Tuulivoimaloiden rakennusbuumi hidastumassa
Suomessa ja koko Euroopassa uusiutuvan energian lähteet, etenkin tuulivoima on kasvanut merkittävästi osana vihreän siirtymän agendaa. Tuulivoimaloihin on investoitu laajasti ja uusia voimaloita ja hankkeita on syntynyt tiheään tahtiin viime vuosina. Mihin rakentaminen loppuu?
Suomen todellinen tuulivoiman kasvuharppaus nähtiin jo 1990-luvun lopulla. Tuolloin ensimmäiset suuremmat tuulivoimahankkeet käynnistyivät, ja siitä lähtien ala on kasvanut vakaasti. Uusia investointeja on tehty kiihtyvällä tahdilla, ja vuoden 2021 tuotantomäärästä on noustu yli 4000 megawatilla vuoden 2024 tuotantoon verrattuna. Koko Suomen sähköntuotannosta lähes 98 % katettiin kotimaisesti vuonna 2023, eli Suomi on lähes täysin itsenäinen sähköntuottaja.
Mikä hidastaa tuulivoiman rakentamista?
Nykyisten hankkeiden valmistuessa investointien seuraava vaihe näyttää epävarmalta. Suurin kysyntä on täytetty ja olemassa olevia hankkeita valmistuu tulevina vuosina. Sähkönkulutuksen pitäisi kuitenkin kasvaa, jotta uusien tuulivoimaloiden rakentaminen olisi kannattavaa. Tämä kasvu voisi tulla esimerkiksi teollisuuden investoinneista tai vedyn jalostamisesta, mutta toistaiseksi markkinoilla ei ole riittävästi kysyntää uusille voimaloille.
Vetytalouteen uskovat toivovat lisää tuulivoimaa, jotta vetytalous saataisiin kunnolla käyntiin Suomessa. Tästä herää kysymys millä investoinnit kustannetaan ja kumpaan keskitytään ensin: sähköntuotannon kasvattamiseen vai sähkönkulutuksen kasvattamiseen? Sähköntuotannon kasvu ilman kulutusta ei ole kannattavaa, mutta kulutuksen kasvu esimerkiksi vihreän vedyn jalostamisella ei ole kannattavaa ilman suurta uusiutuvan sähkön tuotantoa.
Suurin osa suomen tuulivoimaloista sijoittuu länsirannikolle, jossa ei enää myöskään ole tilaa rakentaa lisää. Itä-Suomi näyttää kartalla tyhjältä ja kapasiteettia sieltä löytyisikin. Ongelmana on kuitenkin puolustusvoimien tutkat, joita uudet tuulivoimalat ja tuulivoimapuistot häiritsisivät. Uusilla teknologisilla ratkaisuilla ongelma voidaan hoitaa, mutta jälleen kerran kustannuskysymys nousee vahvasti esille. Alla olevassa kartassa näkyvillä ovat tuotannossa olevat, rakenteilla olevat, luvitetut sekä kaavoitetut tuulivoimalat.
Tuulivoiman haasteet ja kritiikki
Investointinäkökulman lisäksi Suomessa on esiintynyt asukkaiden huolia tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista, kuten melusta ja infraäänistä. Erilaisia huhuja on vuosien varrella ollut väitetyistä terveyshaitoista, mutta nämä väitteet on suurelta osin kumottu. Suurimmat kritiikin kohteet liittyvät maisemallisiin kysymyksiin sekä tuulivoimaloiden vaikutuksiin asuinviihtyvyyteen.
Toinen haaste on tuulivoimaloiden vaikutus eläimiin, kuten lepakoihin, joista on raportoitu vahingoittuvan voimaloiden aiheuttamista paineaalloista. Vaikka nämä tapaukset ovat harvinaisia, ne ovat nostaneet keskustelua ympäristövaikutuksista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iina VäyrynenMarketing SpecialistVertaa Ensin Suomi Oy
iina.vayrynen@vertaaensin.fiNiini HalonenHead of GrowthVertaa Ensin Suomi Oy
Puh:+358408258894niini.halonen@vertaaensin.fiTietoa julkaisijasta:
VertaaEnsin.fi on taloustuotteiden vertailuun erikoistunut verkkopalvelu. Missiomme on auttaa kuluttajia tekemään fiksuja ja tietoisia päätöksiä talousasioissa. Vuosittain yli 1,5 miljoonaa suomalaista kuluttajaa käyttää vertailupalveluamme edullisempien sähkösopimusten löytämiseen täysin ilmaiseksi.
Olemme osa kansainvälistä Samlino-konsernia, joka auttaa vertailemaan ja valitsemaan itselleen sopivimmat taloustuotteet viidellä markkina-alueella Euroopassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta VertaaEnsin.fi
Onko pörssisähkö aina halvempaa?1.11.2024 07:07:00 EET | Tiedote
Pörssisähkön sanotaan olevan pitkällä aikavälillä halvin mahdollinen sähkösopimustyyppi. Kun katsomme puhtaasti edellisten vuosien energiahintoja väite pitää paikkansa. Tämä ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus, eikä sopimustyyppi automaattisesti sovi kaikille kuluttajille.
Euroopan epätasaisimmat sähkömarkkinat löytyvät Suomesta24.10.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2023 Suomessa oli Euroopan toiseksi halvinta sähköä, kun puhutaan puhtaasti sähköenergian hinnasta. Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla hinnat kuitenkin nousivat ja tasoittivat tilannetta.
Vihreä vety – uusiutuvan energian varastoimiseen15.10.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Tuulivoiman yksi suurimmista haasteista on sen varastoiminen. Tuulivoimaa on tällä hetkellä vaikea varastoida ja se liikuttaa sähkön hintaa ylös tai alas riippuen säästä. On kuitenkin mahdollisuuksia saada myös tuulivoimaa varastoitua ja avaimena tähän toimii vihreä vety.
Sähkömarkkinakatsaus heinä-syyskuu 20248.10.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
VertaaEnsin.fi-palvelun kautta tehtiin heinä-syyskuussa 2024 yhteensä lähes 16 000 sähkösopimusta. Tilausten määrä nousi 16 prosentilla viime kvartaalista. Tämän datan valossa määräaikaiset ja pörssisähkösopimukset ovat olleet heinä-syyskuussa yhtä suosittuja.
Pörssisähkö nousemassa suosituimmaksi sopimustyypiksi8.10.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Tuorein markkinakatsauksemme osoittaa että pörssisähkön suosio jatkaa kasvuaan kaikissa ikäryhmissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme