Finanssiala ry

ASP-lainan houkuttelevuus ja kilpailukyky eivät saa hävitä tavallisille asuntolainoille – nyt näin uhkaa käydä, jos ympäristöministeriön kaavailut toteutuvat

Jaa
  • Finanssiala ry (FA) kannattaa hallitusohjelman tavoitetta kehittää ASP-järjestelmää joustavammaksi, kannustavammaksi ja selkeämmäksi.
  • Järjestelmään esitetään muutoksia, joiden FA arvioi lisäävän vain vähän ASP-järjestelmän suosiota.
  • FA ehdottaa muun muassa omasäästöosuuden yhdenmukaistamista ensiasunnon ostajien lainakaton kanssa, jottei ASP-laina häviä kilpailukyvyssä tavalliselle asuntolainalle.
  • Samasta syystä myös enimmäislaina-aika olisi pidennettävä 30 vuoteen ja lainan enimmäismäärä tulisi poistaa.
  • Myös rajoitukset ASP:hen säästettyjen varojen alkuperään tulisi poistaa.

”Hallitusohjelmassa on hyvä ja kannatettava tavoite kehittää ASP-järjestelmää palvelemaan nykyistä paremmin ensiasunnon ostajien tarpeita. Nyt tehdyt ehdotukset eivät täysin palvele tätä tavoitetta”, toteaa Finanssiala ry:n (FA) asiantuntija Jussi Kettunen.

ASP on pankkien ja valtion yhteinen vastaantulo ensimmäisen oman kodin hankinnassa. FA arvioi, että lakiesitysluonnoksessa ehdotetut muutokset lisäävät vain vähän ASP-järjestelmän suosiota.

Nuorisoasuntoliiton vaikuttamisen asiantuntija Hilma Sormunen harmitteli ympäristöministeriön tilaisuudessa toukokuussa, että ensiasunnon ostaminen on karkaamassa monien nuorten ulottumattomiin. Kettunen jakaa huolen.

”Järjestelmässä olisi useita kohtia, joita muokkaamalla järjestelmä turvaisi paremmin mahdollisuuden ensiasunnon hankkimiseen. Ne on kuitenkin jätetty ennalleen.”

Tällä hetkellä ASP-säästäjän on säästettävä vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Tämä heikentää ASP-järjestelmän kilpailukykyä suhteessa tavallisiin asuntolainoihin. FA esittää, että vaadittu omasäästöosuus olisi linjassa ensiasunnon ostajan lainakaton kanssa. Osuutta pitäisi siis laskea 5 prosenttiin.

Enimmäislaina-aika pitäisi määrittää suoraan 30 vuodeksi, jolloin se olisi yhdenmukainen tavallisten asuntolainojen kanssa. Nykyisin ASP:n enimmäislaina-aika on 25 vuotta.

Alaikäiset saavat säästää ASP-tilille vain omalla työllä hankittua rahaa. Tämä sulkee ulkopuolelle esimerkiksi isovanhempien syntymäpäivälahjat ja mahdolliset perintörahat. Teknisesti sitä, ovatko ASP-tilille talletettavat säästöt omalla työllä hankittuja, on todella vaikea valvoa. Käytännössä rajoitus tarkoittaa, ettei säästämistä voisi aloittaa lapsuudessa.

”Sekä säästettävien rahojen alkuperän poistaminen että ASP-lainan ehtojen yhdenmukaistaminen muiden asuntolainojen kanssa mahdollistaisi pääsyn nopeammin kiinni omaan kotiin”, Kettunen toteaa.

Laajempaan kehittämiseen olisi varaa

Lakiesitysluonnoksessa on myös hyviä uudistuksia. Esimerkiksi ehdotus lyhennysvapaiden enimmäismäärän kasvattamisesta nykyisestä kahdesta vuodesta neljään helpottaisi säästämistä nuorilla, joiden elämäntilanteet saattavat muuttua nopeasti. Myös ASP-lainan keinotekoisista alueellisista enimmäismääristä luopuminen on perusteltua.

Kettunen huomauttaa, että ASP-järjestelmää olisi varaa kehittää huomattavasti laajemmin. Uusista kehitysideoista Kettunen mainitsee rahasto- ja osakesäästämisen yhdistämisen ASP-säästämiseen tilisäästämisen rinnalle.

”Piensijoittamiseen kannustava lainsäädäntö tukisi suomalaisten varallisuuden kehittymistä, ja ASP:n kehittäminen kannustaisi jatkamaan säästämistä ja sijoittamista asunnon ostamisen ohella. Se mahdollistaisi erilaisista perhetaustoista ja varallisuusasemasta lähtöisin oleville nuorille pitkäjänteisen säästämisen jo aikaisessa vaiheessa.”

Parempi ASP-järjestelmä palvelisi kaikkia

Asuntoasioista vastaava ministeri Kai Mykkänen jakaa toimialan tavoitteen ASP-järjestelmän kehittämiseksi entistäkin paremmaksi.

”Monet ensiasunnon ostajat kokevat ASP-järjestelmän vaikeaselkoiseksi ja jäykäksi, ja myös pankkien näkökulmasta lainsäädäntö on monilta osin vanhentunutta. ASP-järjestelmä kannustaa asuntosäästämiseen ja voi helpottaa ensiasunnon ostamista, joten pidettyä järjestelmää on syytä kehittää entistä toimivammaksi”, Mykkänen totesi toukokuussa ympäristöministeriön tilaisuudessa.

FA:n Kettunen allekirjoittaa ministerin arvion.

”Järjestelmä on nykyisellään melko kankea ja monimutkainen sekä säästäjän että pankin kannalta. ASP-säästäjät ovat usein nuoria, joilla elämäntilanteet saattavat muuttua nopeasti esimerkiksi perhetilanteen takia, joten järjestelmän on oltava mahdollisimman joustava ja saatavilla kaikille perhe- tai varallisuustausta riippumatta.”

Lue lisää

FA:n lausunto

Ympäristöministeriön uutinen 16.5

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry

Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240
http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Finanssiala tarjoaa Purralle verotuloja lisääviä kasvun eväitä: Uudet pitkäaikaisen sijoittamisen rahastot mahdollistettava Suomessa10.10.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Pitkäaikaiseen sijoittamiseen tarkoitetut ELTIF-rahastot (European Long Term Investment Fund) edistäisivät tehokkaasti esimerkiksi vihreän ja digitaalisen siirtymän rahoitusta. ELTIF-rahastot mahdollistaisivat vaihtoehtoisten sijoitusten tarjoamisen vähittäissijoittajille säännellyssä muodossa. Tällä hetkellä Suomen tuloverolaki estää ei-ammattimaisille sijoittajille suunnatun ELTIF-rahaston perustamisen. Veromuutos olisi helppo ja nopea tehdä eikä se vähentäisi valtion verotuloja, vaan lisäisi verotuloja Suomeen. Muu sääntely on jo olemassa.

FA:n Miikkael Azaize lobbaa sekä Brysselin hallintokortteleissa että EU-vaikuttajien petankkiryhmässä3.10.2024 10:19:12 EEST | Tiedote

Miikkael Azaize työskentelee Finanssiala ry:n (FA) EU-asiantuntijana Brysselissä. Hän aloitti FA:ssa huhtikuussa 2024 ja siirtyi Brysseliin kesäkuun alussa. Juuri alkaneella EU-kaudella FA:n painopisteitä ovat muun muassa maltillisempi sääntely, pääomamarkkinoiden monipuolinen toiminta ja kestävä kasvu. Azaize edistää näitä tavoitteita muun muassa tapaamalla europarlamentaarikkoja ja virkamiehiä, luomalla kontakteja ja osallistumalla tapahtumiin ja seminaareihin. Azaize työskentelee Brysselissä pohjoismaisten finanssiyhdistysten yhteisessä toimistossa.

Fivalta hyvä päätös pitää asuntolainakatto ja pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus ennallaan1.10.2024 12:08:49 EEST | Tiedote

Finanssivalvonnan (Fiva) päätös pitää asuntolainakatto ja pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus ennallaan on perusteltu, toteaa Finanssiala ry. Asuntolainojen lainakatto eli enimmäisluototussuhde pysyy lakisääteisellä perustasollaan 90 prosentissa muille kuin ensiasunnon ostajille. Ensiasunnon ostajien lainakatto on 95 prosenttia. Pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus pysyy 0 prosentissa.

Suomen talous kääntyy loivaan nousuun vuonna 2025 - FA kerää sivuilleen uusimmat talousennusteet19.9.2024 14:56:06 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu 0,2 prosenttia vuonna 2024. Vuonna 2025 talous kasvaa 1,4 prosenttia. Suomen Pankin ennusteen mukaan Suomen talous supistuu 0,5 prosenttia vuonna 2024. Vuonna 2025 talous kasvaa 1,1 prosenttia. Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ennusteen mukaan talous supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna 1,1 prosenttia. Handelsbankenin ennusteen mukaan talous supistuu 0,2 prosenttia vuonna 2024 ja kasvaa 1,5 prosenttia vuonna 2025. Tutkimuslaitos Laboren ennusteen mukaan Suomen talous supistuu 0,2 prosenttia vuonna 2024. Vuosina 2025–2026 talous kasvaa 1,7 ja 1,8 prosenttia. Lisää pankkien, tutkimuslaitosten ja viranomaisten talousennusteita on Finanssiala ry:n verkkosivuillaan ylläpitämässä koosteessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye