SDP EDUSKUNTA

SDP:n Suhoselta toimenpidealoite Varkauden ja Iisalmen sairaaloiden puolesta

Jaa

SDP:n kansanedustaja, ensimmäisen kauden Savo-Karjalan vaalipiirin edustaja Timo Suhonen on tehnyt toimenpidealoitteen Varkauden ja Iisalmen sairaaloiden toimintaedellytysten turvaamiseksi ja yöpäivystysten lopettamispäätösten kumoamiseksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Aivan, kuten valtiovarainministeri Purra on todennut – päätöksiä voidaan perua, jos niillä ei tule säästöä. Aivan kuten Kouvolassa. Nyt on aika hallituksella pakittaa Varkauden ja Iisalmen kohdalla. Sitä vaadin nyt Orpo-Purran hallitukselta – johdonmukaisuutta ja lupauksien pitämistä, perustelee Suhonen valtiopäivätoimeaan, toimenpidealoitetta. 

– Kun 80 000 kansalaisen väestöpohjaan vaikuttavia perusoikeusheikennyksiä tehdään, on perusteluiden oltava vedenpitäviä. Sairaalaverkkoselvityksestä on ilmennyt laskelmia, joita ei voi pitää luotettavina, vaan niissä on ollut tarkoitushakuisuutta ja selvästikin vääriä taustaoletuksia laskelmien takana, epäilee Suhonen.

– Siksi katson, että perusteltua kammata laskelmat ja vähintään julkistaa oletusparametrit. Aivan kuten ministeri Purra on luvannut. Höttöiset, tarkoitushakuiset säästölaskelmat pitää pystyä perumaan, sanoo Suhonen.

Suhosen toimenpidealoitteen allekirjoittivat myös kansanedustajat Markku Siponen (kesk) Kiuruvedeltä ja Tuula Väätäinen (sd) Kuopiosta.

-----------------------------------------------------------------

Toimenpidealoite

Varkauden ja Iisalmen sairaaloiden toiminnan turvaaminen ja lakkautuksista syntyvien väitettyjen säästöjen julkaiseminen

 

Eduskunnalle

Sairaalaverkkoselvitys ja siihen liittyvät päätökset ovat osin perusteettomia. Päätöksillä tulisi aina olla vedenpitävät perustelut. Tässäkään, sairaalaverkkokysymyksessä eivät perustelut ja ”säästölaskelmat” ole osoittautuneet kestäviksi.

Varkauden ja Iisalmen sairaaloiden ympärivuorokautisten sairaaloiden päivystysten osalta on arvioitu, että lakkautukset eivät tuo säästöjä, niin hyvinvointialueella kuin Varkauden ja Iisalmen kaupungin omissa arvioissa. Iisalmen ja Varkauden sairaaloilla on keskeinen asema hyvinvointialueen palveluverkossa. Molemmissa sairaaloissa hoidetaan osastohoitoa tarvitsevia potilaita. Nämä hoidossa olevat potilaat tarvitsevat mahdollisuuden lääkärikonsultaatioon ympäri vuorokauden.

Perustuslaissa sanotaan sosiaali- ja terveyspalveluista seuraavaa: Perustuslain mukaan ”julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä”. Asia on juuri näin kuten perustuslaissa lukee. Tietysti tässä maassa tulee olla kattavat sosiaali- ja terveyspalvelut. Varkauden ja Iisalmen sairaaloiden toimialueen yhteenlaskettu väestömäärä on yli 80 000 kansalaista.

Edellytän, arvoisa hallitus, että aidot taloudelliset tunnusluvut selvitetään Varkauden ja Iisalmen ympärivuorokautisten päivystysten kohdalta ja ne myös asianmukaisesti julkaistaan. Aidosti on huomioitava se, kuinka isolle väestömäärälle Ylä-Savossa Iisalmen sairaala tarjoaa palveluitaan ja kuinka paljon Varkauden vasta rakennettu, uusi 50 miljoonan euron sairaala tarjoaa Keski-Savossa palveluitaan. Kehysriihi-infossa väestömäärät arvioitiin liian pieneksi, vain kaupunkien asukasmäärien mukaan. Tämä ei ole oikea tunnusluku palvelun tarpeesta ja väestön määrästä. Esitän myös, että valtiovarainministeri jatkaa samaa johdonmukaisuutta kuin Kouvolan kohdalla. Eli kun on tiedossa, että ympärivuorokautisten päivystysten lakkautukset ei tuo säästöjä, tällöin lakkautuspäätökset perutaan.

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin Varkauden ja Iisalmen sairaaloiden ympärivuorokautisen päivystyksen jatkamiseksi ja turvaa näin sairaaloiden toiminnan jatkumisen sekä julkistaa ”säästöpäätösten” taloudelliset laskelmat ja niissä käytetyt parametrit.

Helsingissä 16.10.2024

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________

Timo Suhonen /sd

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-edustajat: Perussuomalaisten lupauksen hintalappu selvisi – 2 miljardia16.10.2024 12:05:24 EEST | Tiedote

Perussuomalaiset hylkäsivät liikenneturvallisuuden parantamiseen tähdänneen nopeusrajoitusohjeen päivittämisen ja tarjosivat tilalle teiden kunnostusta nopeusrajoitusten laskemisen sijaan. – Nyt näiden kriittisten 1 800 tiekilometrin kunnostamiselle saatiin hintalappu: 2 miljardia euroa. Odotamme mielenkiinnolla liikenneministerin ratkaisua haasteeseen, toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-ryhmän vastaava, kansanedustaja Seppo Eskelinen.

SDP:n Eloranta: Taiteilijallakin on oikeus riittävään toimeentuloon ja työttömyysturvaan16.10.2024 09:47:59 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta vaatii hallitukselta toimia taiteilijan apurahajärjestelmän uudistamiseksi. Elorannan mukaan nykyjärjestelmä ei enää vastaa sen alkuperäistä tarkoitusta ja mahdollista taiteilijoille täysipäiväistä taiteen tekemistä, vaan jättää heidät tyhjän päälle apurahakauden päätyttyä. Orpon hallituksen kulttuurialaan suuntaamat leikkaukset antavat lisää aihetta kiirehtiä uudistusta.

SDP:n Jani Kokko: Hallitus – miksi ajatte naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan?15.10.2024 14:59:00 EEST | Tiedote

Hallitus on ajamassa naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan. Niin opettajat, hoitajat, toimistotyöntekijät kuin esimerkiksi nuorisotyöntekijät uhkaavat jäädä ikuisiksi ajoiksi palkkakuoppaan ilman mahdollisuutta päästä sieltä pois. – Hallituksen pitäisi parantaa julkisen sektorin houkuttelevuutta ja työvoimapulaa, mutta nyt se toimii juuri päinvastaisesti. Eihän tässä touhussa ole mitään järkeä, kansanedustaja Jani Kokko (sd) toteaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye