Ensimmäinen kattava tietokirja jugendarkkitehti Gustaf Estlanderista
Gustaf Estlander (1876–1930) oli 1900-luvun ensimmäisten vuosien ahkerin asuinkerrostalojen arkkitehti Suomessa. Hänen suunnittelemansa rakennukset kertovat aikansa kansallisista ja kansainvälisistä tyylivirtauksista, ja hänen piirtämänsä lukuisat linnaromantiikkaa huokuvat talot ovat muovanneet Helsingin kaupunki-ilmettä ja mielikuvaa koko suomalaisesta jugendarkkitehtuurista. Nyt julkaistava kirja esittelee kattavasti Estlanderin arkkitehtuuria.

Gustaf Estlander vaikutti Helsingin kehitykseen myös perustamalla asunto-osakeyhtiöitä ja piirtämällä sekä rakennuttamalla asuinkerrostaloja laajasti eri kansankerroksille. Nuoruudessaan pikaluistelijanakin kunnostautunut Estlander lopetti arkkitehdinuransa vain 40-vuotiaana. Hän ryhtyi päätoimiseksi purjevenesuunnittelijaksi ja kehittyi sillä alalla kansainväliseksi mestariksi.
Estlanderin arkkitehtuuri on jäänyt vähälle huomiolle, vaikka lähes kaikki hänen suunnittelemansa rakennukset ovat säilyneet. Estlander on jäänyt syrjään myös tutkimuksesta, sillä hän ei osallistunut teoreettiseen keskusteluun tai suunnittelut merkittäviä julkisia rakennuksia.
Helsingin maine yhtenä Euroopan tärkeimmistä jugendkaupungeista on osaltaan Gustaf Estlanderin ansiota. Huomattavia Gustaf Estlanderin suunnittelemia rakennuksia ovat muun muassa NJK:n klubirakennus Helsingin Valkoluodolla sekä lukuisat asuinkerrostalot Helsingin Punavuoressa, Katajanokalla, Kruununhaassa ja Eirassa.
Arkkitehti ja tutkija Eero Okkosen teos tarjoaa kokonaisesityksen Gustaf Estlanderin monipuolisesta arkkitehtuurista ja Helsingin kasvusta kerrostalojen kaupungiksi.
Arkkitehtuurimuseon vt. tutkimus- ja tietopalvelupäällikkö Petteri Kummala haastattelee Eero Okkosta Helsingin kirjamessuilla torstaina 24.10.2024 klo 14.00–14.30 Vallisaari-lavalla. Kirjasta järjestetään myös keskustelutilaisuus Arkkitehtuuri- ja designmuseolla tiistaina 19.11. klo 17–18 (Korkeavuorenkatu 23, D-Ark Labra museon kellarikerroksessa).
Arkkitehtuurin romantikko – Jugendarkkitehti Gustaf Estlander
kirjoittaja Eero Okkonen, esipuhe Petteri Kummala
168 sivua, sidottu, runsaasti kuvitettu
Parvs ja Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo, 2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat














Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutuuskirja suomalaistuneen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin monipuolisesta tuotannosta3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Oliver Whitehead – Future Tense esittelee monialaisen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin (s. 1947) tuotantoa ja sen teemoja. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa.
Kokoelmakirja "Taide pidentää ikää" esittelee HUSin mittavaa taidekokoelmaa12.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
”Taide pidentää ikää” on väite, jolle ei ole syytä nauraa. Niin suomalaiset kuin kansainväliset tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet sen tieteellisesti päteväksi. Tämä tosiasia on nykyisin keskeinen yllyke hankkia taidetta terveydenhuollon eri tiloihin, olivatpa sitten kysymyksessä sairaalat, terveysasemat tai laboratoriot. Toinen motivaatio on julkisin hankinnoin tukea elävien taiteilijoiden työtä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme