Heikki Vedenojan Italia: Italian sekatyömies räätälöi matkoja ja tarjoaa arjen luksusta
Pitkän uran myynnin ja markkinoinnin asiantuntijana tehnyt Heikki Vedenoja vaihtoi yritysten suurasiakkaat Italian pikkukaupunkeihin 10 vuotta sitten. Hän on onnistunut yhdistämään vuosikymmenten kokemuksensa italialaiseen elämäntapaan ja rakentanut yrityksen, joka kattaa laajan kirjon palveluja räätälöidyistä matkoista loma-asuntojen välittämiseen sekä viinien ja oliiviöljyn maahantuontiin.
Suomalaiset tekivät viime vuonna 300 tuhatta matkaa Italiaan, joka oli viidenneksi suosituin ulkomaan matkakohde.
Italiasta tuli elämäntapa
Italiasta on kasvanut Vedenojalle elämäntapa, joka on vähitellen muovautunut työn, kulttuurin ja luonnon kautta osaksi arkea. Yksi hänen vahvuuksistaan on maan laaja tuntemus Sisiliasta Dolomiiteille.
- En suosittele mitään, mitä en ole nähnyt. Jokainen kohde on tarkkaan tutkittu, omistajat tavattu ja palvelut varmistettu, Vedenoja muistuttaa.
Loma-asuntojen välittäminen alkoi pienestä etruskimuuriin rakennetusta asunnosta Toscanan Lucignanossa. Nyt hän toimii käytännössä virtuaalioperaattorina, jolla on verkostossa kymmeniä kumppaneita ja kohteita ympäri Italiaa.
- Massaturismikohteiden sijaan haluan tarjota asiakkaille lomanviettokohteiksi spesiaaleja, uniikkeja italialaisia pikkukaupunkeja ja kyliä, joissa yhdistyvät paikallinen kulttuuri ja autenttinen kokemus. Käyn itse katsomassa kohteet, tapaan omistajat ja tutkin alueen palvelutarjonnan, Vedenoja kertoo.
Tavaramerkkinä maakuntien tuntemus
Heikki Vedenojan tavaramerkkinä onkin Italian eri maakuntien hyvä tuntemus.
- Jos olet tottunut käymään vaikkapa Toscanassa tai Bergamon lähistöllä, niin miten erilainen Italia löytyykään Marchesta, Materasta tai Laziosta, hän sanoo.
Asiakkaat säästävät aikaa ja vaivaa saadessaan Vedenojalta vinkit, mistä löytyvät alueiden parhaat baarit, ravintolat, golfkentät, räätälit ja vaikkapa kauneushoitolat. Yksi elämyskohteista ovat paikalliset viinitilat.
- Jos asiakas haluaa jotain erityistä, niin etsin sen paikallisten kumppaneiden kanssa.
Vedenojan palvelut kattavat myös räätälöityjä yritys- ja ryhmämatkoja, jotka suunnitellaan tarkasti asiakkaan toiveiden mukaan.
”Rent to buy” on vaihtoehto loma-asunnon hankinnalle
Suomalaiset ovat olleet viime vuosina myös aktiivisia loma-asuntojen ostajia.
- Frances Mayesin kirja vanhan talon kunnostamisesta Toscanassa räjäytti alueen kiinteistömarkkinat. Amerikkalaisten ostajien kiinnostuttua alueesta vanhojen kiinteistöjen hinnat nousivat pilviin. Olen koettanut muistuttaa, että Italiassa on muitakin upeita maakuntia, joiden hintataso on kohtuullinen. Olen tänäkin vuonna auttanut useita suomalaisia loma-asunnon hankinnassa, johon kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa, ettei tule yllätyksiä ja pettymyksiä.
Varsinkin kiinteistökaupoissa Vedenoja suosittelee "rent-to-buy"-vaihtoehtoa.
- Asiakas voi ensin vuokrata talon ja päättää vuoden sisällä, haluaako ostaa sen. Tällainen koeasuminen on erityisen tärkeää Italiassa, missä talojen ja asuinalueiden todellisuus voi poiketa merkittävästi kesäisestä kuvasta. Helmikuussa saatat huomata, että lähin baari on kahden kilometrin päässä ja talo on kylmä ja kostea, Vedenoja muistuttaa.
Laatuviinejä ja ekologisesti tuotettuja oliiviöljyjä
Matkailupalveluiden lisäksi Vedenoja on panostanut italialaisten viinien maahantuontiin. Hän perusti Helsinkiin vuonna 2017 ensimmäisen aidon italialaisen viinibaari Briccon, josta irtaantui neljä vuotta myöhemmin. Vuodesta 2008 alkaen Vedenojalla on puolisonsa Katin kanssa ollut viinikellari Helsingin keskustassa.
Vahvasta sitoutumisesta italialaiseen kulttuuriin kertoo Vedenojan viimekeväinen Italian Fisar-sommelier järjestön I-tason tutkinto, jonka hän suoritti italian kielellä. Viime vuosina oliiviöljy on noussut viinien rinnalle tärkeäksi maahantuontituotteeksi.
- Suomen markkinoilla on paljon eri maista olevia, puutteellisin alkuperämerkinnöin varustettuja öljyjä, mutta meillä on selvä puute laadukkaista, luotettavista oliiviöljyistä. Pyrin tuomaan Suomeen korkealaatuisia, ekologisesti tuotettuja oliiviöljyjä, jotka ovat tilamerkinnön varustettuja ja vastuullisesti valmistettuja, hän kertoo.
Vedenoja korostaa oliiviöljyn terveysvaikutuksia ja oikeaa valmistustapaa.
- Oliiviöljyjen pahimmat viholliset ovat lämpö ja ilma. Hyvä oliiviöljy syntyy tarkassa prosessissa, jossa oliivit murskataan ja käsitellään välittömästi poimimisen jälkeen. Oikein tuotettu oliiviöljy valmistetaan kahden tunnin sisällä poimimisesta. Se on laadukasta ja terveellistä. Laadukkaita öljyjä käytetään Suomessa lähinnä ravintoloiden keittiöissä ja kasvavassa määrin kulinarismia vaalivissa kotikeittiöissä.
Italian vetovoima arjen luksuksessa
Italia on Vedenoja sydämen asia. Hän on tutkinut maan jokaisen kolkan, vieraillut eri maakunnissa ja tutustunut alueiden kulttuuriin ja historiaan.
- Tämä maa on täynnä historiaa ja kulttuuria, ja se vetää ihmisiä puoleensa. Italia tarjoaa kaikkea, mitä ihminen voi kaivata: historiaa, kulttuuria, meriä, vuoria, maaseutua ja kaupunkeja. Siksi se on niin kiehtova, Vedenoja sanoo.
Italialaisessa kulttuurissa pieni arjen luksus on tärkeää.
- Italiassa ostetaan kaksi pukua kerrallaan, käydään parturissa parin viikon välein, juodaan espresso monta kertaa päivässä ja nautitaan elämästä. Italialaisessa ruokakulttuurissa hyvä ruoka ja viini kuuluvat kaikille, mikä näkyy kohtuullisissa hinnoissa niin kaupoissa kuin ravintoloissakin, hän kuvailee.
Vedenojan tukikohta on Lazion alueella, Braccianon kaupungin liepeillä sijaitsevassa 1600-luvulla rakennetussa maalaistalossa.
- Olemme vain 45 minuutin ajomatkan päässä Roomasta, mutta samalla täysin maaseudun rauhassa. Se on ainutlaatuinen yhdistelmä. Alueella sijaitsevan järven lisäksi täältä on vain puolen tunnin matka meren rannalle ja Italian historiaan kuuluviin etruskikaupunkeihin.
Seuraavaksi Heikki Vedenoja suunnittelee kirjan kirjoittamista Italian kokemuksistaan. Kun on vieraillut kaikissa regioneissa Calabriaa lukuun ottamatta, on matkalaukkuun kertynyt hykerryttäviä tarinoita eri alueiden ominaispiirteistä.
- Italialaiset ystäväni kutsuvatkin minua moscitoksi, kun olen aina tien päällä tutustumassa uusiin kohteisiin.
Kirsi Juura, juura.kirsi@gmail.com
Markku Laukkanen, markku.laukkanen@audiomedia.fi
Tilastokeskus julkaisee 25.10.2024: Suomalaisten matkailu, kesäkausi (touko-elokuu) 2024
Tilastokeskus julkaisee 17.10.2024: Suomalaisten matkailu, elokuu 2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja: Heikki Vedenoja, +358 400 418640
Sähköposti: heikki.vedenoja@ameno.fi
kotisivut: www.taloitaliasta.com
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy
Metsän mikrobeista raaka-ainetta lääketeollisuuteen19.11.2024 11:24:22 EET | Artikkeli
Metsäpohjaisen Re-Connecting Nature® -mikrobiuutteen kehittäjä Uute Scientific Oy palkittiin 30 000 euron Metsä360 tunnustuspalkinnolla. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston sekä Marjatta ja Eino Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen. Metsien monimuotoisuus lisää vastustuskykyä sairauksille –Metsän mikrobit voivat olla avain tulevaisuudessa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Mikrobit voivat lievittää immuunivälitteisiä sairauksia, kuten atooppista ihottumaa ja tulehduksellisia suolistosairauksia, sanoo tutkimusjohtaja Johanna Kalmari. Viime keväänä päättyneessä 142 henkilön atopiatutkimuksessa saatiin Kalmarin mukaan myönteisiä vaikuttavuustuloksia. –Osoitimme, että mikrobiuutetta sisältävän perusvoiteen käyttö vahvisti atoopikkojen ihon suojakerrosta, vähensi atopialääkepäiviä sekä atopialääkkeitä tarvitsevien henkilöiden määrää verrattuna lumeryhmään. Kalmarin mu
Euroopan metsänomistajien Daniel Komlos: Uuden komission kuunneltava metsänomistajia enemmän13.11.2024 08:50:12 EET | Artikkeli
Euroopan metsänomistajien edunvalvontajärjestön CEPF: in neuvonantaja Dániel Komlós odottaa uudelta komissiolta merkittäviä muutoksia metsiä koskevien esitysten laadintaan. – Tähän asti Green Deal on tuonut mukanaan ennennäkemättömän määrän sääntelyä ja aloitteita, mikä on aiheuttanut paineita jäsenmaille ja metsänomistajille. – Sen liian nopea toimeenpano on herättänyt kritiikkiä. Metsänomistajat kaikissa maissa kokevat, että heiltä ei ole riittävästi kysytty mielipiteitä. Esimerkiksi ennallistamis- ja metsäkatoasetuksen toimeenpanossa ei ole otettu huomioon metsäisten jäsenmaiden olosuhteiden eroja ja yksilöllisiä tarpeita niiden täytäntöönpanossa. Komlos odottaa, että uuden komisison ohjelmassa biotalous ja erityisesti metsätalous nostetaan yhdeksi painopisteeksi. – Nyt on onneksi merkkejä siitä, että asenne biotaloutta kohtaan on elpymässä ja sille määritellään keskeinen rooli EU:n vihreän siirtymän toteuttamisessa. –Seuraava vuosi on ratkaiseva biotalouden, metsiä ja metsätaloutta
Luken tutkimusprofessori Annika Kangas: Hakkuiden vähentämisellä ei saavuteta ilmastotavoitteita5.11.2024 11:13:46 EET | Artikkeli
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin, MMT Annika Kankaan mukaan ilmastotavoitteita ei voi laskea metsien kasvavien nielujen varaan. – Kun vaaditaan hakkuiden rajoittamista nielujen kasvattamiseksi, se toisi hetken ilon, mutta sen jälkeen nielujen kasvu kääntyisi laskuun ja laskisi edelleen mitä enemmän hakkuita vähennetään. Tässä voidaan uhrata Suomen talous, saadaan suomalaiset köyhiksi, mutta saavutettava ilmastohyöty on marginaalinen. –Lukessa on tehty maakuntakohtaisia mallinnuksia eri kasvupaikoilla puuston kasvusta, mikä on maksimissaan 35-40 vuotta vanhoissa metsissä. Näissä metsissä on myös suurin nielu, mikä alkaa metsän vanhetessa nopeasti pienentyä. Jos kaikki metsät olisivat nuoria, Kankaan mukaan ilmastotavoitteita voitaisiin laskea niiden varaan. –Nyt emme voi, koska metsien kasvu on kääntynyt laskuun ja se kehitys jatkuu, teemme mitä tahansa. Saksassa ja Ruotsissa on havaittu myös metsän kasvun hidastuminen. Tämä on seurausta siitä, että sodan jälkeen uudistetut mets
Metsä360 palkintoehdokas Puuppolan Suksi: Suksimaailman artesaanivalmistaja erottuu globaalissa markkinassa29.10.2024 07:40:00 EET | Artikkeli
Puuppolan Suksi Oy:n perustajan Jani Ahvenaisen mukaan idea laskettelusuksien valmistuksesta syntyi intohimosta lasketteluun. –Päätimme Ilkka Heleniuksen kanssa aloittaa laskettelusuksien valmistamisen omaksi huviksemme. Aluksi se oli pelkkä harrastus, mutta siitä kehittyikin suurempaa, kun vuonna 2016 perustin virallisesti Puuppolan Suksi Oy:n. –Alku oli täynnä käsityötä, ja valmistimme jokaisen suksen räätälöitynä asiakkaan tarpeiden mukaan. Kun Ilkka fysiikan tohtorina halusi jokaisesta vaiheesta hyvin tarkkaa dataa, kehitimme valmistuksen ohella samalla valmistustapoja ja verstasta. Kun yritys alkoi kasvaa, aloitettiin Ahvenaisen mukaan mallistojen valmistus ja sen myötä liiketoiminnan laajennus. – Tänään PUSU työllistää neljä henkeä, ja vaikka suurin markkinamme on kotimaassa, pyrimme laajentamaan myös vientiä. Tällä hetkellä suksia menee jo yli kymmeneen eri maahan, ja uskomme, että potentiaalia löytyy vielä enemmän. Haluamme viedä suomalaista käsityötä ja luonnonmukaisuutta urhe
Metsä360 palkintoehdokas Uute: Metsästä terveyttä edistäviä mikrobeja24.10.2024 07:20:00 EEST | Artikkeli
Re-Connecting Nature® -mikrobiuute pohjautuu suomalaiseen yliopistokeksintöön. Se vastaa koostumukseltaan rikasta metsästä löytyvää mikrobiyhteisöä ja valmistetaan maa- ja metsäteollisuuden sivuvirroista. Mikrobiuute altistaa luonnon mikrobeille, kun sitä lisätään raaka-aineena esimerkiksi kosmetiikkatuotteisiin. Lohjalla toimivan Uute Scientific Oy:n visiona on elämä ilman immuunivälitteisiä sairauksia. Suomalaiset irtautuneet luonnosta –Uute tulee suoraan suomalaisesta metsästä. Metsien biodiversiteetti, monimuotoisuus, on avainasemassa hyvinvointimme kannalta. Tämä oivallus on ollut lähtökohtana kehittämällemme mikrobipohjaiselle tuotteelle, joka tukee immuunijärjestelmän tasapainoa, sanoo tutkimusjohtaja Johanna Kalmari. Kalmarin mukaan mikrobiston monimuotoisuus, jonka luonnosta saamme, on ratkaiseva tekijä siinä, miten hyvin immuunijärjestelmämme toimii ja miten kehomme vastustaa tulehduksia. –Kaupungissa eläminen lisää riskiä monille sairauksille, kuten allergioille ja jopa vaka
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme