Vasa Elektriska Ab

Marknadsdomstolen beslöt om elpriset – Vasa Elektriska anser beslutet är rätt

Dela

Marknadsdomstolen har i dag beslutat att Vasa Elektriskas prishöjning av produkten Basel hösten 2022 gjordes i enlighet med gällande avtalsvillkor och förordningar. Marknadsdomstolen slopade konsumentombudsmannens yrkanden i sin helhet.

Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen

Bakgrund

Våren 2023 sökte konsumentombudsmannen ett prejudikat hos marknadsdomstolen om höjning av tills vidare gällande konsumentelpriser. Detta berodde på de stora höjningarna av elmarknadspriser och derivat som uppstod på grund av energikrisen, vilket också ledde till stora höjningar av konsumenternas elpriser.

Konsumentombudsmannen förde Vasa Elektriska Ab och Helen Ab till marknadsdomstolen för bedömning, men konstaterade samtidigt att de aktuella bolagens prisjusteringsförfaranden inte avvek från allmän praxis i branschen.

När det gäller Vasa Elektriska innehöll konsumentombudsmannens ansökan tre yrkanden om förbud. De gällde vilken punkt i branschens avtalsvillkor som kunde användas som grund för prishöjningarna och om bolagets kostnader för anskaffning av el hade stigit till en grad som motsvarade prishöjningen. Det tredje gällde hur väsentliga förändringar en elleverantör ensidigt kan göra.

I Vasa Elektriskas fall bedömde marknadsdomstolen höjningen av priset på produkten Basel i samband med att man gick över till kvartalsprissättning.

Marknadsdomstolen slopade konsumentombudsmannens yrkanden i sin helhet.

- Vi är naturligtvis glada över att marknadsdomstolen fastställde att våra förfaranden var lagliga i ett svårt marknadsläge, kommenterar Stefan Damlin, verkställande direktör för Vasa Elektriska.

- Vi har precis blivit tilldelade beslutet, så vi kommer ännu att analysera det vidare. 

Desto mer är bolaget inte idag fredag beredd att kommentera beslutet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Ladda ned bild

Om koncernen Vasa Elektriska

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 150 personer och omsättningen år 2023 utgjorde ca 200 milj. euro.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät ber om kommentarer till utvecklingsplanen för elnätet17.5.2024 07:01:00 EEST | Pressmeddelande

Vasa Elnät har utarbetat en utvecklingsplan för elnätet, där det presenteras hur elnätet i regionen ska utvecklas under de kommande åren. Planen baserar sig på bedömningar av olika samhälleliga förändringsfaktorer, såsom hur den gröna omställningen framskrider och utvecklingen av regionens befolkning, tjänster och industri. Betydande faktorer är också elektrifieringen av uppvärmning och trafik samt småskalig elproduktion. Planen kan kommenteras fram till slutet av maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye