Varsinais-Suomen ELY-keskus

Björkön Södergrannasin kantatila sai kiitosta saariston kulttuuriympäristön vaalimisesta

Jaa

Järjestyksessään neljäs Varsinais-Suomen kulttuuriympäristöteko -palkinto luovutettiin Menneisyyden merkit -seminaarissa Turun linnassa 23.10.2024 Tiia ja Santeri Kaartovuori-Knaapiselle.

Tiia ja Santeri Kaartovuori-Knaapinen vastaanottivat kulttuuriympäristötekopalkinnon kulttuuriympäristötyöryhmän puheenjohtajalta Paula Saarennolta Turun linnassa pidetyssä seminaarissa.
Tiia ja Santeri Kaartovuori-Knaapinen vastaanottivat kulttuuriympäristötekopalkinnon kulttuuriympäristötyöryhmän puheenjohtajalta Paula Saarennolta Turun linnassa pidetyssä seminaarissa. Kuva: Kirsti Virkki

Tiia ja Santeri Kaartovuori-Knaapinen tekivät merkittävän kulttuuriympäristöteon toteuttaessaan Björkön Södergrannasin kantatilan korjauksen. Kohde sijaitsee Paraisilla Korppoon Björkön saaressa ja on yksi saaren vanhoista kantataloista. Kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde oli päässyt huonoon kuntoon oltuaan pitkään tyhjillään ja sai uuden elämän ansiokkaasti toteutetun korjauksen yhteydessä. Vanhaan päärakennukseen sijoitetun kesäkahvilan myötä Björkö on avautunut myös asiakkaille ja lisännyt saaren kulttuuriympäristön vetovoimaisuutta. Kulttuuriympäristötyöryhmä toivottaa Södergrannasin kantatilalle elinvoimaista tulevaisuutta.

Kulttuuriympäristöteko -palkinnon tarkoituksena on rohkaista ja innostaa

Nyt neljättä kertaa jaettavan Varsinais-Suomen kulttuuriympäristöteko -palkinnon tarkoituksena on rohkaista ja innostaa alueen kuntia, yhteisöjä ja yksityisiä kansalaisia vaalimaan omaa kulttuuriympäristöään. Palkinto voidaan myöntää laaja-alaiselle kulttuuriympäristön hyväksi tehtävälle työlle tai yksittäisen rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot säilyttävälle kunnostustyölle. Olennaista on, että teko voi toimia mallina ja esimerkkinä muille. Vuonna 2023 palkinto annettiin Uudenkaupungin arkkitehtuuripoliittiselle ohjelmalle.

Kulttuuriympäristöteko -palkinnon jakaa Varsinais-Suomen kulttuuriympäristötyöryhmä 

Runsaat 20 vuotta toimineen työryhmän on nimennyt Varsinais-Suomen ELY-keskus ja vastaava alueellinen ryhmä toimii Suomen kaikissa maakunnissa. Siinä ovat edustettuina Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ohella Varsinais-Suomen liitto, Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo, Museovirasto, Metsähallitus, ProAgria Länsi-Suomi / Maa- ja kotitalousnaiset, Finska Hushållningssällskapet, Senaatti-kiinteistöt, Bryggman-instituutti, Valonia, Turun kaupunki, Naantalin kaupunki, Salon kaupunki, Paraisten kaupunki, Uudenkaupungin kaupunki, Loimaan kaupunki, Kemiönsaaren kunta, Kosken Tl kunta, Marttilan kunta ja Oripään kunta. Ryhmän tehtävänä on edistää ja ohjata maakunnassa tehtävää kulttuuriympäristötyötä sekä lisätä yhteistyötä ja tiedonkulkua toimijoiden kesken. 

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Kirsti Virkki, Varsinais-Suomen ELY-keskus p.0295 022 525, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Intendentti Paula Saarento, Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo, p. 040 7075 104, etunimi@sukunimi@turku.fi

Avainsanat

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomen ja Satakunnan vilkas päällystyskausi tulee päätökseen25.10.2024 14:10:00 EEST | Tiedote

Viimeisiä kilometrejä viedään tämän vuoden päällystyskauden osalta. Viikolla 44 päällystystöitä tehdään vielä muutamilla kohteilla sekä Varsinais-Suomessa että Satakunnassa. Kausi on ollut vilkas, ja päällystystöitä on tehty runsaasti molemmissa maakunnissa. Runsaat päällystysmäärät huomioiden kausi on sujunut varsin hyvin, joskaan ajoittaisilta liikennehäiriöiltä ei täysin vältyttykään. Tällä viikolla liikennehäiriöitä aiheutui muun muassa Saaristotiellä Paraisilla.

Ännu en säsongsförlängning för Skärgårdens ringväg och Lilla ringvägen25.10.2024 13:00:00 EEST | Pressmeddelande

Populariteten för Skärgårdens ringväg och Lilla ringvägen fortsätter att växa, och NTM-centralen i Egentliga Finland svarar nu på detta genom att bevilja en förlängning av trafiksäsongen för år 2025. Detta innebär att ringvägarna nästa år går att färdas hela vägen runt mellan 9 maj och 14 september. Förlängningen ger fler möjligheter att uppleva den unika skärgården under den rofyllda tidiga hösten, då naturen i skärgården enligt många är som allra vackrast. En veckas förlängning ordnades redan för år 2024, och nu tillkommer ytterligare en vecka mitt under den bästa skördetiden.

Saariston rengasteille toinen kausipidennys vuodelle 202525.10.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Saariston Rengastien ja Pienen Rengastien suosio on jatkanut kasvuaan, ja Varsinais-Suomen ELY-keskus on vastannut tähän tarpeeseen myöntämällä reittien liikennöinnille kausipidennyksen vuodelle 2025. Tämä tarkoittaa, että rengastiet ovat vuonna 2025 kauttaaltaan kierrettävissä 9.5.–14.9. Pidennys antaa monipuolisemman mahdollisuuden kokea ainutlaatuinen saaristo myös alkusyksyn rauhallisempana aikana, jolloin saariston luonto on monen mielestä upeimmillaan. Reitit saivat viikon kausipidennyksen myös vuodelle 2024, ja nyt vielä sen lisäksi toisenkin lisäviikon kesken parhainta sadonkorjuuaikaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye