WSOY

Väinö Linnan Tuntematon sotilas -kirjan julkaisusta 70 vuotta

Jaa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyi. Teos on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista romaaneista.

Tuntemattoman sotilaan taustoitettu juhlapainos ilmestyi lokakuussa 2024.
Tuntemattoman sotilaan taustoitettu juhlapainos ilmestyi lokakuussa 2024.

WSOY on julkaissut Tuntemattoman sotilaan juhlavuoden kunniaksi taustoitettuna juhlapainoksena. Romaanin ohessa havainnollistetaan kuvin, kartoin ja grafiikoin Tuntemattoman sotilaan joukko-osaston vaiheita, varustuksia ja maisemia, sitä todellisuutta, jossa Suomi soti Neuvostoliittoa vastaan. Juhlapainos pitää sisällään myös aikalaiskritiikkejä ja kuvia mainoksista ja vastaanotosta. Ne kertovat millaisena teos nähtiin julkaisuhetkellä. Presidentti Sauli Niinistö on kirjoittanut juhlapainoksen esipuheen.

Tuntemattoman sotilaan juhlavuotta vietetään myös monissa tapahtumissa. Helsingin Kirjamessuilla kirjailijat Tuomas Kyrö ja Helena Immonen keskustelevat WSOY:n yhteiskuntasuhdejohtaja Jenni Haukion johdolla miten kirjoitetaan nykyaikainen sotaromaani tai sotatietokirja ja miten heidän teoksensa peilaavat Tuntemattomaan sotilaaseen. Keskustelu on perjantaina 25.10. klo 16.00-16.30 Senaatintori-lavalla. 

Itsenäisyyspäivän aatonaattona 4.12. klo 15–17 järjestää WSOY yhteistyössä Arkadia -seuran kanssa Eduskunnan auditoriossa Tuntematon sotilas 70-vuotisjuhlakeskustelun kansanedustajille suunnattuna kutsuvierastilaisuutena.

Yle juhlistaa Väinö Linnaa ja lukemista omalla tempauksellaan: itsenäisyyspäivän aattona Yle Areenassa käynnistyy noin 20 tuntia kestävä Tuntematon sotilas -lukumaraton, jossa luetaan suorassa videolähetyksessä suomalaisten rakastama romaani alusta loppuun niin että heilahtaa, kymmenien lukijoiden voimin. Lukeminen alkaa 5.12. kello 17, ja loppuun päästään noin kello 12 itsenäisyyspäivänä. Ainutlaatuisen ja moniäänisen lukumaratonin osia nähdään suorana myös tv-kanavilla. 

Väinö Linnan tytär ja poika pohtivat myös Tuntemattoman sotilaan merkitystä heille ja koko Suomelle. "Juhlavuosi muistuttaa minua siitä, että Tuntematon sotilas on tehnyt suuren vaikutuksen näiden vuosien aikana ja kestänyt maailman muutoksessa. Kirjasta löytyy vuosi vuoden jälkeen uusia ajatuksia, näkökulmia ja yhteyksiä,” Sinikka Palomäki toteaa.

Petteri Linna puolestaan kertoo, että hänelle Tuntemattoman juhlavuosi tuo ensisijaisesti mieleen isän, sitten vasta kirjailijan. ”Olen saanut auttaa muutamaa koululaista, kun he ovat tehneet esitelmiä Tuntemattomasta. Nuorten kiinnostus teosta kohtaan on äärimmäisen tärkeää, jotta Tuntemattoman merkitys säilyy sukupolvesta toiseen." 

Juhlavuoden kunniaksi WSOY on lahjoittanut juhlapainoksen jokaiselle Turun Luostarivuoden Lyseon lukion ensimmäisen luokan oppilaalle. "Jaan Petteri Linnan ajatuksen siitä, että tämä klassikko syventää myös nuorten historian tuntemusta, mikä on tulevaisuuden rakentamisen kannalta välttämätöntä. Toivomme, että perheissä ja koululuokissa viriää keskusteluita kirjan innoittamana", pohtii WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta WSOY

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye