Hyvinvointialueen tilinpäätösennuste merkittävästi alijäämäinen
Aluehallitus käsitteli hyvinvointialueen talousnäkymiä kokouksessaan 8.10. Kokouksen aiheena olivat muun muassa talouden toteuma kuluneesta alkuvuodesta, tilinpäätösennuste ja vuoden 2025 talousarviovalmistelu.
Tilinpäätösennusteen mukaan tilikauden tulos on -60,1 miljoonaa euroa ollen noin 27.7 miljoonaa euroa talousarviota heikompi. Vuoden 2023 tilinpäätöksen ja vuoden 2024 tilinpäätösennusteen yhteenlaskettu alijäämä nousee noin 126,8 miljoonaan euroon. Lainsäädännön mukaan hyvinvointialueiden alijäämät tulee olla katettuna vuoden 2026 tilinpäätöksessä.
Oman palvelutuotannon ylitykset johtuvat palvelujen oston hintojen noususta, henkilöstökulujen ja vuokratyövoiman kasvusta sekä lastensuojelun ympärivuorokautisten palvelujen ostosta. Lisäksi tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmalle asetetut säästötavoitteet eivät toteudu täysimääräisinä kuluvana vuonna, vaan vaikutukset kohdentuvat tuleville vuosille. Lisäksi erikoissairaanhoidon menojen arvioidaan ylittyvän noin 12,3 miljoonaa euroa talousarviosta.
Vuoden 2025 talousarvio valmistelussa
Aluehallitus käsitteli hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarvion valmistelutilannetta. Talousarviovalmistelun lähtökohtana on, että vuoden 2025 talousarvio ei kasvata jo olemassa olevaa alijäämää. Jotta vuodelle 2025 voidaan tavoitella pientä ylijäämää, tarkoittaa tämä noin 23,55 miljoonan euron säästöjä. Säästöjä tavoitellaan lomapalkkavelan pienentämisellä (n. 7 Me), kehittämishankkeilla (n. 8 Me), ja lisäksi erikseen valmisteltavilla säästötoimenpiteillä (n. 8,6 Me) palvelutuotannossa.
Valtiovarainministeriö on antanut vahvan viestin siitä, että hyvinvointialueiden tulisi saada taloutensa ylijäämäiseksi jo vuonna 2025. Valmistelussa on huomioitava, että lainsäädäntöön ei ole tiettävästi tulossa muutosta alijäämän kattamisaikatauluun. Tästä huolimatta tilintarkastajan näkemyksen mukaan taloussuunnitelman tulisi kuitenkin olla mieluummin realistinen kuin väkisin tasapainotettu vuoden 2026 loppuun mennessä.
Vuosien 2025-2027 taloussuunnitelman valmistelu jatkuu loka-marraskuun aikana ja aluehallituksen esitys aluevaltuustolle tulee päätöksentekoon joulukuussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helinä Perttualuehallituksen puheenjohtajaKeski-Uudenmaan hyvinvointialue
Puh:040 315 2490Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Aluehallituksen kokouksessa talousarvioluonnos: Tulevat vuodet näyttävät haasteellisilta14.11.2024 08:35:57 EET | Tiedote
Aluehallituksen kokouksessa 12.11.24 käsiteltiin iltakouluasiana hyvinvointialueen taloussuunnitelman luonnosta vuosille 2025–2027.
Keusote on mukana valmistelemassa uusia työ- ja elinkeinopalveluita sekä kotoutumispalveluita12.11.2024 10:59:22 EET | Tiedote
Suomessa uudistetaan parhaillaan työ- ja elinkeinopalveluita sekä kotoutumispalveluita. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on mukana valmistelemassa uudistuksia Keski-Uudenmaan alueella. Uusien lakien mukaisia palveluita luodaan parhaillaan.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue tehostaa asiakasvirtojen hallintaa uudella innovaatiolla12.11.2024 08:19:33 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Keusote, on ottanut ensimmäisenä hyvinvointialueena käyttöön suomalaisen innovaation, jolla autetaan hyvinvointialueen asiakkaita löytämään oikeat asiointikanavat Keusote.fi-verkkosivustolla. Tavoitteena on muun muassa parantaa asiakaskokemusta ja lisätä digitaalisten asiointikanavien käyttöastetta silloin, kun se on mahdollista.
Keusotessa annettu yli 53 000 kausirokotusannosta11.11.2024 11:30:45 EET | Tiedote
Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut, ja riskiryhmäläiset ehtivät hyvin ottamaan rokotteen ennen epidemiakauden alkua. Rokotusaikoja on Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) hyvin saatavilla loppuvuodelle.
Sujuvaa yhteydensaantia perusterveydenhuoltoon parannetaan omatiimimallilla ja digiasioinnilla1.11.2024 16:20:25 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) henkilöstön veto- ja pitovoiman parantuminen nousee esiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksessä. Parannusta puolestaan tarvitaan palvelujen saatavuuteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme