Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Diakonian näkökulmaa tarvitaan yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun

Jaa

Diakonian ammattilaiset kohtaavat työssään kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Siksi diakonian näkökulmaa tulisi kuulla yhteiskunnallisessa keskustelussa. Diakissa kehitetään laaja-alaista diakoniaa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.

Laaja-alaisen, uudistuvan diakoniakäsityksen mukaan diakonian lähtökohtana oleva lähimmäisenrakkaus sekä ihmisen kokonaisvaltainen, arvostava kohtaaminen, osallisuuden edistäminen ja toivon rakentaminen, voisivat olla entistä vahvemmin läsnä yhteiskunnassa.

– Perusajatuksena diakoniassa on kunnioittaa kaikkia ihmisiä sellaisina kuin he ovat ja auttaa ennen kaikkea niitä, jotka muutoin uhkaavat jäädä avun ulkopuolelle, kirkon alan yliopettaja Minna Valtonen sanoo Dialogi-mediassa.

Monissa maissa kirkko oli vuosisatoja ainoa taho, joka tarjosi sosiaali- ja terveydenhuoltoa vähäosaisille. Seurakuntien diakoniatyöllä on edelleen tärkeä rooli yhteiskunnan turvaverkkojen paikkaamisessa.

Juuri nyt diakonian näkökulmaa tarvitaan Suomessa julkiseen arvokeskusteluun, Valtonen katsoo.

– Nyt yhteiskunnan säästötoimet osuvat niihin ihmisiin, jotka jo ennestään ovat vaikeassa asemassa. Näiden ihmisten todellisuus on selvää diakoniatyöntekijöille, mutta ei ehkä samassa määrin yhteiskunnan päättäjille, Valtonen sanoo.

Diakonia on työ, mutta diakonia on myös heikommassa asemassa olevien ja hätää kärsivien puolustamista, eriarvoisuuden rakenteisiin vaikuttamista, muistuttavat myös Diakin erityisasiantuntija Minna Hökkä ja toimitusjohtaja-rehtori Elina Juntunen Dialogin pääkirjoituksessa.

– Diakonian keskeisiä tavoitteita on hyvinvoinnin lisääminen, toivon vahvistaminen ja osallisuuden parantaminen. Tässä ajassa tarvitaan entistä enemmän kaikkea sitä, mitä laaja-alainen diakonia edustaa.

Monialaista osaamista

Diakista valmistuu diakoniatyöntekijöiden lisäksi kirkon varhaiskasvatuksen ja nuoristyön ammattilaisia sekä diakonisen hoitotyön ammattilaisia eli sairaanhoitaja-diakonissoja. Laaja-alaiseen diakoniakäsitykseen sisältyvät myös diakonisen hoitotyön ja kasvatuksen tehtävät. Monialaisuus on voimavara.

– Kun kirkko elää ja palvelee keskellä yhteiskuntaa, sen työntekijöillä tulee olla tietoa erilaisista ilmiöistä ja ongelmista sekä kykyä etsiä ratkaisuja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, Minna Valtonen sanoo.

Tavoitteena on myös tehdä näkyväksi kaksoistutkintojen, kuten sosionomi-diakoniatyöntekijöiden ja sairaanhoitaja-diakonissojen, tuoman asiantuntijuuden merkitystä sote-kentillä.

– Diakonisessa hoitotyössä ensisijainen tavoite on antaa parasta mahdollista apua sitä tarvitsevalle tämän omaa vakaumusta kunnioittaen, sanoo Diakin terveysalan lehtori Pirkko Natri.

Vankan näyttöön perustuvan kliinisen osaamisen lisäksi hyvät kohtaamisvalmiudet ovat diakonisessa hoitotyössä ja diakoniatyössä keskeistä ammattitaitoa.

– Opiskelijat kokevat tärkeäksi saada valmiuksia eri kulttuuri- ja uskontokunnista tulevien ja hyvin vaikeassa tilanteessa olevien potilaiden kohtaamiseen, Natri sanoo.

Yhteisöllisyyden asialla

Kaikilla pitäisi olla oma yhteisö, johon sinut hyväksytään sellaisena kuin olet, pohtii Turun Katariinanseurakunnan johtava nuoristyönohjaaja ja Diakin alumni Mia Kuronen Dialogissa.

–Nykyään kouluissakaan ei usein ole enää luokkia kuten ennen. Meillä jokainen nuori toivotetaan tervetulleeksi omana itsenään, vaikka vain istumaan ja olemaan meidän kanssamme, ei tarvitse puhua tai osallistua mihinkään. On tärkeää, ettei kukaan jää yksin, Kuronen sanoo.

Monikulttuurisessa yhteiskunnassa tilausta yhteisille kohtaamisille on.

– Tokihan tapahtumiimme ja toimintaamme voi tulla vaikkei kuulu kirkkoon, kunhan hyväksyy meidän arvomme. Monikulttuurisuus myös haastaa työtä nuorten kanssa. Miten vaikkapa perhe suhtautuu, jos kuuluu eri uskontokuntaan? Siinä korostuu yhteistyön merkitys koko alueella ja yhteiskunnassakin. Kirkon onkin hyvä olla ihmisiä yhteen tuova aktiivinen toimija, Kuronen sanoo.

Dialogi-median teemanumero Rohkeasti rinnalla – laaja-alainen, uudistuva diakonia tuo esille diakonian historiaa, koulutusta, asiantuntemuksen rakentumista ja merkitystä yhteiskunnassa.

Dialogi on Diakonia-ammattikorkeakoulun verkkomedia, joka tekee näkyväksi Diakin asiantuntemusta, vahvuusalueita ja tuloksia. Dialogissa herätetään keskustelua ja otetaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

Yhteyshenkilöt

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Nuorten mielen hyvinvointi koulutuksessa ja työelämässä on yhteinen asiamme20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuositus julkaistaan Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa keskiviikkona 20.11.2024. Vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi tarvitaan lisää yhteisö- ja yhteiskunnan tason keinoja. ”Yksilön vastuun korostamisen sijaan tarvitsemme vaikuttavia toimenpiteitä yhteisöjen ja yhteiskunnan tasoilla, jotta nuoret voisivat hyvin koulussa ja työelämässä.”

Diakin kehittämä ZekkiPro palkittiin parhaana innovaationa Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivässä7.11.2024 15:26:00 EET | Tiedote

Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä ZekkiPro-digipalvelu palkittiin Innokylän Leijonan luolassa parhaana innovaationa. Raati arvosti erityisesti ZekkiPron selkeyttä, skaalautuvuutta ja vaikuttavuutta hyvinvointityön tukemisessa. ZekkiPro tarjoaa sote-organisaatioille luotettavan työkalun hyvinvoinnin mittaamiseen ja palveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen.

Nuorten hyvinvointipalvelu Zekki saa jälleen kansainvälistä tunnustusta16.9.2024 14:22:40 EEST | Tiedote

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kehittämä digitaalinen itsearviointipalvelu Zekki on saanut jälleen kansainvälistä tunnustusta. Euroopan komission Social Innovation+ Initiative on nostanut Zekin yhtenä merkittävistä eurooppalaisista innovaatioista nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Zekki-digipalvelu tarjoaa nuorille helpon ja saavutettavan tavan arvioida omaa tilannettaan sekä löytää itselle sopivia tukipalveluita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye