Kainuun ELY-keskus on antanut perustellun päätelmänsä Nuojuankangas–Seitenoikea välisen voimajohtohankkeen arviointiselostuksesta (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)
Kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj suunnittelee nykyisen kantaverkon vahvistamista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa uudella siirtolinjalla nykyisen rinnalle. Nuojuankangas–Seitenoikea välisen voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviontiselostus täyttää YVA-lain vaateet. Yhteysviranomainen näkee, että erityisesti yhteisvaikutusten osalta sähköasemat tulevat olemaan merkittävä seikka yhteisvaikutusten lieventämisessä. Sähköasemien kautta myös tuulivoimahankkeet pystyvät minimoimaan yhteisvaikutuksiaan.

Perusteltu päätelmä koskee Fingrid Oyj:n suunnitteleman uuden 400 + 110 kilovoltin voimajohtohankkeen 30.5.-29.7.2024 nähtävillä ollutta ympäristövaikutusten arviointiselostusta. Voimajohtohanke sijoittuu Puolangan, Ristijärven, Paltamon, Vaalan sekä sähköasemien sijoittumisesta riippuen mahdollisesti myös Hyrynsalmen alueelle.
Voimajohto on suunniteltu rakennettavaksi pääosin nykyisen 220 kilovoltin voimajohdon rinnalle, jolloin johtoalue levenee noin 38–41 metriä. Nuojuankangas-Seitenoikea 400+110 kilovoltin voimajohtohankkeessa tarkastellaan uuden 400+110 kilovoltin voimajohdon rakentamista Vaalan Nuojuankankaan sähköasemalta Paltamon ja Puolangan kautta Ristijärven ja Hyrynsalmen rajalle sijoittuvalle uudelle Seitenoikean sähköasemalle. Lisäksi johtoreitin varrelle on suunnitteilla kaksi uutta sähköasemaa. Nämä sijoittuvat Paltamon ja Puolangan rajalle Joutensuon tuntumaan sekä kaksi vaihtoehtoista aluetta Ristijärvelle Törmänmäen läheisyyteen.
Hankkeen vaihtoehdot jakautuvat maantieteellisesti neljään jaksoon
YVA-menettelyssä tarkastellaan uuden voimajohdon vaihtoehtoista reittiä neljään maantieteelliseen jaksoon jakautuen. Hankkeessa Nuojuankankaalta Soidinaholle (jaksot 1 ja 2) tarkastellaan johtoreitin länsiosassa kolmea toteutusvaihtoehtoa: VE 1 (pohjoinen), VE 2 (eteläinen) sekä VE 3 (Järvikylän kiertävä). Soidinahon kohdalta Seitenoikealle (jaksot 3 ja 4) tarkastellaan yhtä reittiä, jota kutsutaan perusreitiksi. Jaksoilla tarkastellaan kahden teknisen vaihtoehdon ja kolmen vaihtoehtoisille sähköasemille vievien reittien vaikutukset. Tekniset vaihtoehdot ovat pituudeltaan lyhyitä, tietyn kohteen kiertäviä vaihtoehtoja.
Arvioinnissa ei ole käsitelty vaihtoehto VE0 -hankkeen toteuttamatta jättämistä. Hankevastaava perustelee sitä sähkömarkkinalakiin (588/2013) perustuvalla velvoitteella järjestelmävastuusta ja kantaverkon kehittämisestä.
Vaikutukset kohdistuvat asutukseen, maisemaan ja rakennettuun kulttuuriympäristöön
Yhteysviranomainen on tiedottanut arviointiselostuksesta ja sen nähtävillä olosta sekä mielipiteiden ja lausuntojen esittämisen mahdollisuudesta julkisella kuulutuksella 30.5.–29.7.2024. Nähtävilläoloaikana ELY-keskukseen saapui 13 lausuntoa ja 16 mielipidettä. Saaduissa lausunnoissa ja mielipiteissä korostui voimajohtolinjausten vaihtoehtoihin ja pylvässijoitteluun liittyvät kysymykset, ihmisiin ja asumisviihtyvyyteen kohdistuvat vaikutukset, maisema-, kulttuuriympäristöihin ja arkeologiseen kulttuuriperintöön kohdistuvat vaikutukset ja niiden huomioiminen hankkeen jatkosuunnittelussa.
Yhteysviranomaisena Kainuun ELY-keskus katsoo, että ympäristövaikutusten arviointi on ollut laadultaan riittävä ja täyttää YVA-lain 19 §:ssä ja YVA-asetuksen 3–4 §:ssä säädetyt sisältövaatimukset. Kokonaisuutena arvioiden yhteysviranomaiselle toimitettu arviointiselostus on laadultaan hyvätasoinen, mahdollistaen hankkeen vaikutusten yksityiskohtaisen tarkastelun alueellisella, paikallisella ja jopa kiinteistökohtaisella tarkkuudella.
YVA-yhteysviranomainen toteaa perustellussa päätelmässä, että merkittävimmät vaikutukset kohdistuvat ihmisiin ja maisemaan, joita ei voida kokonaan poistaa. Erityisesti yksityisiin ihmisiin ja heidän omistamiin tiloihin tai kiinteistöihin voi kohdistua vaikutuksia. Kokonaisvaikutuksia lieventää se seikka, että suunnitteilla oleva voimalinja tulee rakentumaan olemassa olevan linjan viereen.
Yhteysviranomainen pitää tärkeänä sitä, että kaikki hyväksi havaitut lieventämistoimet otetaan käyttöön ja tarvittavia lisäselvityksiä tehdään ympäristövaikutusten synnyn ehkäisemiseksi ja lieventämiseksi. Erityisesti yhteisvaikutusten osalta sähköasemat tulevat olemaan merkittävä seikka yhteisvaikutusten lieventämisessä. Sähköasemien kautta myös tuulivoimahankkeet pystyvät minimoimaan yhteisvaikutuksiaan.
Hanke etenee nyt luvitukseen
Hanke etenee toteuttavien reittien vaihtoehtojen valintaan ja päätökseen tarkemman suunnittelun aloittamisesta. Hankevastaava hakee tutkimuslupaa maanmittauslaitokselta sekä hankelupaa energiavirastolta, josta yleissuunnittelu tarkennuksineen alkaa. Hankkeen etenemistä voit seurata Fingridin sivuilta. Yhteysviranomainen toteaa lopuksi, että pylvässijoittelussa tulee huomioida maanomistajat ja heidän kanssaan tulee tehdä yhteistyötä.
Arviointiselostus ja ELY-keskuksen siitä antama perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta: www.ymparisto.fi/nuojuaseitenoikeavoimajohtoYVA
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus,
ympäristöasiantuntija Mari Isojärvi
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
puh. 0295 023 810, puhelinvaihde puh. 0295 023 500
Kainuun ELY-keskus,
ympäristöasiantuntija Jenni Väisänen
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
puh. 029 502 3012, puhelinvaihde puh. 0295 023 500
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Varsinais-Suomen ELY-keskus teki päätöksen Porin raatihuoneen suojelemisesta (Satakunta, Varsinais-Suomi)17.4.2025 08:58:22 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on suojellut Porin raatihuoneen piha-alueineen. Raatihuone on valtakunnallisesti arvokas kohde ja se sijaitsee myös muinaisjäännösalueella.
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut16.4.2025 14:18:44 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. Ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7.3. Turun Ruissalossa. Kuluvan jakson suurin muuttoaalto koettiin sunnuntaina 13.4., jolloin useassa havaintopisteessä laskettiin yli 3 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Helsingin Kivikossa laskettiin suurin määrä, 3 630 muuttavaa hanhea.
Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote
Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.
Näppi T & N Oy:n kiviaineksen ottamistoiminnan laajennusta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.4.2025 09:13:44 EEST | Tiedote
Näppi T & N Oy suunnittelee kalliokiviainesten ottamistoiminnan laajentamista Eurajoen kunnan ja Rauman kaupungin alueella.
Kangasjärven tuulivoimahankkeelle arviointiohjelmalausunto14.4.2025 08:46:53 EEST | Tiedote
Neoen Renewables Finland Oy suunnittelee Kangasjärven tuulivoimahankkeen rakentamista Pyhäjärven, Pihtiputaan ja Keiteleen kuntiin noin 10 600 hehtaarin alalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme