Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Vuoden 2024 nuoren taiteilijan Suvi Sysin näyttely sekä Silmänruokaa-näyttely avautuvat Tampereen taidemuseossa 26.10.24

Jaa

Tampereen taidemuseon syksyn päänäyttely on 26.10. yleisölle avautuva Suvi Sysi – Vuoden nuori taiteilija 2024. Tuoreimman Vuoden nuoren taiteilijan Suvi Sysin taide ottaa haltuunsa taidemuseon kaksi ylintä kerrosta. Kuluvana vuonna Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma täyttää 40 vuotta. Museon pohjakerroksen Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Vuoden nuoret näkyvät myös museon ulkopuolella.

Suvi Sysi on tavattavissa taidemuseolla ripustuksen yhteydessä 14.10.–27.10.2024. Haastatteluajan voi sopia suoraan taiteilijan kanssa.

Pitkähiuksinen nainen kääntää iso apaperia rullalle.
Suvi Sysi työhuoneellaan Aukusti Heinonen

Vuoden nuori taiteilija 2024 – Suvi Sysi 


Suvi Sysi (s. 1990 Nilsiä) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, jonka työskentelyn juuret ovat taidegrafiikan menetelmissä ja paperipohjaisissa teoksissa. Sysi on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian taidegrafiikan opetusalueelta 2020. Taiteessaan hän tutkii materiaalien ja värien tuntua, pakenevaa ajallisuutta sekä sanoittamatonta kokemista. Usein Sysin teokset saavat muotonsa abstrakteina installaatioina, jotka pohjautuvat väriin, kosketukseen ja hitaaseen käsillä tekemisen prosessiin. Paperin ohella Sysi työskentelee puun, saven ja kipsin kanssa. Se, miten ja mistä jokin on tehty, on keskeinen osa teosten sisältöä.

Tila toimii Sysin ilmaisussa yhtenä työskentelyn lähtökohtana. Tätä näyttelyä varten valmistunut suurikokoinen kollaasiteos Intuire (2024) kulkee museon läpi yhdistäen kaksi kerrosta. Kokonaisuudessa yksittäiset teokset ja erilaiset toistuvat elementit asettuvat suhteessa tilaan ja toisiinsa. Suvi Sysi kuvaa omaa työskentelyään näin: ”Teen usein teoksia tai teossarjoja, jotka koostuvat useista kappaleista, jolloin havainnoitavaksi tulevat myös tapahtumat niiden välillä. Yhden yksinäisen teoksen tekeminen tuntuu irralliselta. Koen teosteni ja ideoiden syntyvän ketjun kaltaisena – kun teen yhtä asiaa, se poikii polkuja kohti seuraavaa. Monet teokseni ovat riippuvaisia toisistaan.”

Silmänruokaa – Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia viideltä vuosikymmeneltä


Tapahtuman 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi museon pohjakerroksen Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Esillä on monipuolinen valikoima maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, media- ja tilataidetta sekä valokuvia. Teosvalinnoissa on painotettu eri tekniikoiden ja ilmaisutapojen monipuolisuutta ja ajallista laaja-alaisuutta. Eri vuosikymmeninä valitut taiteilijat ilmentävät oman aikansa nykytaiteen virtauksia ja arvoja.

Suurin osa näyttelyn teoksista on hankittu alkuperäisistä Vuoden nuori taiteilija -näyttelyistä. Jotkut ovat uudempia kuvaten taiteilijantyön myöhäisempiä vaiheita. Keskenään hyvin erilaisia teoksia yhdistää omintakeisuus, kokeellisuus ja rohkeus. Monet vuoden nuorista taiteilijoista ovat tehneet näyttävän kuvataiteilijan uran myös kansainvälisesti.

Juhlavuoden kunniaksi Vuoden nuorten taiteilijoiden teokset valtaavat myös museorakennuksen ulkopuolen ja Tampereen kaupungin keskustan kadut.

Suvi Sysi: Enshrine


Tampereen taidemuseon ikkunoissa kulkeva muuntuvasta sinisestä sävystä ja valosta muodostuva teos Enshrine (2024) toimii linkkinä ulkomaailman ja sisällä olevien teosten välillä. Väri on Suvi Sysille teosten sielu ja samalla yksi materiaaleista, kuten myös väriin kytkeytyvä valo: ”Värin kaipuu teoksissani ja elämässäni on keskeistä. Se on kuin happea tai vettä – perustarve, jonka on täytyttävä. Väri tuntuu vatsassa ja nostaa veden kielelle. Se onkin ennen kaikkea kehollinen kokemus, eikä sitä voi sanoin kuvailla. Väri selittää itse itsensä.” 

Valogalleria


Keskustan rakennusten seinille heijastetussa Valogalleriassa on tänä vuonna Vuoden 2021 nuoren taiteilijan Joel Slotten piirustuksia. Joel Slotten Mosse ja tatuoidut ystävät -kokonaisuuden seiniin ”tatuoiduissa” kuvissa myyttiset taruolennot ja keskiaikaiset lääkeyrtit rinnastuvat death metal -musiikin ja pop-surrealismin symboleihin. Pääkallot saavat viereensä chilin ja vadelman, muukalainen asettuu meritähden kylkeen. Kuvasto pohjautuu pääosin Slotten palkintovuonna tekemiin ja näyttelykatalogissa julkaistuihin piirustuksiin.

26.10.24–12.1.25
Vuoden nuori taiteilija 2024 – Suvi Sysi
Silmänruokaa – Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia

24.10.24-12.1.25
Suvi Sysi: Enshrine

24.10.24–9.3.25
Valogalleria
Joel Slotte: Mosse ja tatuoidut ystävät

 

Vuoden nuoren taiteilijan 2024 on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat puheenjohtajana Tampereen taidemuseon museonjohtaja Selma Green ja näyttelypäällikkö Virpi Nikkari, taiteilijajäseninä Tampereen Taiteilijaseuran Anna Hyrkkänen ja Suomen Taiteilijaseuran Katariina Salmijärvi, kutsuttuina asiantuntijajäseninä valinnan aikana Nykytaiteen museo Kiasman museonjohtajana toiminut Leevi Haapala ja taidekuraattori Laura Köönikkä sekä Tampereen Taideyhdistyksen edustajana puheenjohtaja Joni Lehtimäki. Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Tapahtuma toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Suvi Sysi on järjestyksessä 40. Vuoden nuori taiteilija. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pitkähiuksinen nainen kääntää iso apaperia rullalle.
Suvi Sysi työhuoneellaan
Aukusti Heinonen
Lataa
Pitkähiuksinen nainen istuu suurikokoisen sinisävyisen teoksen edessä.
Suvi Sysi työhuoneellaan.
Aukusti Heinonen
Lataa
Metallinen riikinkukkoa esittävä veistos.
Kaisu Koiviston Silmänruokaa-teos (2012) on antanut nimensä näyttelylle. Kaisu Koivisto on Vuoden nuori taiteilija 1996.
Lataa
Pimeällä otettu valokuva rakennuksesta.
Esko Männikkö: Kuhmo, 1990. Esko Männikkö on Vuoden 1995 nuori taiteilija.
Lataa

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tampereen taidemuseo on mukana Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikko TAD Weekin tapahtumissa25.9.2024 13:03:29 EEST | Tiedote

Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikko eli TAD Week järjestetään 27.9.–4.10.2024. Viikko on täynnä muotoilua, arkkitehtuuria, kaupunkisuunnittelua ja elävää kulttuuria, niin näyttelyiden kuin erilaisten tapahtumienkin muodossa. Tampereen taidemuseo osallistuu TAD Weekiin esittelemällä laajennus- ja peruskorjaussuunnitelmaansa arkkitehtuurinäyttelyn ja luentojen kautta. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia.

Muumimuseon uuden perusnäyttelyn helmi on Tove Janssonin ensimmäinen Muumitaloa esittävä kuvitus20.9.2024 11:11:15 EEST | Tiedote

Muumimuseossa avautuu 21.9. uusi vaikuttava kokonaisuus Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia. Kaikki museon paperipohjaiset teokset on vaihdettu uusiin teoksiin Tove Janssonin museolle lahjoittamasta kokoelmasta. Nyt nähtävät kuvitukset ovat ensi kertaa esillä Muumimuseossa. Uuden kokonaisuuden helmeksi nousee Tove Janssonin aivan ensimmäinen Muumitaloa esittävä kuvitus.

Hyperrealistiset ihmishahmot valtaavat Tampereen taidemuseon31.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen taidemuseon kesänäyttely HYPER on kansainvälinen suurkatsaus hyperrealistisen kuvanveiston historiaan 1970-luvulta nykypäivään. Mukana ovat suuntauksen tunnetuimmat edustajat, ja kaikkiaan näyttelyssä on edustettuna 27 taiteilijaa eri puolilta maailmaa. HYPERissä esillä olevien taiteilijoiden laaja kirjo kertoo hyperrealistisen suuntauksen kansainvälisyydestä ja sen edelleen jatkuvasta kehityksestä ja kasvusta ympäri maailmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye