Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua
Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan uudistuksen yhteydessä Suomella on mahdollisuus kunnianhimoiseen vienninedistämisen kehittämiseen. Tulevaisuudessa järjestelmän tulee tehokkaimmalla ja asiakaslähtöisimmällä tavalla tukea kansainvälistyviä yrityksiä ja olla kilpailukykyinen suhteessa verrokkimaihin.
Elina Björklundin valmistelemaan Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasiainhallintoon koskevassa selvityksessä on lähtökohtana todettu, että kauppa ja politiikka ovat tiiviissä yhteydessä keskenään. On luonnollista yhdistää ulkoministeriön ulkopolitiikan asiantuntemus ja Business Finlandin ulkomaantoimintojen kaupallinen osaaminen. Siten voidaan tukea yritysten kansainvälistymistä parhaiten ja tehostaa vientiponnisteluja.
– Ruokatieto tukee ulkoministeriön raportissa mainitun asiakaslähtöisyyden käyttöönottoa ns. yhden luukun periaatteella sekä resurssien tehokkaampaa hyödyntämistä, jotta varsinkin pienempien elintarvikealan yritysten tarvitsemat pysyvät vientipalvelut saadaan mahdollisimman nopeasti yritysten ulottuville, ruokaviennin kasvujohtaja Jukka Vainionpää toteaa.
Seuraavassa vaiheessa integraation toimeenpanon valmistelu aloitetaan ulkoministeriön johdolla.
– Vientiasioissa koko ruokaketjua edustavana toimijana olemme valmiina antamaan tukemme ja konkreettisen panoksemme tässä valmistelussa. Aika on yrityksille rahaa ja mitä nopeammin ruokavientiyritysten tarvitsemat palvelut saadaan käyntiin, sitä paremmin ruokayritykset pystyvät investoimaan toimenpiteisiin, joilla Suomen ruokavienti saadaan tuplattua vuoteen 2031 mennessä, Vainionpää toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka VainionpääRuokaviennin kasvujohtaja
Puh:050 511 7982jukka.vainionpaa@ruokatieto.fiLinkit
Ruokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan
Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton11.4.2025 18:02:42 EEST | Tiedote
Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille tuttu uunilohi oli kääräisty letin muotoon ja höystetty herkullisesti fenkolilla sekä tuunattu taitavasti mausteilla. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Posion peruskoulu ja Kuivaniemen koulu Iistä.
Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat11.4.2025 17:09:21 EEST | Tiedote
Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.
Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita28.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle ruoalle. Hyvää Suomesta -alkuperämerkittyjen elintarvikkeiden osuus ruokakorin arvosta on 32 %, aivan kuten edellisenä vuonna.
Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset28.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kalevalan päivänä 28.2. juhlitaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri on tänä päivänä perinteitä ja muutosta, raaka-aineita läheltä sekä erilaisia ruokavalioihin liittyviä asioita. Vastaajien mielikuvat nykypäivän suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleensä ovat lähentyneet.
Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi28.1.2025 12:42:24 EET | Tiedote
Ruokatieto on tyytyväinen maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita arvioivan raportin johtopäätöksiin. Raportissa on tunnistettu vientipalveluiden merkitys kasvutavoitteen saavuttamiseksi, nostettu esiin palveluihin liittyvät haasteet ja esitetty ratkaisuja palveluiden tuottamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme