Tärkeä viennin rahoituskeino uhkaa poistua - Elintarvikeyritykset huolissaan: Group Explorer-rahoitus säilytettävä
Business Finland uutisoi, että yritysten yhteisen vienninedistämisen tueksi suunnattu Group Explorer-rahoitusmuoto ollaan lakkauttamassa lokakuussa. Haun sulkemisella Business Finland varautuu rahoitusvaltuuden painopisteen muutokseen vuoden vaihteessa. Elintarvikeyritykset esittävät suuren huolensa asiasta ja toivovat lakkautuspäätöksen peruutusta.

Yritysten yhteistyötä edistävä Explorer-rahoitus on keskeisen tärkeä säilyttää kansainvälistymisen työkalupakissa. Pienyritysvaltaisessa Suomessa vientihakuisten yritysten yhteistyötä on tuettava kaikin tavoin. Yritysten välinen yhteistyö nähdään elintarvikeyrityksissä juuri nyt erityisen tärkeänä ja keskeisenä keinona vienninedistämiseen, kun hallitusohjelmaan on kirjattu tahtotila Suomen ruokaviennin kaksinkertaistamisesta vuoteen 2031 mennessä.
Group Explorerin lakkautusuhka iskee elintarvikeviennin edistämiseen
Elintarvikeyritykset ovat järjestäytyneet yhteisen Suomen ruokaviennin vientimallin taakse kansallisena rintamana hakien vahvaa yhteistyötä koko ekosysteemissä.
Ruokatieto yhdistys ry johtaa toimialan viennin organisoitumista ja ruokaviennin strategiaa. Keväällä 2024 perustettu Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry puolestaan kokoaa viennin kasvuyrityksiä konkreettisten yhteisten vientitoimien taakse. Resurssien yhdistäminen mahdollistaa aiempaa paremman kaupallisen onnistumisen ulkomaan markkinoilla. Suuretkin suomalaiset elintarvikevalmistajat ovat maailmalla pieniä ja tarvitsevat yhteistyötä kansainvälistyäkseen.
Yritykset sijoittavat kasvuun oman panostuksensa. Valtion vastinrahoitus kuitenkin tarvitaan.
Elintarvikeviennin julkiseksi vastinrahoitukseksi on valtionhallinnon taholta esitetty nimenomaan Group Explorer-rahoitusta. Group Explorer on erityisen hyvä keino yhdistää yksityistä ja julkista rahoitusta ja mahdollistaa nopeat kaupallisesti vaikuttavat toimenpiteet. Mikäli Group Explorer-rahoitus poistuu, nähtävissä ei ole vaihtoehtoista julkisen tuen keinoa vastaavaan yhteistyön rahalliseen tukemiseen.
- Business Finland totesi vuonna 2023 Food from Finland -ohjelmaa lopettaessaan, että Group Explorer oli rahoitustyökaluna osana sen exit -suunnitelmaa FFF-ohjelman toimenpiteistä. Päätös lakkauttaa Group Explorer -työkalu on selvässä ristiriidassa sekä Business Finlandin silloisen exit -suunnitelman että Suomen hallituksen kasvuohjelman tavoitteiden kanssa, toteaa Jarmo Talasrinne SUVI ry:stä.
Elintarvikeala toivoo ruokaviennin edistämiseen pitkäjänteisyyttä ja valtionhallinnon alojen tiivistä keskinäistä keskustelua. Toisaalta alalta odotetaan ruokaviennin kaksinkertaistamista, mutta toisaalta keinoja kasvun luomiseksi leikataan pois.
Juuri nyt on erityisen tärkeää kehittää laaja-alaista kokonaisuutta, joilla kasvusektorit saadaan valjastettua tuottamaan kaivattuja vientituloja maahamme.
Lisätiedot:
Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi p. 050 511 8909
Jarmo Talasrinne, toiminnanjohtaja, SUVI ry, jarmo.talasrinne@linkosuo.fi, p. 0500 834 277
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni-Mari SyväniemiToiminnanjohtaRuokatieto Yhdistys ry
Puh:050 511 8909anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fiRuokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan
Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään. www.ruokatieto.fi
Suomen elintarvikevientiyhdistys ry
Suomen elintarvikevientiyhdistys ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää suomalaisten ruoka- ja juomatuotteiden vientiä ja elintarvikealan kansainvälistymistä tavoitteenaan tuoda kasvua jäsenistölleen ja koko elintarviketoimialalle. Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä kaikki elintarvikevalmistajat. Kannattajajäseniksi voivat liittyä alan kansainvälistymistä edistävät henkilöt ja yhteisöt. www.su-vi.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton11.4.2025 18:02:42 EEST | Tiedote
Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille tuttu uunilohi oli kääräisty letin muotoon ja höystetty herkullisesti fenkolilla sekä tuunattu taitavasti mausteilla. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Posion peruskoulu ja Kuivaniemen koulu Iistä.
Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat11.4.2025 17:09:21 EEST | Tiedote
Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.
Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita28.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle ruoalle. Hyvää Suomesta -alkuperämerkittyjen elintarvikkeiden osuus ruokakorin arvosta on 32 %, aivan kuten edellisenä vuonna.
Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset28.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kalevalan päivänä 28.2. juhlitaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri on tänä päivänä perinteitä ja muutosta, raaka-aineita läheltä sekä erilaisia ruokavalioihin liittyviä asioita. Vastaajien mielikuvat nykypäivän suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleensä ovat lähentyneet.
Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua6.2.2025 07:50:28 EET | Tiedote
Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan uudistuksen yhteydessä Suomella on mahdollisuus kunnianhimoiseen vienninedistämisen kehittämiseen. Tulevaisuudessa järjestelmän tulee tehokkaimmalla ja asiakaslähtöisimmällä tavalla tukea kansainvälistyviä yrityksiä ja olla kilpailukykyinen suhteessa verrokkimaihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme