Kiinteistömarkkinoilla nähtävissä piristymistä – puolet auktorisoiduista arvioijista sanoo markkinoiden vilkastuneen

Jaa

Keskuskauppakamarin auktorisoiduille kiinteistöarvioijille tekemän kyselyn mukaan kiinteistömarkkina on vilkastunut vuoden 2024 aikana hieman. Peräti 50 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioijista kertoi kiinteistömarkkinan elpyneen vuoden aikana, erityisesti elokuusta alkaen. Tämä on merkittävä muutos verrattuna viime vuoden kyselyyn, jossa vastaajat totesivat kiinteistömarkkinoiden hiljentyneen. 

Keskuskauppakamarin pääsihteeri Raisa Harju. Kuva: Roni Rekomaa
Keskuskauppakamarin pääsihteeri Raisa Harju. Kuva: Roni Rekomaa Roni Rekomaa

Keskuskauppakamarin syksyllä tekemään kyselyyn vastasi 141 auktorisoitua arvioijaa. Vastanneista kiinteistöarvioijista peräti 49 prosenttia katsoo kiinteistömarkkinoiden vilkastuneen hieman kuluvan vuoden aikana ja yksi prosentti vastaajista kertoi markkinoiden vilkastuneen paljon. 

Vielä edellisvuoden kyselyssä 84 prosenttia arvioijista kertoi markkinoiden hiljentyneen, eli tilanne näyttää tämän vuoden osalta paremmalta. Tämän vuoden osalta vain 13,4 prosenttia vastaajista sanoi markkinoiden hiljentyneen. 

”Kyselyn tulos kertoo siitä, että kiinteistömarkkinoiden alavireisyys on vihdoin taittumassa, vaikka alueelliset ja kohdekohtaiset erot ovatkin vielä suuria. Myös kansainväliset kiinteistösijoittajat ovat hiljalleen palailemassa markkinoille”, kertoo pääsihteeri Raisa Harju Keskuskauppakamarista. 

Auktorisoidut kiinteistöarvioijat (AKA) ovat Keskuskauppakamarin hyväksymiä kiinteistöjen arvonmäärityksen ammattilaisia. AKA-arvioijia käytetään tyypillisesti vaativissa kiinteistö- ja toimitilakaupoissa, vakuusarvioinneissa, kiinteistösalkkujen arvonmäärityksessä sekä ositus- ja perinnönjakotilanteissa.

Asuntomarkkinoiden elpyminen vaatii korkotason laskua ja kuluttajien luottamuksen palautumista

”Kotitalouksien ostohaluja nujertanut korkotason nousu on painanut asuntojen hinnat laskuun, ja samaan aikaan rakennusmateriaalien hinnat ovat kallistuneet merkittävästi. Tämä on vaikuttanut kiinteistömarkkinoiden kehitykseen laajasti. Nyt korkojen selvä lasku alkaa näkyä etenkin asuntokaupassa ja siihen viittaa myös kyselymme”, Harju sanoo.

Kysyntää on erityisesti hyväkuntoisista perheasunnoista hyvillä paikoilla. Sen sijaan linjasaneerauksen tarpeessa olevat kerrostalokohteet tai laajaa remonttia kaipaavat omakotitalot eivät kiinnosta ostajakuntaa ja näiden osalta myös rahoituksen saatavuudessa on haasteita.

Vastauksissa kuitenkin korostuu se, että asuntomarkkinoiden umpisolmu ei aukea pelkästään korkojen laskulla – myös kuluttajien luottamuksen palautuminen on keskeisessä roolissa. 

Yksi kyselyyn vastanneista arvioijista tiivistää asian: “Vaikka markkinoilla on nähtävissä pieniä merkkejä elpymisestä, ei suunta ole vielä kääntynyt täysin. Tarvitaan selkeämpiä parannuksia korkotasossa sekä kuluttajien uskon vahvistamista taloudelliseen tulevaisuuteen.”

Kiinteistömarkkinoiden elpymistä odotetaan erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muilla kasvukeskusalueilla viimeistään keväällä 2025. Alueellinen vaihtelu on kuitenkin suurta ja esimerkiksi itärajalla piristyminen vaatisi geopoliittisen tilanteen selkiytymisen. 

Kysely toteutettiin 26.9.-3.10.2024 sähköpostikyselynä. Suomessa on 290 kiinteistöarvioinnin auktorisointia ja 49 % auktorisoiduista arvioijista vastasi kyselyyn.  

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarikysely: Pienissä yrityksissä tekoälyn ja teknologiakehityksen hyödyt jääneet vielä vähäisiksi17.10.2024 06:55:00 EEST | Tiedote

Suuryritykset ja keskisuuret yritykset ovat päässeet hyötymään teknologiakehityksen tuomia mahdollisuuksia selvästi pienempiä yrityksiä enemmän, selviää kauppakamareiden osaajakyselyssä. Tuottavuuskehityksen kannalta olisi kuitenkin oleellista saada pienet yritykset kehitykseen mukaan. Tämä edellyttää panostuksia jatkuvaan oppimiseen tekoälyn, digitaitojen ja automaatio-osaamisen saralla ja pienten yritysten huomioimista tässä omana kohderyhmänään.

Kauppakamarikysely: Suhdannetilanteesta huolimatta osaajapula ei ole kadonnut - ammattiosaajista suurin pula10.10.2024 06:54:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien kyselyn mukaan 45 prosentilla yrityksistä on pulaa osaavasta työvoimasta ja 59 prosenttia yrityksistä kertoo osaavan työvoiman saatavuuden rajoittavan liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä. “Kyselyn vastausten perusteella on nähtävissä, että suhdannetilanteesta huolimatta yritysten osaajatarpeet eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka vuodentakaiseen kyselyyn nähden ne ovat hetkellisesti hieman hellittäneet,” toteaa Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.

Kauppakamarien vientijohtajakysely: Suomalaisyritykset näkevät Yhdysvaltain markkinamahdollisuudet myönteisessä kasvussa30.9.2024 06:54:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastanneet suomalaisyritykset näkevät Yhdysvallat merkittävänä kasvavana markkinana. Yhdysvallat on yritysten silmissä vahvistumassa entistä tärkeämmäksi kumppaniksi ja kohdemarkkinaksi kansainvälistymisen ja viennin näkökulmasta, toteaa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye