Tervetuloa Suomen suurimpaan juustotapahtumaan tutustumaan Suomen parhaisiin juustoihin

Jaa

Messut 2024 -tapahtuman Suomalaiset juustot -näyttelyssä Jyväskylän Paviljongissa valitaan viikonloppuna Suomen parhaat juustot eri kategorioissa. Kutsumme teidät 23.11. klo 11 tiedotustilaisuuteen, jossa julkistetaan valtakunnallisen Juustojen Laatukilpailu 2024 -kilpailun tulokset ja palkitaan parhaat suomalaiset juustot 15 kilpailusarjassa.

Suomen parhaat juustot palkitaan viikonloppun Jyväskylässä Suomalaiset juustot -näyttelyssä
Suomen parhaat juustot palkitaan viikonloppun Jyväskylässä Suomalaiset juustot -näyttelyssä

Juustotapahtuma on osa Jyväskylän Joulumessuja, jotka järjestetään messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa 23.−24.11.2024. Samaan aikaan Paviljongissa järjestetään myös Jyväskylän Kirja- ja Viinimessut. Nyt järjestettävässä Suomalaiset Juustot -näyttelyssä on esillä lähes kaikki kotimaiset juustot. Lauantaina näyttelyn avaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Näyttelyssä puhuvat myös Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi sekä ravintoloitsija ja keittiömestari Henri Alén. Sunnuntain ohjelmassa on yleisöraatien vuoro.

Valtakunnallisen juustojen laatuarvioinnin järjestävät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailuun osallistui 99 suomalaista juustoa. Juustoja arvioidaan 15 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valitaan lisäksi paras kypsytetty juusto ja paras tuorejuusto.

Juustojen laatukilpailun sarjat:

Emmental-juustot
Edam / Gouda tyyppiset juustot
Murukolojuustot
Kittijuustot
Erikoisjuustot
Homejuustot
Kevytjuustot
Cheddar-juustot
Maustetut Kypsytetyt juustot
Maustamattomat tuorejuustot
Maustetut tuorejuustot
Tuoreet erikoisjuustot
Salaattijuustot
Leipäjuustot
Sulatejuustot

Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa neljän tai viiden juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet edustavat muun muassa eri juustonvalmistajia, kauppaa, ruokatoimittajia, Ruokavirastoa ja Luonnonvarakeskus Lukea. Raadin jäsenet antavat juustoille pisteitä kolmessa kategoriassa, jotka ovat ulkonäkö, rakenne sekä maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotetaan kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku on kuitenkin aina tärkein.

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja Juustonvalmistajain säätiön yhteinen laatukilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Näyttelyn tavoitteena on edistää suomalaisen juustonvalmistustaidon kehittymistä sekä lisätä suomalaisten juustontuntemusta.

Lisätietoja: Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen sihteeri Paula Virolainen, puh. 050 384 1331

Lue lisää ja tutustu ohjelmaan: https://www.paviljonki.fi/messut/jkljoulumessut/kavijoille/juustonayttely/

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys ry

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys ry on perustettu Lahdessa 21.10.1910. Yhdistyksen tavoitteena oli juustonvalmistuksen edistäminen ja laajentaminen, juustonvalmistuksen ammattitaidon kehittäminen ja jäsenten yhteisten etujen valvominen. Yhdistyksellä oli kolme kieltä; suomi, ruotsi ja sveitsinsaksa. Juustojen laatukilpailutoimintaa on järjestetty koko maata koskien vuodesta 1925 lähtien. Valtaosalla suomalaisista juustoloista on käytössään Hyvää Suomesta -alkuperämerkki, joka kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa kotimaisista raaka-aineista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry

Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon ovat Suomen parhaat juustot 202425.11.2024 08:32:02 EET | Tiedote

Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon on valittu Suomen parhaiksi juustoiksi 2024. Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailuun osallistui lähes 100 suomalaista juustoa. Juustoja arvioitiin 15 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valittiin vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste korkea1.11.2024 12:28:01 EET | Tiedote

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista on sellaisia, joiden kotimaisuusaste on lähellä sataa. Merkin käyttöön sallitun matalimman kotimaisuusasteen elintarvikkeita on vain muutama prosentti. Hyvää Suomesta -merkittyyn ruokaan käytetään suuri osa suomalaisten maanviljelijöiden tuottamista raaka-aineista.

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja30.10.2024 10:45:55 EET | Tiedote

Yläkoululaisille suunnatussa Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia hävikkiraaka-aineista ja opittiin hävikkitietoutta. Tänä vuonna voittajat tulevat Ruusutorpan koulusta Espoosta ja Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta. Hävikki-battlessa oppilaat valmistavat kotitaloustunneilla kauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita ja osallistuvat halutessaan Instagram-kuvakisaan. Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta.

Tärkeä viennin rahoituskeino uhkaa poistua - Elintarvikeyritykset huolissaan: Group Explorer-rahoitus säilytettävä8.10.2024 12:31:50 EEST | Tiedote

Business Finland uutisoi, että yritysten yhteisen vienninedistämisen tueksi suunnattu Group Explorer-rahoitusmuoto ollaan lakkauttamassa lokakuussa. Haun sulkemisella Business Finland varautuu rahoitusvaltuuden painopisteen muutokseen vuoden vaihteessa. Elintarvikeyritykset esittävät suuren huolensa asiasta ja toivovat lakkautuspäätöksen peruutusta.

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa7.10.2024 08:35:32 EEST | Tiedote

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista ruokaa. Ylivoimaisesti tärkeimmäksi syyksi nousi huoltovarmuuden ja omavaraisuuden vahvistaminen. Toiseksi ylsi ruoka-alan tuottama taloudellinen hyvinvointi ja työllisyys. Myös ruoan jäljitettävyys ja puhtaus ovat kuluttajille tärkeitä syitä valita suomalaista ruokaa. Rationaalisten syiden lisäksi ruokavalintoihin liittyviä tunteita, makua ja ruokakulttuuria pidettiin melko tärkeinä syinä valita suomalaista ruokaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye