Vihreät - De Gröna

Vihreiden Hopsu: Mille vuosikymmenelle hallituksen ajattelu on pysähtynyt?

Jaa

Embargo, kunnes puhe on pidetty. Puhuttu versio pitää.

Kansanedustaja Inka Hopsu ihmetteli kaupan ja kehityksen selontekoa käsitelleessä ryhmäpuheessaan, miksi kehityspolitiikka nähdään alisteisesti ensisijaisesti vain kotimaisen viennin edistämisen välineenä. Hopsun mukaan selonteon punainen lanka on ainoastaan Suomen edun ajattelu.

kansanedustaja Inka Hopsu
kansanedustaja Inka Hopsu

Hopsu ihmetteli puheessaan, mille vuosikymmenelle hallituksen ajattelu kehitys- ja kauppapolitiikan suhteen on pysähtynyt. Hopsu myös muistutti, että viime vaalikaudella kehitysyhteistyön yli vaalikausien kestävien linjojen määrittelyssä tehtiin parlamentaarista yhteistyötä, toisin kuin nyt.

– Kehityspolitiikan painopisteet eivät olleet puolueita suuresti jakavia ja niistä tässä selonteossa toistetaan naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistaminen, koulutus ja ilmastotoimet. Sen sijaan viimeksi päätavoitteina myös olleet luontotyö sekä kestävä talous ja ihmisarvoinen työ tippuvat pois. Ensimmäistä kertaa historiassa Suomen kehityspolitiikan päämäärä ei myöskään ole köyhyyden poistaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen, Hopsu totesi puheessaan.

– Samaan aikaan globaalisti pakolaisia on ennätyspaljon, 110 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa luonnonkatastrofien, konfliktien ja autoritaaristen hallintojen uhan alta, Hopsu jatkoi.

Hopsu nosti esiin myös yli vuoden Gazassa jatkuneen kansanmurhan, joka on syventänyt Lähi-idän epävakautta. Hopsu muistutti, että humanitaarista apua tarvitaan niin Gazassa, Libanonissa kuin Syyrian pakolaisten parissa. Rauhantyöhön ja rauhanvälitykseen panostaminen olisi Hopsun mukaan Suomelle mahdollisuus edistää myös muuta inhimillistä kehitystä. 

– Uutisiin pääsevien sotien rinnalla emme saa unohtaa maailman muitakaan kärsiviä. Sudan, Myanmar, Venezuela, Afganistanin sorretut naiset ja vähemmistöt tai Nepalin tulvissa kotinsa menettäneet tarvitsevat kansanväliseltä yhteisöltä apua ja Suomelta aktiivista osallistumista monenkeskiseen yhteistyöhön, Hopsu totesi.

Lopuksi Hopsu muistutti meidän elävän maailmassa, jossa emme voi ajatella edistävämme omaa turvallisuuttamme ja taloudellista menestystä huomioimatta maailmanlaajuisia ongelmia. 

– Sisäänpäinkääntyneisyys ja konservatismi saattavat tuntua hetken turvalliselta, mutta monimutkainen maailma vaatii yhteisiä ratkaisuja sekä demokratia ja ihmisoikeudet myös meitä puolustajikseen, jos niistä haluamme pitää kiinni, Hopsu päätti.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye