ELY-keskukset

Vesistöjen kunnostamisen avustushaku aukeaa pian

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun ELY-keskuksista voi hakea ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön harkinnanvaraisia avustuksia ajalla 22.10.-2.12.2024. Avustuksia on tarjolla erilaisiin ympäristö- ja kalatalousalan toimenpiteisiin.

Ylivieskaan rakennettu kosteikko, jonka ympärillä on puustoa ja keskellä pieni saareke.
Kosteikon rakentamisella voidaan parantaa vesistön tilaa. Rakentamiseen on mahdollista saada harkinnanvaraista avustusta. Kuvassa Ylivieskaan rakennettu kosteikko. Kuva: Henri Vaarala

Avustukset vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttamiseen

Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun ELY-keskus tukevat hankkeita, jotka parantavat vesistöjen tilaa, erityisesti jos ne ovat heikossa kunnossa tai vaarassa huonontua. Tavoitteena on vähentää valuma-alueilta tulevaa kuormitusta ja toteuttaa vedenlaatua parantavia toimenpiteitä. 

Hakijoilta toivotaan laajavaikutteisia valuma-aluelähtöisiä vesistöjen kunnostushankkeita sekä yhteistyötä eri toimijoiden ja asiantuntijaverkostojen kanssa”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesienhoitoryhmän päällikkö Jukka Tuohino. 

Avustusta kalataloudellisiin kunnostuksiin

Lapin ELY-keskukselta voi hakea avustusta Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun alueilla toteutettaviin kalataloudellisiin kunnostuksiin. Avustusta myönnetään erityisesti hankkeisiin, jotka vahvistavat uhanalaisten tai vaarantuneiden kalakantojen elinvoimaisuutta. Tukea voi saada kalan kulun edistämiseen, kalakantojen luontaisen lisääntymisen tukemiseen ja kestävän kalastuksen parantamiseen.

Pohjavesien suojaksi suojelusuunnitelmia

Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmilla pyritään saavuttamaan ja säilyttämään pohjavesien hyvä tila. Tavoitteena on tunnistaa ihmistoiminnasta aiheutuvat riskit, ennaltaehkäistä pohjaveden laadun heikkeneminen ja turvata pohjaveden kemiallinen ja määrällinen tila.

Infotilaisuus vesien- ja merenhoidon sekä kalatalouden avustushausta 5.11.

Marraskuun 5. päivä klo 17–18 järjestetään Pohjois-Suomen vesien- ja merenhoidon sekä kalatalouden avustushausta infotilaisuus Teams-yhteydellä. Tule mukaan kuulemaan ja kysymään avustuksiin liittyviä kysymyksiä ELY-keskuksen asiantuntijoilta. Kysymyksiä toivotaan myös ennakkoon sähköpostitse (henri.vaarala(ät)ely-keskus.fi) tai anonyymisti osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/2A085FFF90A94564.

Uusi avustusmuoto kunnille ja kuntayhtymille

Uudenmaan ELY-keskus myöntää valtionavustuksia Suomen kuntien lähivirkistysalueiden ja lähiluontoalueiden kunnostamiseen, kehittämiseen sekä palvelujen parantamiseen.

Muut vuosittaiset valtionavustushaut

ELY-keskusten ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueet myöntävät ympäristöministeriön hallinnonalan sekä maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan harkinnanvaraisia valtionavustuksia. Lisäksi haettavissa on harkinnanvaraisia avustuksia rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen.

Avustusten hakeminen sähköisesti viimeistään 2.12.2024.

Tarkemmat tiedot hauista ja hakulomakkeet löytyvät ELY-keskuksen verkkopalvelusta:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistöjen kunnostus ja vesien hoito:
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
Henri Vaarala, p. 0295 037 089, Anne Korhonen p. 0295 038414
Kainuun ELY-keskus:
Timo Piirainen p. 0295 023 877
Lapin ELY-keskus:
Reijo Kallioniemi, p. 0295 037 346 ja Pekka Räinä, p. 040 570 2389

Kalataloudelliset kunnostukset:
Heikki Laitala, p. 0295 038 071 ja Jarmo Tuukkanen, p. 0295 037 187

Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat:
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
Maria Ekholm-Peltonen, p. 0295 038 597 ja Hanna Hentilä, p. 0295 016 312
Kainuun ELY-keskus:
Elli Moilanen, p. 0295 023 823
Lapin ELY-keskus:
Anne Lindholm, p. 0295 037 021

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Poikkeuksellisen paljon päällystyksiä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maanteillä17.10.2024 12:07:21 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maantieverkolla päällystettiin poikkeuksellisen runsaasti korjausvelkarahoituksen mahdollistamana. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella maanteitä ja jalankulun ja pyöräilyn väyliä päällystettiin noin 480 kilometriä. Pääteiden lisäksi päällystyksiä päästiin tekemään myös vähäliikenteisemmällä tieverkolla. Päällystysmäärä on kolminkertainen viime vuoteen verrattuna.

ELY-keskus parantaa lauttaliikenteen ympäristöystävällisyyttä ja palvelutasoa Järvi-Suomessa11.10.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Koko Suomen maantielauttaliikenteestä vastaava Varsinais-Suomen ELY-keskus on kilpailuttanut Järvi-Suomen 12 lauttapaikan maantielauttaliikennepalvelut vuosille 2026–2046 ja tehnyt hankintapäätöksen maantielauttaliikenteestä. Hankintapäätös ei ole vielä lainvoimainen. Hankinta on osa maantielauttaliikenteen hankintastrategiaa, jonka toteutumisen myötä lauttakalusto uudistuu, lauttaliikenteen ympäristöystävällisyys paranee päästöjen pudotessa 98 % ja lauttapaikkojen painorajoitukset poistuvat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye