Euroopan epätasaisimmat sähkömarkkinat löytyvät Suomesta
Vuonna 2023 Suomessa oli Euroopan toiseksi halvinta sähköä, kun puhutaan puhtaasti sähköenergian hinnasta. Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla hinnat kuitenkin nousivat ja tasoittivat tilannetta.
Vuoden 2023 aikana suomalaiset pääsivät nauttimaan kilpailukykyisistä sähkön hinnoista verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan, kun sähkö oli Euroopan halvinta heti Ruotsin jälkeen. Sähkölasku pieneni keskimäärin lähes viidenneksellä edellisvuodesta, mikä liittyi osittain energian hintojen tasaantumiseen pandemian jälkeisessä maailmassa. Suomen vahva panostus uusiutuvaan energiaan on keskeinen tekijä hintakehityksessä. Tuulivoimainvestoinnit, Olkiluoto 3:n valmistuminen ja erinomaiset maan sisäiset siirtoyhteydet palauttivat Suomen edullisen sähkön maaksi, kertoi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä vielä alkuvuodesta.
Vuoden 2024 alkupuoliskolla hinnat ovat nousseet hieman. Nyt vuoden ensimmäisellä puoliskolla Suomi sijoittui sähkön hintavertailussa 19. sijalle 41 maan joukossa, joka tarkoittaa että sähkön hinta on lähellä Euroopan keskitasoa. Koko vuoden hintavertailu tullaan näkemään ensi vuoden alussa.
Eniten negatiivisia tunteja Suomessa
Tänä vuonna sähkömarkkinoilla on tähän asti nähty ennätysmäärä tunteja, jolloin hinnat olivat negatiivisia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sähköä tuotettiin enemmän kuin kulutettiin ja tuotannon ylijäämä painoi hinnat alas.
Jo viime vuonna Suomessa kirjattiin yhteensä 467 tuntia, jolloin sähkön tukkuhinnat olivat negatiivisia. Tämä on valtava kasvu verrattuna vuoteen 2022, jolloin negatiivisia tunteja oli vain 27, ja vuoteen 2021, jolloin niitä oli viisi. Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla on jo nähty useita negatiivisia tunteja, ja määrä vaikuttaa nousevan edelleen. The Financial Timesin mukaan Suomessa negatiivisia tunteja oli elokuuhun 2024 mennessä ollut jo yli 500, eli luku on koko viime vuotta korkeampi.
Kuvaajasta näemme, kuinka Suomessa negatiivisten tuntien määrä on selvästi korkein. Ruotsi tulee perässä kaikilla neljällä eri tarjousalueellaan. Ruotsissa ja Tanskassa on eri hinta-alueita joilla sähkön hinta vaihtelee, jonka takia ne on eritelty numeroittain. Vaikka negatiivisten tuntien määrä on korkea, jäi Suomi hintavertailussa keskitasolle mikä kertoo siitä, että myös korkeita hintapiikkejä on nähty tänä vuonna paljon.
Erityisesti Suomessa markkinoiden epätasapaino on siis kasvanut, mikä tekee sähkömarkkinoistamme arvaamattomampia kuin monien muiden Euroopan maiden. Sähkömarkkinoiden ennustaminen on tullut entistä haastavammaksi negatiivisten hintojen myötä.
Vuonna 2025 markkinat ovat kuitenkin siirtymässä tunnin aikajaksoista 15 minuutin taseselvitysjaksoihin. Uudistus tuo markkinoille enemmän joustavuutta ja sillä varmistetaan energiantuotannon ja -kulutuksen tasapaino markkinahintojen ohjauksella. Muutoksen odotetaan tukevan uusiutuvan energiantuotannon parempaa hallintaa ja näin ollen myös sähkön hinnan ennustettavuutta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iina VäyrynenMarketing SpecialistVertaa Ensin Suomi Oy
iina.vayrynen@vertaaensin.fiNiini HalonenHead of GrowthVertaa Ensin Suomi Oy
Puh:+358408258894niini.halonen@vertaaensin.fiTietoa julkaisijasta
VertaaEnsin.fi on taloustuotteiden vertailuun erikoistunut verkkopalvelu. Missiomme on auttaa kuluttajia tekemään fiksuja ja tietoisia päätöksiä talousasioissa. Vuosittain yli 1,5 miljoonaa suomalaista kuluttajaa käyttää vertailupalveluamme edullisempien sähkösopimusten löytämiseen täysin ilmaiseksi.
Olemme osa kansainvälistä Samlino-konsernia, joka auttaa vertailemaan ja valitsemaan itselleen sopivimmat taloustuotteet viidellä markkina-alueella Euroopassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta VertaaEnsin.fi
Selvitys: Sähköyhtiöiden hinnankorotukset alv-korotuksen jälkeen – mitä tapahtui?20.11.2024 07:07:00 EET | Tiedote
Suomessa nostettiin syyskuussa arvonlisäveroa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Tarkastelimme, miten korotus sähkömyynnissä on vaikuttanut pörssisähkösopimusten hintoihin.
Onko pörssisähkö aina halvempaa?1.11.2024 07:07:00 EET | Tiedote
Pörssisähkön sanotaan olevan pitkällä aikavälillä halvin mahdollinen sähkösopimustyyppi. Kun katsomme puhtaasti edellisten vuosien energiahintoja väite pitää paikkansa. Tämä ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus, eikä sopimustyyppi automaattisesti sovi kaikille kuluttajille.
Tuulivoimaloiden rakennusbuumi hidastumassa17.10.2024 06:56:00 EEST | Tiedote
Suomessa ja koko Euroopassa uusiutuvan energian lähteet, etenkin tuulivoima on kasvanut merkittävästi osana vihreän siirtymän agendaa. Tuulivoimaloihin on investoitu laajasti ja uusia voimaloita ja hankkeita on syntynyt tiheään tahtiin viime vuosina. Mihin rakentaminen loppuu?
Vihreä vety – uusiutuvan energian varastoimiseen15.10.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Tuulivoiman yksi suurimmista haasteista on sen varastoiminen. Tuulivoimaa on tällä hetkellä vaikea varastoida ja se liikuttaa sähkön hintaa ylös tai alas riippuen säästä. On kuitenkin mahdollisuuksia saada myös tuulivoimaa varastoitua ja avaimena tähän toimii vihreä vety.
Sähkömarkkinakatsaus heinä-syyskuu 20248.10.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
VertaaEnsin.fi-palvelun kautta tehtiin heinä-syyskuussa 2024 yhteensä lähes 16 000 sähkösopimusta. Tilausten määrä nousi 16 prosentilla viime kvartaalista. Tämän datan valossa määräaikaiset ja pörssisähkösopimukset ovat olleet heinä-syyskuussa yhtä suosittuja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme