Tiedetori tuo tiedettä ja tutkittua tietoa Helsingin Kirjamessuille

Jaa

Suomen muinaisia tulivuoria, ihmislajin selviytymisen edellytyksiä ja painajaisten historiaa – Tiedetorilla kuullaan laaja kattaus esityksiä eri tieteenaloilta. Ohjelmaa on tarjolla Helsingin Kirjamessujen Kruununhaka-lavalla torstaina ja perjantaina 24.10.–25.10.2024.

Laaja kuva Helsingin Kirjamessujen Tiedetorilta kohti lavaa, jossa istuu kolme henkilöä. Yleisö katselee esitystä. Lavan molemmilla reunoilla on punaiset Tiedetorin kyltit.
Tiedetori on ollut osa Helsingin Kirjamessuja vuodesta 2013 alkaen. Kuva: Emmi Kähkönen / Helsingin Kirjamessut 2023. Emmi Kähkönen / Helsingin Kirjamessut 2023

Laavavirtoja Kainuussa, puhutaanko nyt Suomesta? Geologit ja tutkijat Jussi S. Heinonen sekä Elina Lehtonen avaavat Tiedetorin ohjelman Kruununhaka-lavalla torstaina 24.10. klo 10.30 viemällä yleisön ennenäkemättömälle retkelle eri puolille Suomea havainnoimaan muinaisten tulivuorien kallioihin jättämiä jälkiä. Kallioperästämme ovat yhä luettavissa maapallon historian monet käänteet. Jos osaa katsoa, voi nähdä merkkejä tapahtumista jopa miljardien vuosien takaa varhaisilta mantereilta.

Historian lisäksi Tiedetorilla syvennytään myös tulevaisuuteen. Tulevaisuudentutkija Osmo Kuusi ja Ekosäätiön puheenjohtaja Sauli Rouhinen keskustelevat ihmiskunnan tulevaisuudesta ja ihmislajin selviytymisen edellytyksistä torstaina 24.10. klo 11.30. Mitä johtopäätöksiä nyt, 2020-luvulla on syytä tehdä, jotta ihmiskunta voisi kehittyä elonkirjon vastuulliseksi jäseneksi? Puheenaiheeksi nousee myös tekoäly. Tuleeko tekoälystä uusi elollisiin lajeihin rinnastuva laji? Entä mikä rooli tekoälyllä on ihmislajin selviytymisessä?

Tiedetorilla kuullaan useita kiinnostavia esityksiä ihmiselämän eri puolista. Perjantaina 25.10. klo 15 Kruununhaka-lavalla käsitellään painajaisunien historiaa, josta saapuvat keskustelemaan folkloristiikan dosentti Kaarina Koski ja kulttuurihistorian dosentti Anu Korhonen. Kuinka painajaisia on selitetty ja tulkittu eri aikoina? Keskustelussa pureudutaan myös suomalaisten painajaisunien teemoihin eri aikakausina, joihin lukeutuvat niin arkiset huolet kuin sotien muistotkin.

Tiedetori tarjoilee Helsingin Kirjamessujen yleisölle ajankohtaisia näkökulmia tieteeseen ja tutkittuun tietoon. Kaksipäiväinen ohjelma sisältää yli 30 paneelikeskustelua, haastattelua ja esitelmää kymmeniltä eri tutkijoilta ja muilta asiantuntijoilta. Tiedetori on Tieteellisten seurain valtuuskunnan kuratoima kokonaisuus, jonka ohjelman tuottavat lukuisat tiedetoimijat ja kustantamot.

Helsingin Kirjamessut järjestetään Messukeskuksessa 24.—27.10. teemalla Tulevaisuus.

Tiedetorin ohjelmaan Kirjamessujen Kruununhaka-lavalla voi tutustua messujen verkkosivuilla: https://kirjamessut.messukeskus.com/ohjelma.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mandi VermiläVastaava tapahtumatuottajaTieteellisten seurain valtuuskunta (TSV)

Vermilä työskentelee Tieteen päivien pääsihteerinä ja Tieteen päivien ja Tieteiden yön vastaavana tuottajana.

mandi.vermila@tsv.fi

Kuvat

Laaja kuva Helsingin Kirjamessujen Tiedetorilta kohti lavaa, jossa istuu kolme henkilöä. Yleisö katselee esitystä. Lavan molemmilla reunoilla on punaiset Tiedetorin kyltit.
Tiedetori on ollut osa Helsingin Kirjamessuja vuodesta 2013 alkaen. Kuva: Emmi Kähkönen / Helsingin Kirjamessut 2023.
Emmi Kähkönen / Helsingin Kirjamessut 2023
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tieteellisten seurain valtuuskunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye