Ammatillisten oppilaitosten opettajat toivovat lisää tukea oppilaiden työssäoppimisjaksojen riskienarviointiin
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston teettämän kyselyn mukaan yli 80 % kyselyyn vastanneista suomalaisten ammatillisten oppilaitosten opettajista kokee, että heillä on riittävästi tietoa ja osaamista opiskelijan työssäoppimisjakson turvallisuuden arvioimiseen. Opettajista kuitenkin vain alle puolet pitää opiskelijoiden työssäoppimisjaksojen riskienarviointia oppilaitoksessa onnistuneena.
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto (EU-OSHA) ja Työterveyslaitos tiedottavat 21.10.2024
Työssäoppiminen on pakollinen osa toisen asteen ammatillista perustutkintoa ja vastuu turvallisuudesta kuuluu oppilaitokselle ja työssäoppijan vastaanottavalle työpaikalle. Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston teettämästä kyselystä ammatillisten oppilaitosten opettajille selviää, että kyselyyn vastanneet opettajat pääosin kokevat omaavansa tarvittavat tiedot ja taidot opiskelijoiden työssäoppimisjaksojen arviointiin.
– Tuloksissa ilahdutti, että opettajat kokevat tietonsa ja taitonsa riittäväksi. Vastuuta riskienarvioinnista on kyselyn perusteella kuitenkin ehkä selätetty liikaakin yksittäisten opettajien vastuulle. Joka kolmannessa oppilaitoksessa ei ole sovittu yhteisiä toimintatapoja ja annettu ohjeita opettajille siitä, miten varmistetaan oppilaiden työssäoppimisjaksojen työturvallisuus, Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Susanna Visuri sanoo.
Lähes puolet opiskelijoista kertonut opettajalleen harjoittelupaikan epäkohdista
Kyselyyn vastanneista opettajista 46 % kertoo, että opiskelijat ovat raportoineet heille harjoittelupaikoissaan kohtaamista epäkohdista. Opettajista lisäksi joka kolmas raportoi, että heidän ohjaamilleen opiskelijoille oli tapahtunut tapaturmia tai läheltä piti -tilanteita työssäoppimisjakson aikana.
– Tulokset kertovat osaltaan siitä, että opettajat ovat onnistuneet antamaan opiskelijoille tarvittavia työkaluja riskien tunnistamiseen. Onnettomuuksien ja läheltä piti -tilanteiden lukumäärää pidän kuitenkin liian suurena, ja harjoittelupaikkoja tarjoavien yritysten ja oppilaitosten kannattaisi tiivistää yhteistyötään, Suomen Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston OSHVET-lähettiläänä toimiva Tanja Halttunen Axxell Utbildning Oy:stä toteaa.
Kyselyyn vastanneista opettajista vain alle puolet kokee, että työssäoppimisjaksojen riskienarviointi on onnistunut.
– Avoimien vastauksien perusteella opettajat toivovat selkeämpää vastuunjakoa oppilaitosten ja harjoittelijoita vastaanottavien organisaatioiden välillä. Moni toivoo myös lisää aikaa vierailla harjoittelijoita vastaanottavissa työpaikoissa ja ylipäätään lisää resursseja työssäoppimisjaksojen järjestelyihin. Pidän itse tärkeänä, että opettajat tuntevat organisaatiot, jonne oppilaita lähetetään, Halttunen toteaa.
Opiskelijoiden tuen tarve vaihtelee
Halttunen ja Visuri muistuttavat, että opiskelijoiden lähtötilanne vaikuttaa heidän tarvitsemaansa tuen määrään työssäoppimisjakson aikana.
– Kaikkien osapuolien olisi hyvää muistaa, että ei ole kahta samanlaista työssäoppijaa. On tärkeää, että oppilaitos ja harjoittelijan vastaanottava työpaikka vaihtaisivat keskenään tietoa, jos esimerkiksi oppilaalla on erityisiä tarpeita. Ne voivat liittyä esimerkiksi kielitaitoon, oppimiseen tai henkilön terveydentilaan, Halttunen pohtii.
– Kyselyn vastauksista näimme, että erityisesti riskialttiilla aloilla, kuten rakennusalalla, oppilaitoksissa satsataan riskienarviointiin ja opiskelijoiden turvallisuustietoisuuden kasvattamiseen. Turvallisuusasiat ovat ihan yhtä tärkeitä myös muilla toimialoilla. Kyselyn perusteella voisi olla myös tarpeen selvittää työssäoppimisen turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä tutkimuksen keinoin, Visuri pohtii.
Verkkokyselystä
- Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston teettämään verkkokyselyyn vastasi syyskuussa 2024 yhteensä 65 ammatillisen oppilaitoksen opettajaa.
- Kysely lähetettiin 15 ammatilliseen oppilaitokseen Suomessa.
Lisätiedot
- Susanna Visuri, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, p. 046 851 5912, susanna.visuri@ttl.fi
- Tanja Halttunen, Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston OSHVET-lähettiläs Suomessa, Axxell Utbildning Oy, p. 044 7397351, tanja.halttunen@axxell.fi
Tiedotteen lähettäjästä
- Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston (EU-OSHA) tehtävänä on viestinnän keinoin edistää työturvallisuutta, työterveyttä ja tuottavuutta Euroopassa. Suomessa toimintaa koordinoi Työterveyslaitos.
- Tiedote on osa Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston OSHVET-toimintaa, jonka tavoitteena on lisätä opettajien ja ammattiin opiskelevien tietoisuutta työterveydestä ja -turvallisuudesta. Suomessa OSHVET-lähettiläänä toimii Tanja Halttunen Axxell Utbildning Oy:stä. Lisäksi tiedote tukee Euroopan taitovuoden tavoitteita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.
Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Työsuojelupäivillä 14.–15.1.2025 otetaan lähtölaukaus turvallisempaan digityöhön19.11.2024 12:38:20 EET | Kutsu
Työsuojelupäivillä syvennytään siihen, miten teknologisilla ratkaisuilla voidaan parantaa työterveyttä ja työturvallisuutta. Tampere-talossa kuullaan tammikuussa ajankohtaisia puheenvuoroja ja käytännönläheisiä esimerkkejä työpaikoilta sekä käydään yhteistä keskustelua. Työterveyslaitos kutsuu työsuojelun parissa työskentelevät ja teemoista kiinnostuneet päivittämään tietonsa ajankohtaisaiheista.
Työpuntari-rekommendationer: Inom social- och hälsovårdsbranschen måste arbetstagarna själva involveras starkt i utvecklingsarbetet14.11.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande
I välfärdsområdena behövs ett flertal åtgärder för att förbättra social- och hälsovårdssektorns dragkraft och hållkraft. Arbetshälsoinstitutets Työpuntari har publicerat rekommendationer i tre punkter för välfärdsområden. I rekommendationerna betonas behovet av att förnya metoderna för utveckling av arbetet och att i större utsträckning koncentrera utvecklingsarbetet till arbetsenheterna.
Työpuntari-suositukset: Sote-alalla työntekijät on itse saatava kehitystyöhön vahvasti mukaan14.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Hyvinvointialueilla tarvitaan lukuisia toimia sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi. Työterveyslaitoksen Työpuntarissa on julkaistu kolmen kohdan suositukset hyvinvointialueille. Suosituksissa tähdennetään tarvetta uudistaa työn kehittämisen tapoja ja kehittämistyön keskittämistä nykyistä enemmän työyksiköihin.
Työpuntari recommendations: Employees in the social welfare and health care sector must be closely involved in development work14.11.2024 08:30:00 EET | Press release
Tähän Numerous measures are needed in the wellbeing services counties to improve the attractiveness and retention of the social welfare and health care sector. Three recommendations for wellbeing services counties were published in the Finnish Institute of Occupational Health’s Työpuntari. The recommendations highlight the need to reform work development and to focus development more on work units.
Guiden till hybridarbetsmodellen utmanar till att prova nya sätt att leda och organisera arbetet13.11.2024 06:00:00 EET | Pressmeddelande
När man talar om hybridarbete begränsar sig diskussionen ofta till huruvida medarbetarna arbetar hemma eller på kontoret. Hybridarbete handlar dock om nya sätt att leda och organisera arbetet. Organisationer är olika och det finns inte en enda hybridarbetsmodell som passar alla. Den nya guiden Hybridarbetsmodell som framgångsfaktor (Hybridityömalli menestystekijänä) breddar perspektivet till nya arbetsmetoder, arbetstidsmodeller, interaktionsformer samt lösningar för arbetslokaler och teknik.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme