Metsäalan yrittäjä Roope Tonteri: Metsänomistajia ei kuulla riittävästi metsäkeskustelussa
Kolminkertainen lumilautailun maailmanmestari valkealalainen Roope Tonteri toimii metsäalan yrittäjänä ja seuraa ihmetellen mustavalkoista metsäkeskustelua. – Siinä puhutaan metsänomistajien ylitse, kun ympäristöväellä on oma kuplansa ja teollisuudella omansa. Metsänomistaja jää puun ja kuoren puristukseen. Ei siellä A-studiossa kovin usein metsänomistajia näy.
–Kun itsekin tähän keskusteluun olen osallistunut, tunnistan että tietyt mediat ovat valinneet puolensa tukea ympäristönäkökohtia. Vaikka suurin ilmastomuutoksen syy on fossiilisten päästöissä, ympäristöjärjestöt ovat onnistuneet kääntämään ilmastokeskustelun metsiin. Ne saavat medioissa viestinsä varmasti läpi, koska hallitsevat viestinnän paremmin kuin metsänomistajat.
Tonteri ihmettelee, kun televisiossa puhutaan ilmastonmuutoksesta, kuvassa on uudistushakkuualue ja metsäkone. –Voisiko siihen joskus laittaa kuvaa kaupungista, jossa liikenne ja asutus tuottavat fossiilisia päästöjä. Vaikutelmaksi tulee, että maaseutu on syyllinen ilmastonmuutokseen.
Metsänomistajat harrastavat hiljaista metsien suojelua
Raakkutuhojen jälkeen teollisuus sopii ministerin kanssa metsänomistajien ylitse suojakaistoista, vaikka maksumieheksi Tonterin mukaan jää metsänomistaja. – Sama koskee niin sanottuja ikimetsiä, joissa on tehty hakkuita. Kun media julkaisee niistä uutisia yksipuolisten tietojen varassa, metsäyhtiöt pelästyvät kielteistä julkisuutta ja lopettavat ostot sen perusteella. Ja taas maksumieheksi jää metsänomistaja.
–On väärin väittää, ettei meillä ole vanhoja metsiä, koska niitä löytyy joka puolelta Suomea. Toki niitä on vähän ja näiden suojeluun tarvitaan rahallista panosta. Paremmalla korvauksella suojeltavia kohteita alkaa löytyä enemmän. Meillä on hienoja luonnontilaisen kaltaisia metsiä, missä metsänomistaja harrastaa hiljaista suojelua eikä edes halua, että niistä tiedetään. Saatan ehkä itsekin harrastaa tällaista suojelua.
Elokapina sai kutsun, mutta ei tullut metsätöihin
Tonteri kaipaa ympäristöaktivisteilta konkreettisia ideoita ja innovaatioita kadulla istumisen sijaan. – Kouluttautuisivat sellaisiin ammatteihin, joissa pääsee näyttämään osaamistaan ja vaikuttamaan aidosti asioihin. Yritin keskustella elokapinanalaisten kanssa mielenosoituksessa, mutta emme me kunnollista keskustelua saaneet aikaan.
–Olen kutsunut heitä metsään ja ehdottanut, että rajataan ensiharvennukseen soveltuva männikkö, minkä metsänhoidolliset toimet he saavat suunnitella. Minä toteutan sen moottorisahatyönä ja mönkijälle mahdollisimman kevyesti ja heidän ohjeistuksensa mukaan. Sain vastaukseksi, että emme voi tulla, kun ei tiedetä miten se pitäisi tehdä.
Tonterin viesti poliittisille päättäjille on sama. – Tulkaa metsiin keskustelemaan metsänomistajien kanssa, niin opitte tuntemaan meidän ajatteluamme. Kun valtamedioissa ei metsänomistajia juurikaan näy tai kuulu, jollain tavallahan meidän täytyy viestimme saada perille.
–Olisi hienoa nähdä esimerkiksi metsää omistavia urheilijoita osallistumassa metsäkeskusteluun vahvemmin. Heillä kuitenkin on seuraajakuntaa ja heidän olisi helpompi saada viestiä eteenpäin kuin tavallisen yksityisen metsänomistajan.
–Tiedän, että harva on valmis julkiseen keskusteluun kuten minä. Minunkin mielipiteeni aiheuttavat paljon keskustelua niin puolesta kuin vastaan metsänomistajissa, ympäristöväessä kuin varmaan myös teollisuudessa, sanoo Tonteri.
Metsien ekologiset ja taloudelliset tavoitteet voidaan yhdistää
Tonteri tuottaa yrityksellään monipuolisia metsänhoitopalveluita erityisesti Kouvolan seudulla. –Toimintani perustuu arvoihin, joissa otetaan huomioon niin ympäristötekijät kuin metsänomistajan tavoitteet, jotka voidaan yhdistää.
–Tämän ajan vaatima metsänhoito merkitsee minulle pieniä metsätyökoneita, oikeaan aikaan tehtyjä metsänhoitotoimenpiteitä, sekametsiä ja luonnonhoitoa. Näitä arvoja kannatan itsekin metsänomistajana ja metsäpalvelujen tuottajana.
Tonteri muistuttaa, että kun metsä ei voi sitoa itseensä hiiltä määräänsä enempää, pelkkä suojeleminen tai hakkuiden rajoittaminen ei ole ratkaisu nielujen kasvattamiseen. – Jos emme hakkaisi metsiämme lainkaan vaan ne saisivat suojeltuina vanheta, hiilensidonta loppuisi kokonaan. Päästöjen leikkaaminen on ensisijainen ratkaisu ilmastomuutoksen hillinnässä.
–Me tarvitsemme metsiimme niiden uudistamista, hiiltä sitovaa nuorta metsää, kasvavia taimikoita, lannoitusta, pidempiä metsän kiertoaikoja ja jossain määrin jatkuvaa kasvatusta siellä, minne se sopii.
Suomessa puhutaan Tonterin mielestä liikaa avohakkuista, joiden merkitystä metsien uudistamisessa ei ymmärretä. – Avohakkuu ei välttämättä merkitse luontokatoa, vaan pohjaa uudelle metsän kasvulle ja erilaisille lajeille. Jos kaikki olisi niin sanottua vanhaa metsää, niin olisiko se kovinkaan monimuotoista. Minulle metsien monimuotoisuus merkitsee lajien kirjoja eikä yksinomaan vanhojen metsien lajeja.
Metsäalalle tarvitaan toimiva hiilimarkkina
Tonterin mukaan metsäala on nyt murroksessa ja tulee muuttumaan seuraavan vuosikymmenen aikana. – Vaikka paperin kysyntä laskee digitalisaation myötä, puulle tulee paljon muuta uutta käyttöä pakkaus- ja tekstiiliteollisuudessa, puurakentamisessa, uusiutuvan energian valmistuksessa ja monissa muissa kohteissa, joilla voidaan korvata fossiilisia.
–Tulee olemaan paljon uusia mahdollisuuksia, joihin liittyy myös hiilimarkkina ja kompensaatiokauppa. Sitä varten tulee luoda toimiva hiilimarkkina ja pelisäännöt. Hiilimarkkinassa harrastetaan aktiivista metsänhoitoa ja paneudutaan kasvattamaan metsän hiilensidonnan kykyä. Tähän tarvitaan tutkimustietoa esimerkiksi siitä, mikä on paras harvennusmalli pöllin sijaan hiilinielua kasvavalle metsälle.
Metsäala tarvitsee tulevaisuudessakin tekijöitä
Tonteri kantaa huolta siitä, että tulevaisuudessakin löytyy metsäpäähän tekijöitä. –Olen ollut mukana metsäliigassa kertomassa, millainen työpaikka tämä on ja kannustamassa nuoria alalle. Tiedän, että tämä on kovaa fyysistä työtä, voi olla kylmää ja pimeää, joskus kastuu, joskus kuumaa, niin onhan se haastavaa saada nuoria tähän innostumaan. Jos jostain muusta työstä saa vähemmillä tunneilla saman euron, niin pitää olla kova palo metsätöihin ja oikeasti tykätä tästä hommasta.
–Yrittäjän päivä on pitkä. Joskus saattaa iskeä stressi, kun kesken urakan koneet hajoavat, lainat rullaavat ja vastuu työn tilaajalle painaa. Mutta vastapainona on itsenäisen työn vapaus ja luonnossa eri vuodenaikoina liikkuminen. Mutta Suomen huoltovarmuuden ja koko metsäalan tulevaisuuden kannalta on elintärkeää, että saamme tulevaisuudessa tänne metsiinkin tekijöitä, muistuttaa Tonteri.
Markku Laukkanen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Roope Tonteri
roope.tonteri@gmail.com
Kuvat
Lisätietoja julkaisijasta
Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy
Tuontipuulla rakentava Japani saha- ja hirsitaloteollisuuden viennin veturina18.12.2024 09:33:34 EET | Artikkeli
Vaikka Suomen sahatavaran ja hirsitaloteollisuuden vienti on kokonaisuudessaan edelliseen vuoteen nähden ollut alemmalla tasolla, Japanin vienti on vahvassa kasvussa. Tammi-elokuun aikana Japaniin suuntautuneen viennin kasvu on ollut 22,9 prosenttia. –Japanin vienti on vetänyt aika hyvin tänä vuonna verrattuna moneen muuhun markkinaan. Suomen kannalta on mielenkiintoista seurata, saisivatko japanilaiset vihdoin katkaistua puutuotevirrat Venäjältä, sanoo Sahateollisuus ry.n toimitusjohtaja Tino Aalto. Kuutiomäärältään Japaniin vietiin tammi - elokuussa lähes puoli miljoonaa kuutiota saha- ja höylätavaraa. Japani on toimialalle toiseksi suurin vientimaa Egyptin jälkeen. Myös hirsitaloteollisuudelle Japanin vienti on ollut valopilkku, mistä esimerkiksi Honka on raportoinut aiemmin syksyllä. – Suomen viennin kehityksen kannalta keskeisiä seurattavia asioita ensi vuonna ovat jenin valuutan arvostus, Japanin puutuoteteollisuutta koskevat protektionistiset toimet ja rakentamisalan suhdannekeh
Ilmastopolitiikassa vauhditettava fossiilisten alasajoa ja teknisten nielujen käyttöönottoa12.12.2024 09:13:42 EET | Artikkeli
Suomi voi olla on vihreän siirtymän teknologian kehittäjänä eturintamassa, jos nyt panostetaan aktiivisesti hiilidioksidin talteenoton teknologian ja jatkojalostuksen kehittämiseen, sanoo erottelutekniikan parissa työskentelevä professori Kristian Melin LUT -yliopistosta. Lahdessa sijaitsevaa yliopiston professuuria rahoittavan Marjatta ja Eino Kollin Säätiön asiamiehen Esko Kollin mukaan esimerkiksi metsäteollisuuden vuosittain tuottaman 20 miljoonan tonnin bioperäisen hiilidioksidin talteenotolla, hyötykäytöllä ja varastoinnilla voisyntyä suurta arvon lisää. Metsät sitovat vain 14 prosenttia globaaleista päästöistä Säätiö haluaa rahoittaa Kollin mukaan vihreän siirtymän teknologian kehittämistä siksi, että metsien nielujen kasvattamiseen perustuvasta ilmastopolitiikasta on siirryttävä voimakkaammin fossiilisten alasajoon ja hiilidioksidin talteenottoon. – Kun maailman metsät sitovat 14 prosenttia globaaleista päästöistä, pitää lisätä toimia sen 86 prosentin päästöosuuden laskemiseksi
Suomella hyvät edellytykset hiilidioksiditalouden suurvallaksi4.12.2024 14:12:34 EET | Artikkeli
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa tavoitellaan teknisten hiilinielujen käytön merkittävää lisäämistä. VTT:n ja LUT-yliopiston tutkimusprojektissa on selvitetty, miten esimerkiksi metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi. Kun metsien nieluihin perustuvaa Suomen ilmastopolitiikkaa on arvioitu metsäntutkijoiden parissa tehottomaksi, tulisi panostaa enemmän fossiilisten alasajoon, uusiutuvaan energiaan, teknisiin nieluihin ja hiilen talteenottoon. Bioperäisen hiilidioksidin jatkojalostuksessa valtava potentiaali –Suomella on valtava potentiaali olla yksi johtavista maista biopohjaisen hiilidioksidin hyötykäytössä. Suomessa syntyy noin 30 miljoonaa tonnia biopohjaista hiilidioksidia vuodessa. Mikäli se otettaisiin talteen ja muunnettaisiin tuotteiksi, voisi Suomesta tulla merkittävä hiilidioksidista ja vedystä valmistettujen polymeerien ja liikennepolttoaineiden tuottaja ja viejä,
MEP Emma Wiesner: Uuden komission tunnustettava metsätalouden merkitys27.11.2024 07:42:00 EET | Artikkeli
Ruotsalaisen europarlamentaarikon Emma Wiesnerin mukaan uuden komission on tunnustettava metsätalouden ja biotalouden merkitys. – EU tarvitsee nyt vahvan strategian, jossa biotalous nostetaan yhdeksi teollisuuspolitiikan kärkihankkeista. Biotaloudella on myönteiset vaikutukset myös ilmastopolitiikan tavoitteiden saavuttamisessa. –Vaikka Venäjän energian korvaamisesta on tullut Euroopalle suuri haaste, komissio on suhtautunut kielteisesti bioenergian käytön sisällyttämiseen energiapaketteihin. Tämä kielteinen asenne on erityisen ongelmallinen pohjoismaisille metsämaille, kuten Suomelle ja Ruotsille, joiden talous nojaa merkittävästi metsä- ja biotalouteen. Wiesner uskoo, että uusi komissio voisi omaksua myönteisemmän asenteen bioenergian käyttöä kohtaan. – Se vahvistaisi biotalouden merkitystä Euroopan taloudessa. Ympäristönäkökulmat dominoivat EU:n politiikkaa Wiesnerin mukaan EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tiukentuminen on asettanut uusia paineita metsätalouden kestävyyden mitta
Metsän mikrobeista raaka-ainetta lääketeollisuuteen19.11.2024 11:24:22 EET | Artikkeli
Metsäpohjaisen Re-Connecting Nature® -mikrobiuutteen kehittäjä Uute Scientific Oy palkittiin 30 000 euron Metsä360 tunnustuspalkinnolla. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston sekä Marjatta ja Eino Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen. Metsien monimuotoisuus lisää vastustuskykyä sairauksille –Metsän mikrobit voivat olla avain tulevaisuudessa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Mikrobit voivat lievittää immuunivälitteisiä sairauksia, kuten atooppista ihottumaa ja tulehduksellisia suolistosairauksia, sanoo tutkimusjohtaja Johanna Kalmari. Viime keväänä päättyneessä 142 henkilön atopiatutkimuksessa saatiin Kalmarin mukaan myönteisiä vaikuttavuustuloksia. –Osoitimme, että mikrobiuutetta sisältävän perusvoiteen käyttö vahvisti atoopikkojen ihon suojakerrosta, vähensi atopialääkepäiviä sekä atopialääkkeitä tarvitsevien henkilöiden määrää verrattuna lumeryhmään. Kalmarin mu
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme