Suomalainen Tiedeakatemia ry

Yli 600 000 euroa humanistiseen tutkimukseen Suomalaiselta Tiedeakatemialta

Jaa

Suomalainen Tiedeakatemia jakoi lokakuussa 630 000 euroa humanistiseen ja yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen. Apurahan sai 38 tutkijaa, erityisesti apurahoja myönnettiin alkuvaiheessa oleville väitöskirjatutkijoille. Apurahat myönnettiin Tiedeakatemian hallinnoimista Eino Jutikkalan rahastosta, Emil Öhmannin Säätiöstä sekä Hilkka ja Otto Brusiinin Säätiöstä.

Apurahansaajia Ritarihuoneen portaikossa
Apurahansaajia Tiedeakatemian tilaisuudessa 14.10.2024 Kuva: Aleksi Kylmälahti / Suomalainen Tiedeakatemia

Puoli miljoonaa alkuvaiheen väitöskirjatyöhön

Suomalaisen Tiedeakatemian Eino Jutikkalan rahastosta myönnettiin apuraha 19 tutkijalle, yhteensä 519 000 euroa. Kaikki apurahansaajat ovat alkuvaiheessa olevia väitöskirjatutkijoita. Apurahansaajat työskentelevät Helsingin, Turun ja Jyväskylän yliopistossa sekä Åbo Akademissa ja Montana State Universityssa.

Eino Jutikkalan rahaston hakualat vaihtelevat vuosittain; tänä vuonna hakualoina olivat arkeologia, historia, oikeustieteet ja yhteiskuntatieteet. Myönnetyt apurahat kattavat laajalti humanististen ja yhteiskuntatieteellisten tieteiden kenttää. Tutkimuksissa muun muassa kartoitetaan pohjoiseurooppalaisia Alaskan siirtolaisia, tutkitaan ikääntyneiden hoivaa ja rajanvetoa omaisten ja julkisen vallan hoivavastuun välillä, selvitetään Turkin median luomaa kuvaa Suomen NATO-jäsenyydestä sekä kartoitetaan koulukiusaamisen vaikutusta aivojen rakenteeseen ja toimintaan.

Eino Jutikkalan rahaston juuret ovat joulukuussa 2006. Eino Jutikkala oli Helsingin yliopiston historian professori ja tieteen akateemikko, joka testamentissaan määräsi Suomalaisen Tiedeakatemian pääperijäkseen. Varoista perustettiin akateemikon testamentin mukaisesti Jutikkalan nimeä kantava erillinen rahasto.

57 000 euroa germaanisen filologian tutkimukseen

Suomalaisen Tiedeakatemian yhteydessä toimiva Emil Öhmannin Säätiö myöntää vuosittain apurahoja saksan kielen, kääntämisen ja saksankielisen kirjallisuuden tutkimukseen. Tällä hakukierroksella apuraha myönnettiin kuudelle tutkijalle, yhteensä 56 900 euroa. Apurahat jakautuivat Helsingin, Jyväskylän, Oulun ja Turun yliopistoon.

Lisäksi Emil Öhmannin Säätiöstä myönnettiin kolmelle tutkijalle Instituutti-apuraha lyhytaikaiseen tutkimustyöskentelyyn Suomen Saksan-instituutissa Berliinissä. Apurahalla katetaan matkat, majoitus ja työpiste instituutin tiloissa. 

Emil Öhmannin Säätiö on perustettu vuonna 1993 Helsingin yliopiston germaanisen filologian professorin Emil Öhmannin Suomalaiselle Tiedeakatemialle vuonna 1974 tekemän testamentin mukaisesti. 

Oikeustieteen apuraha viiden yliopiston tutkijoille

Hilkka ja Otto Brusiinin Säätiö jakaa apurahoja oikeusfilosofiseen, oikeussosiologiseen ja oikeushistorialliseen tutkimukseen. Tänä vuonna apuraha myönnettiin kymmenelle hakijalle, yhteensä 50 700 euroa. Apurahansaajat työskentelevät Helsingin, Itä-Suomen, Oulun ja Tampereen yliopistossa sekä Åbo Akademissa. Tutkimustyön lisäksi apurahoilla mahdollistetaan tutkijavierailuja sekä konferenssiosallistumisia.

Hilkka ja Otto Brusiinin Säätiö ylläpitää ja kehittää oikeusfilosofista, oikeussosiologista ja oikeushistoriallista tutkimusta ja harrastusta Suomessa. Säätiö on perustettu alun perin vuonna 1994, mutta sen juuret ovat vuodessa 1984, jolloin perustettiin Otto Brusiinin stipendirahasto. Suomalaisen Tiedeakatemian hallintaan säätiö siirtyi loppuvuodesta 2006. Säätiö myöntää apurahoja joka toinen vuosi.

Lista kaikista apurahansaajista on luettavissa Tiedeakatemian verkkosivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Apurahansaajia Ritarihuoneen portaikossa
Apurahansaajia Tiedeakatemian tilaisuudessa 14.10.2024
Kuva: Aleksi Kylmälahti / Suomalainen Tiedeakatemia
Lataa

Linkit

Suomalainen Tiedeakatemia

Suomalainen Tiedeakatemia on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta ja toimia tutkijoiden yhdyssiteenä. Järjestämme tapahtumia, edistämme tutkittuun tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa, kustannamme tieteellisiä julkaisuja ja annamme lausuntoja tiedettä ja tieteenharjoittajia koskevissa kysymyksissä. Jaamme vuosittain yli 2,5 miljoonaa euroa apurahoina ja palkintoina suomalaiselle tieteelle. Tiedeakatemian jäseniksi kutsutaan ansioituneita tieteenharjoittajia Suomesta ja ulkomailta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomalainen Tiedeakatemia ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye