Espoon seurakuntayhtymä

Paneldiskussion på Servicetorget i Iso Omena om fattigdom i barnfamiljer

Dela

Esbo församlingars diakoni ordnar en paneldiskussion om fattigdom i barnfamiljer tisdagen den 22 oktober kl. 18 i köpcentret Iso Omena. I panelen deltar en riksdagsledamot och stadsfullmäktigeledamot samt erfarenhetsexperter och andra sakkunniga som arbetar med barn och familjer.

Ett litet barn sitter med en skål mat framför sig.
Hälsosam mat är ingen självklarhet när familjen kämpar med ekonomiska svårigheter. Bild: Unsplash

Öppet och avgiftsfritt för alla: Vem lyssnar på ett fattigt barn? På Servicetorgets Stage i Iso Omena tisdagen den 22 oktober kl. 18. Musik med PPM Duo från och med kl. 17.30. Diskussionen strömmas på YouTube-kanalen Kirkko Espoossa:
https://www.youtube.com/live/iiC0ivach7Q

Paneldeltagare är Mari Ahlström, serviceområdeschef för tjänster för barn, unga och familjer i Västra Nylands välfärdsområde, Veera Ruoho, polis, ledamot i Esbo stadsfullmäktige (Saml.), Veronika Honkasalo, riksdagsledamot (vänst.), Heikki Hiilamo, professor i socialpolitik vid Helsingfors universitet samt Emilia Hujanen, regionarbetare Barnens och ungdomarnas centrum i Esbo stift, ungdomsarbetsledare i Lohjan seurakunta. Erfarenhetsexperter deltar också.

Diskussionen leds av kommunikationsföretagare Heikki Nenonen och diakon Hanna Videll från Tapiolan seurakunta. För diskussionen som är på finska har det reserverats 1,5 t. 

Evenemanget arrangeras av påverkansarbetsgruppen för Esbo församlingars diakoniarbete i samarbete med aktiva från Vem lyssnar på de fattiga.

Församlingarnas diakoni söker lösningar

Esbo församlingar försöker aktivt hitta lösningar och stödja barnfamiljer i deras livsutmaningar. Man möter dagligen familjer bland annat via diakonin, barn- och familjearbetet, skolsamarbetet och kyrkans familjerådgivning.

Varför beslöt man nu att lyfta fram just fattigdom i barnfamiljer som ett ämne för paneldiskussionen?

– Fattigdom i barnfamiljer är ett viktigt och aktuellt ämne som berör många familjer. Målet med evenemanget är att synliggöra fenomenet och skapa hopp. Vi vill ta hand om barnen eftersom de är Esbos framtid, sammanfattar Klarika Vastamäki, diakon i Espoonlahden seurakunta.

– När familjens grundutgifter i vardagen, såsom boende- och transportkostnader stiger och det inte går att få mer inkomster är metoderna inom diakoniarbetet knappa. Våra bidragsbelopp är små. Vi kan försöka påverka beslutsfattarna, berättar Anna Handroo, diakonissa i Tapiolan seurakunta.

Hur syns fattigdomen i barnfamiljer i Esbo?

– Familjerna har inte råd med barnens hobbyer, såsom att skaffa hobbyredskap och väderanpassade kläder. Om barnen eller de unga inte har något meningsfullt att göra på fritiden ökar risken för skadegörelse och störande beteende.
Att disk- eller tvättmaskinen går sönder i en mindre bemedlad familj orsakar problem när det inte finns någon buffert. Man har inte råd med läkemedel och är tvungen att ansöka om diakonibidrag för dem. Man måste också pruta på en hälsosam kost, konstaterar Anna Handroo.

– Trycket att skaffa märkeskläder är stort bland unga. Känslan av att höra till gruppen och vara likadan som de andra. Det känns i föräldrarnas liv och då prutar man på andra utgifter. Semestertider orsakar press när förmögna reser och den egna familjen inte har råd. Familjens strama ekonomiska situation kan också försämra relationen mellan föräldrarna.

Har följderna av den senaste tidens nedskärningar drabbat barnfamiljer inom diakoniarbetet?

– I utdelningen av svinnmat i Esbovikens kyrka syns allt oftare barnfamiljer. I och med nedskärningarna har det kommit väldigt många fler i matkön. I matutdelningen träffar man också arbetstagare inom låglönebranscher, konstaterar Klarika Vastamäki.

– Hyreshöjningarna och nedskärningen i bostadsbidraget orsakar tillsammans ohållbara situationer för barnfamiljer. Det finns inte tillräckligt med hyresbostäder till rimligt pris i alla områden i Esbo. Trångt boende stramar åt stämningen hemma och det finns ingen lugn plats för vila och egen tid, tillägger Handroo.

Nedskärningspolitiken har motiverats med att den uppmuntrar till sysselsättning. Diakoniarbetarna har lagt märke till att den skärpta ekonomiska situationen tvärtom gör människor nedslagna.

– Det ska löna sig att arbeta, även på deltid, och lönen ska vara sådan att man klarar sig på den. I akuta situationer borde man få mer behovsprövat eller förebyggande utkomststöd för familjens nödvändiga kostnader, konstaterar Handroo med eftertryck.

På vilka sätt kan diakonin hjälpa familjer som upplever fattigdom framåt?

– Vi lyssnar på familjens situation och delar oron för den ekonomiska situationen och den psykiska orken. Vi hjälper föräldrarna att strukturera helhetssituationen så att inte allt ramlar över dem på en gång. Tillsammans kan vi planera vilka problem de först ska ta tag i och hur de på lång sikt kan underlätta situationen, säger Anna Handroo.

– Socialväsendet och FPA beaktar det kalkylerade resultatet, medan vi inom diakoniarbetet beaktar familjens situation som helhet. Vi beaktar olika synvinklar och saker, såsom risken för överskuldsättning, om familjen finansierar sitt liv till exempel med konsumtionskrediter, säger Klarika Vastamäki.

Diakoniarbetarna hjälper också klienterna att bland annat fylla i ansökningar om understöd som söks hos organisationer.

– Vi strävar efter att styra familjerna till förmånliga hobbyer. Att simma och röra sig i naturen, skolornas avgiftsfria hobbyklubbar samt församlingens klubbar och läger är förmånliga. Gemensam tid med familjen och gemensamma aktiviteter, såsom bakning eller utflykter i naturen, kräver inte stora kostnader och gör alla glada, påminner Handroo.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En kvinna i ljusbrunt halvlångt hår med glasögon i grön klädsel.
Hanna Videll, diakon i Tapiolan seurakunta är en av de två som leder paneldiskussionen.
Katja Kangas Esbo församlingar
Ladda ned bild
En man i vit kragskjorta.
Kommunikationsföretagare Heikki Nenonen är en av de två som leder paneldiskussionen.
Heikki Nenonen
Ladda ned bild

Länkar

Esbo församlingar - Evangelisk-lutherska kyrkan i Esbo

Esbo svenska församling, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta och Tapiolan seurakunta bildar Esbo kyrkliga samfällighet med knappt 157 500 medlemmar och ca 500 anställda. 

Kyrkan i Esbo är en gemenskap som stärker den kristna tron, framtidshoppet och kärleken till nästan. Vi är närvarande i vardag och fest.

Kirkko Espoossa - Kyrkan i Esbo -logo

Följ Espoon seurakuntayhtymä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon seurakuntayhtymä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye