Varhaiskasvatuksen eVaka-tietojärjestelmä palkittiin Open World Hero 2024 -tunnustuksella

Jaa

Palkintoraadin mukaan eVaka edustaa menestyksekästä yhteiskehittämistä, avoimuutta ja kuntien välistä yhteistyötä. eVakan ensimmäisen version kehitti ja otti käyttöön Espoon kaupungin kasvun ja oppimisen toimialan varhaiskasvatus vuosina 2017–2020.

Kuvassa näkyy lapsen reppu jossa on yksisarvisen kuva.

Kuntien yhdessä kehittämälle varhaiskasvatuksen eVaka-tietojärjestelmähankkeelle on myönnetty vuoden 2024 Open World Hero -tunnustus. Palkinnon myönsi Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry.

Tunnustus luovutettiin 8.10.2024 vuosittaisen, kansainvälisen Mindtrek-teknologiakonferenssin yhteydessä Tampereella. Paikalla tilaisuudessa palkintoa vastaanottamassa olivat Espoon kaupungin digikehittämispäällikkö Harri Luttinen ja Tampereen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus.

eVaka on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva varhaiskasvatuksen asiakastieto- ja toiminnanohjausjärjestelmä, jota kehittävät yhteistyössä Espoon, Tampereen, Oulun ja Turun kaupungit. Sen on tähän mennessä ottanut käyttöönsä yhteensä 12 kuntaa, joiden väestöpohja kattaa noin 1,2 miljoonaa asukasta. Lasten huoltajien lisäksi järjestelmän käyttäjinä on viikoittain kymmeniä tuhansia kuntien työntekijöitä.

Palkinnon perusteluissa eVakaa luonnehdittiin ainutlaatuiseksi avoimen lähdekoodin projektiksi kuntien tietojärjestelmäkentällä. Palkintoraadin mukaan se on erinomainen esimerkki menestyksekkäästä kuntien yhteiskehittämisestä. eVakassa yhdistyvät kuntien välinen yhteistyö, yhteisten intressien edistäminen sekä avoimuus ja läpinäkyvyys.

”Järjestelmän kehittäneiden kuntien näkökulmasta merkityksellistä on erityisesti se, että järjestelmän kehittäminen on kuntien omissa käsissä. Kehittämisessä voidaan näin huomioida paremmin kuntien tarpeet ja asiakkaiden toiveet”, sanoo Luttinen.

”eVaka yhdistää useita eri prosesseja yhteen järjestelmään, mikä helpottaa niiden hallintaa ja tehostaa toimintaa. Sen avulla voidaan myös tuottaa tietoa, joka auttaa ohjaamaan ja suunnittelemaan varhaiskasvatusta entistä paremmin. Varhaiskasvatusyksiköissä voidaan seurata esimerkiksi yksikön käyttö- ja täyttöasteita ja hyödyntää tietoa vaikkapa henkilöstöresurssin käytön suunnittelussa”, kuvailee Rasimus.

Laajojen julkisen sektorin tietojärjestelmien yhteiskehittäminen ei ole helppoa, mutta eVakassa tässä on onnistuttu poikkeuksellisella tavalla. Kehittäjäkunnilta yhteistyö on vaatinut runsaasti keskustelua, sitoutumista ja yhteistä tahtotilaa sekä vahvaa projektijohtamista. Onnistumista on edesauttanut se, että varhaiskasvatusta koskeva lainsäädäntö on kaikille yhteisiä.

Kehittämiseen liittyviä haasteita on taklattu vaiheistamalla projektia ja viemällä sitä eteenpäin ketterän kehittämisen periaattein sen sijaan, että olisi yritetty saada kaikki ominaisuudet järjestelmään mukaan heti alusta lähtien. Vaikka kyseessä on ollut projektikehittäminen, niin sille on onnistuttu luomaan myös jatkumo.

”Voisi sanoa, että kyseessä on kuntasektorin ainoita toiminnalle kriittisiä avoimen lähdekoodin tietojärjestelmiä, joka on otettu onnistuneesti käyttöön lukuisissa käyttäjäorganisaatiossa. Tulevaisuudessa eVakan kehitystyö jatkuu. Uudet kunnat ovat tervetulleita liittymään mukaan järjestelmän käyttäjiin”, sanoo Luttinen.

Open World Hero on COSS ry:n jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle. Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Espoon kaupungin kasvun ja oppimisen toimialan digikehittämispäällikkö Harri Luttinen. harri.luttinen@espoo.fi, +358 43 827 2256

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Teknologföreningens byggnad förblir i ursprungligt bruk, kompletteringsbyggande kommer omkring9.10.2024 12:11:59 EEST | Pressmeddelande

Den svenskspråkiga nationens Teknologföreningens byggnad i Otnäs i Esbo bevaras i ursprunglig användning av nationen i det nya förslaget till ändring av detaljplanen. Byggnadens ursprungliga del skyddas i planen. I de höghus som byggs runt omkring blir det studentbostäder. Det är viktigt att områdets natur- och kulturhistoriska värden beaktas i planen.

Teknologföreningenin rakennus säilyy alkuperäisessä käytössä, ympärille täydennysrakentamista9.10.2024 12:11:24 EEST | Tiedote

Espoon Otaniemessä sijaitseva, ruotsinkielisen osakunnan Teknologföreningenin rakennus säilyy alkuperäisessä käytössä osakunnalla uudessa asemakaavan muutosehdotuksessa. Rakennuksen alkuperäinen osa suojellaan kaavassa. Ympärille rakennettaviin kerrostaloihin tulee opiskelija-asuntoja. Alueen luonto- sekä kulttuurihistoriallisten arvojen huomioiminen kaavassa on tärkeää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye