Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Enheter i Österbottens välfärdsområde bland de 10 bästa i en uppföljning av klientnöjdheten inom äldreomsorgen

Dela

Hemvården i Kronoby och Marielunds serviceboende med heldygnsomsorg placerade sig bland de tio bästa i år när Institutet för hälsa välfärd utredde klientnöjdheten inom hemvården och på serviceboenden.

I år besvarades THL:s enkät om klientnöjdhet av 43 000 klienter inom äldreomsorgen. Marielunds boendeenhet för heldygnsomsorg i Vörå och hemvården i Kronoby placerade sig på Finlands tio-i-topp-lista.

– Vi är glada för de båda enheternas placering på såväl den regionala som nationella listan. Hemvården i Kronoby fick ett erkännande redan i samband med den förra uppföljningen när verksamheten löd under Soite i Mellersta Österbotten och det är fint att klientnöjdheten fortfarande är hög, säger verksamhetsområdesdirektör Tony Pellfolk som ansvarar för hem- och boendeservicen i Österbottens välfärdsområde.

I enkäten bad man respondenterna besvara hur nöjda de var med exempelvis servicemängden och -kvaliteten, rekreationsverksamheten och med hur deras önskemål beaktades. För att komma med på listan måste enkäten besvaras av minst 20 klienter inom hemvården och minst 10 klienter på ett serviceboende. Listan rymmer de serviceboendeenheter med heldygnsomsorg vars personaldimensionering uppfyllde de lagstadgade kraven i april 2024.

Antalet tjänster som ges hem ökar

I Österbotten har man som mål att 93 % av dem som fyllt 75 år ska bo hemma år 2025. Ifjol var siffran 91,8%. Deras möjligheter att bo hemma stöds med varierande tjänster. Den service som ges hem har breddats och utvecklats i välfärdsområdets regi. Den innefattar förutom hemvård även exempelvis hemrehabilitering och hemsjukhusverksamhet.

Hemvården i Österbotten sysselsätter över 900 anställda, varav ca 50 arbetar på enheten i Kronoby. Budskapet om att enheten placerat sig bland de tio bästa togs emot med glädje.
– Många äldre vill bo hemma så länge som möjligt. Och det är fint att vi kan erbjuda äldre en värdefull ålderdom i en bekant miljö och få höra att vi lyckats med det, säger serviceförman Åsa Häyrynen.

När den service som ges hem inte längre räcker till kan boendeenheter som Marielund erbjuda heldygnsomsorg.
– Vi arbetar utifrån ett rehabiliterande arbetssätt som stöder de boendes funktionsförmåga och självständighet. Vi ordnar betydelsefulla aktiviteter och program varje dag, vilket också syns i enkätsvaren, säger serviceenhetens chef Ann-Christine Nyman.

Välfärdsområdet har som mål att varje människa ska kunna bo i sitt eget hem så länge som möjligt med hjälp av stöd och omsorg som ges hem. Trots det kommer man även i framtiden att behöva platser där människor kan bo tryggt när de inte längre klarar sig hemma med de tjänster som ges hem.

Mer information på THLs nyhet: Största delen av klienterna är nöjda med äldreomsorgen – inom hemvården har dock nöjdheten minskat

Kontakter

Kommunikationsenheten - Viestintäyksikkö

Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

kommunikation@ovph.fi

Följ Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye