Ruokatieto Yhdistys ry

Tärkeä viennin rahoituskeino uhkaa poistua - Elintarvikeyritykset huolissaan: Group Explorer-rahoitus säilytettävä

Jaa

Business Finland uutisoi, että yritysten yhteisen vienninedistämisen tueksi suunnattu Group Explorer-rahoitusmuoto ollaan lakkauttamassa lokakuussa. Haun sulkemisella Business Finland varautuu rahoitusvaltuuden painopisteen muutokseen vuoden vaihteessa. Elintarvikeyritykset esittävät suuren huolensa asiasta ja toivovat lakkautuspäätöksen peruutusta.

Elintarvikeyritykset ovat huolissaan Group Explorer -rahoitusmuodon lakkautusuhasta
Elintarvikeyritykset ovat huolissaan Group Explorer -rahoitusmuodon lakkautusuhasta Ruokatieto Yhdistys

Yritysten yhteistyötä edistävä Explorer-rahoitus on keskeisen tärkeä säilyttää kansainvälistymisen työkalupakissa. Pienyritysvaltaisessa Suomessa vientihakuisten yritysten yhteistyötä on tuettava kaikin tavoin. Yritysten välinen yhteistyö nähdään elintarvikeyrityksissä juuri nyt erityisen tärkeänä ja keskeisenä keinona vienninedistämiseen, kun hallitusohjelmaan on kirjattu tahtotila Suomen ruokaviennin kaksinkertaistamisesta vuoteen 2031 mennessä. 

Group Explorerin lakkautusuhka iskee elintarvikeviennin edistämiseen

Elintarvikeyritykset ovat järjestäytyneet yhteisen Suomen ruokaviennin vientimallin taakse kansallisena rintamana hakien vahvaa yhteistyötä koko ekosysteemissä. 

Ruokatieto yhdistys ry johtaa toimialan viennin organisoitumista ja ruokaviennin strategiaa. Keväällä 2024 perustettu Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry puolestaan kokoaa viennin kasvuyrityksiä konkreettisten yhteisten vientitoimien taakse. Resurssien yhdistäminen mahdollistaa aiempaa paremman kaupallisen onnistumisen ulkomaan markkinoilla. Suuretkin suomalaiset elintarvikevalmistajat ovat maailmalla pieniä ja tarvitsevat yhteistyötä kansainvälistyäkseen.

Yritykset sijoittavat kasvuun oman panostuksensa. Valtion vastinrahoitus kuitenkin tarvitaan.

Elintarvikeviennin julkiseksi vastinrahoitukseksi on valtionhallinnon taholta esitetty nimenomaan Group Explorer-rahoitusta. Group Explorer on erityisen hyvä keino yhdistää yksityistä ja julkista rahoitusta ja mahdollistaa nopeat kaupallisesti vaikuttavat toimenpiteet. Mikäli Group Explorer-rahoitus poistuu, nähtävissä ei ole vaihtoehtoista julkisen tuen keinoa vastaavaan yhteistyön rahalliseen tukemiseen. 

  • Business Finland totesi vuonna 2023 Food from Finland -ohjelmaa lopettaessaan, että Group Explorer oli rahoitustyökaluna osana sen exit -suunnitelmaa FFF-ohjelman toimenpiteistä. Päätös lakkauttaa Group Explorer -työkalu on selvässä ristiriidassa sekä Business Finlandin silloisen exit -suunnitelman että Suomen hallituksen kasvuohjelman tavoitteiden kanssa, toteaa Jarmo Talasrinne SUVI ry:stä.

Elintarvikeala toivoo ruokaviennin edistämiseen pitkäjänteisyyttä ja valtionhallinnon alojen tiivistä keskinäistä keskustelua. Toisaalta alalta odotetaan ruokaviennin kaksinkertaistamista, mutta toisaalta keinoja kasvun luomiseksi leikataan pois.

Juuri nyt on erityisen tärkeää kehittää laaja-alaista kokonaisuutta, joilla kasvusektorit saadaan valjastettua tuottamaan kaivattuja vientituloja maahamme. 

Lisätiedot:

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi p. 050 511 8909

Jarmo Talasrinne, toiminnanjohtaja, SUVI ry, jarmo.talasrinne@linkosuo.fi,  p. 0500 834 277

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ruokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään. www.ruokatieto.fi

Suomen elintarvikevientiyhdistys ry

Suomen elintarvikevientiyhdistys ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää suomalaisten ruoka- ja juomatuotteiden vientiä ja elintarvikealan kansainvälistymistä tavoitteenaan tuoda kasvua jäsenistölleen ja koko elintarviketoimialalle. Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä kaikki elintarvikevalmistajat. Kannattajajäseniksi voivat liittyä alan kansainvälistymistä edistävät henkilöt ja yhteisöt. www.su-vi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry

Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon ovat Suomen parhaat juustot 202425.11.2024 08:32:02 EET | Tiedote

Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon on valittu Suomen parhaiksi juustoiksi 2024. Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailuun osallistui lähes 100 suomalaista juustoa. Juustoja arvioitiin 15 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valittiin vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste korkea1.11.2024 12:28:01 EET | Tiedote

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista on sellaisia, joiden kotimaisuusaste on lähellä sataa. Merkin käyttöön sallitun matalimman kotimaisuusasteen elintarvikkeita on vain muutama prosentti. Hyvää Suomesta -merkittyyn ruokaan käytetään suuri osa suomalaisten maanviljelijöiden tuottamista raaka-aineista.

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja30.10.2024 10:45:55 EET | Tiedote

Yläkoululaisille suunnatussa Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia hävikkiraaka-aineista ja opittiin hävikkitietoutta. Tänä vuonna voittajat tulevat Ruusutorpan koulusta Espoosta ja Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta. Hävikki-battlessa oppilaat valmistavat kotitaloustunneilla kauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita ja osallistuvat halutessaan Instagram-kuvakisaan. Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta.

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa7.10.2024 08:35:32 EEST | Tiedote

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista ruokaa. Ylivoimaisesti tärkeimmäksi syyksi nousi huoltovarmuuden ja omavaraisuuden vahvistaminen. Toiseksi ylsi ruoka-alan tuottama taloudellinen hyvinvointi ja työllisyys. Myös ruoan jäljitettävyys ja puhtaus ovat kuluttajille tärkeitä syitä valita suomalaista ruokaa. Rationaalisten syiden lisäksi ruokavalintoihin liittyviä tunteita, makua ja ruokakulttuuria pidettiin melko tärkeinä syinä valita suomalaista ruokaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye