BearingPoint Finland Oy

Selvitys: Yritykset painivat laajasti kielteisen perintönsä kanssa

Jaa

Moni yritys painii legacy-haasteiden eli organisaatioon ajan saatossa kertyneen perinnön ja siitä aiheutuvien ongelmien kanssa, kertoo konsulttiyhtiö BearingPointin tuore selvitys. Haastava taloustilanne sekä viimeaikaiset suuret harppaukset tekoälyn kehityksessä vaativat yrityksiltä kykyä mukautua uudenlaiseen toimintaympäristöön nopeasti. Organisaatioon ajan kuluessa kasautunut perintö koetaan monin paikoin jarruna muutokselle. Yrityksillä on perinnön hallinnassa opittavaa sotilasorganisaatioilta.

Finanssivaikuttaja Mikko Ayub (vas.) ja konsulttiyhtiö BearingPointin vanhempi neuvonantaja Erik Åkesson (oik.) olivat mukana Legacy-selvityksen tekemisessä.
Finanssivaikuttaja Mikko Ayub (vas.) ja konsulttiyhtiö BearingPointin vanhempi neuvonantaja Erik Åkesson (oik.) olivat mukana Legacy-selvityksen tekemisessä.

Liikkeenjohdon konsulttitalo BearingPointin tuore selvitys tarkastelee organisaatioihin kertynyttä perintöä (engl. legacy) ja sen vaikutuksia organisaatioiden kasvuun ja kehittymiseen. Termillä legacy viitataan organisaatioon ajan saatossa kertyneeseen teknologiseen, operatiiviseen, kulttuuriseen ja psykologiseen perintöön, joka on seurausta organisaatiossa tehdyistä päätöksistä ja toimenpiteistä.  

Perinnön tunnistaminen ja ymmärtäminen kaikissa muodoissaan on olennaista minkä tahansa yrityksen tai organisaation kasvulle ja uudistumiselle. Jotta kestävä muutos on mahdollista, täytyy yrityksen ymmärtää historiaansa. 

”Kuulemme jatkuvasti yrityspäättäjien kanssa keskustellessamme, että organisaatioon kertynyt perintö koetaan haasteeksi kehittymiselle.  Valitettavasti monet yritykset silti laiminlyövät perinnön tarkemman tarkastelun ja keskittyvät lähinnä uusien strategioiden kehittämiseen. Pitkällä aikavälillä kertyneen perinnön muuttaminen on hidasta ja työlästä, mutta se ei voi olla syy jättää kriittisiä päätöksiä tekemättä”, sanoo selvityksen tekemisessä mukana ollut finanssivaikuttaja Mikko Ayub.  

Yrityksillä opittavaa sotilasorganisaatioilta – monet perintöhaasteet ovat toimialariippumattomia  

BearingPointin Legacy-selvitys tarkastelee aihetta eri toimialojen näkökulmasta. Monet haasteet, kuten perinnön kertyminen pitkällä aikavälillä ja huomaamatta sekä juurtuneet ja vaikeasti muutettavat työskentely- ja ajattelutavat, nousevat esille toimialasta riippumatta.  

Toisaalta organisaatiot voivat oppia perinnön hallinnasta paljon toisiltaan. Esimerkiksi sotilasorganisaatioiden tavoissa hallita perintöä on paljon ammennettavaa yritysmaailmalle. 

”Sotilasorganisaatioissa ihmisiä kierrätetään laajasti eri tehtävissä, ja roolitukset päivittäisessä tekemisessä ja strategisemmassa tulevaisuuden rakentamisessa ovat eriytetyt ja selkeät. Lisäksi sotilasorganisaatioilla on vankka kokemus yli vuosikymmenten kestävistä hankkeista ja kykyä pitkäjänteiseen kehittämistyöhön. Näillä alueilla monilla yrityksillä on vielä kehittymisen varaa”, sanoo Mikko Ayub. 

Muutoksen nopeudella on rajansa 

Perinnön hallintaan yhdistyy tyypillisesti muutostarve. Kun yritykset tunnistavat muutostarpeen – olipa kyse kulttuurista, toimintamalleista tai teknologia-alustoista – ne haluavat yleensä saavuttaa toivotun tilan mahdollisimman nopeasti.  

”Liian hidas muutostahti aiheuttaa riskin, että kilpailijat menevät edelle ja uudet teknologiat syrjäyttävät vanhat. Toisaalta on myös olemassa raja sille, kuinka paljon muutosta organisaatio voi käsitellä kerralla. Jos liian monet avainhenkilöt uupuvat, stressaantuvat tai lähtevät yrityksestä, tarvittavat muutokset eivät ole pysyviä. Joillakin toimialoilla myös ulkoiset sidosryhmät saattavat vastustaa liian nopeaa muutostahtia. Olennaista on määritellä optimaalinen muutostahti, joka tarkoittaa tasapainoa muutoksen hyötyjen ja siihen liittyvien kustannusten välillä”, kertoo BearingPointin vanhempi neuvonantaja Erik Åkesson.  

Tietoa selvityksestä 

BearingPointin Legacy-selvitys tarkastelee organisaatioihin ajan saatossa kertynyttä perintöä, mistä se koostuu ja miten se vaikuttaa organisaation kasvuun ja kehittymiseen. Selvitys sisältää toimialakohtaisia analyysejä siitä, miten perintöä hallitaan eri aloilla: finanssialalla, armeijassa, lentoyhtiöissä ja terveydenhuollossa. Lisäksi perintöä tarkastellaan taloushallinnon ja psykologian näkökulmista. Selvityksen tekemisessä on ollut mukana useita asiantuntijoita eri toimialoilta. Selvityksen taustoitusta varten haastateltiin myös 130:tä pohjoismaisissa yrityksissä asiantuntija- ja johtotehtävissä toimivaa henkilöä. 

Selvitys on ladattavissa BearingPointin verkkosivulta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Finanssivaikuttaja Mikko Ayub (vas.) ja konsulttiyhtiö BearingPointin vanhempi neuvonantaja Erik Åkesson (oik.) olivat mukana Legacy-selvityksen tekemisessä.
Finanssivaikuttaja Mikko Ayub (vas.) ja konsulttiyhtiö BearingPointin vanhempi neuvonantaja Erik Åkesson (oik.) olivat mukana Legacy-selvityksen tekemisessä.
Lataa

Linkit

BearingPoint

BearingPoint on itsenäinen liikkeenjohdon ja teknologian konsulttiyritys, jossa yhdistyvät eurooppalaiset juuret ja maailmanlaajuinen verkosto. Yritys toimii kansainvälisesti kolmessa liiketoimintayksikössä: Consulting, Products ja Capital. Consulting kattaa asiantuntijapalvelut useilla liiketoiminta-alueilla. Products tarjoaa IP-pohjaisia palveluita liiketoiminnan tärkeimpiin prosesseihin. Capital palvelee asiakkaita yrityskauppojen ja yritysjärjestelyiden kentällä.  

BearingPointin asiakkaina on monia maailman johtavia organisaatioita sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta. BearingPointilla on globaali konsulttiverkosto, johon kuuluu yli 13 000 asiantuntijaa ja joka auttaa asiakkaita yli 70 maassa saavuttamaan mittavaa ja kestävää menestystä. 

https://www.bearingpoint.com/en-fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta BearingPoint Finland Oy

Eurooppalaiset pankit paransivat tehokkuuttaan vuonna 2023 turbulenteista ajoista huolimatta – pohjoismaiset pankit ovat huippusuorittajia19.12.2024 11:02:49 EET | Tiedote

Eurooppalaiset pankit pystyivät BearingPointin tuoreen tutkimuksen mukaan parantamaan kustannustehokkuuttaan myös vuonna 2023. Pankit kohtaavat kuitenkin tulevaisuuden kannalta merkittäviä haasteita ja päätöksiä, ja vuosi 2025 tuo mukanaan muun muassa uusia sääntelyhaasteita, jotka ovat jo nyt nähtävissä. Vaikka pankkitoiminnan ydin pysyy muuttumattomana, tulevat pankkipalveluiden tuottamisen ja käyttämisen tavat muuttumaan digitaalisen teknologian ja tekoälyn yleistyessä.

Tutkimus: Pohjoismaiset yritykset kansainvälisiä verrokkeja varovaisempia tekoälyn käyttöönotossa14.11.2024 08:57:45 EET | Tiedote

Konsulttiyhtiö BearingPointin kansainvälisesti toteuttama tutkimus paljastaa, että pohjoismaiset yritysjohtajat keskittyvät tekoälyratkaisujen käyttöönotossa toteutukseen liittyviin haasteisiin ja eettisiin näkökohtiin kansainvälisiä verrokkeja enemmän. Esimerkiksi muualla Euroopassa tekoälyn käyttöönottostrategioissa painotetaan enemmän muutoksesta saatavia hyötyjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye