Pienten vauvojen suojaaminen RS-virukselta on alkanut Keusoten lastenneuvoloissa
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) lastenneuvoloissa pyritään antamaan RSV-vasta-aine ennen RSV-epidemian alkamista eli loka-joulukuussa. Vasta-aine annetaan pääsääntöisesti 2 kk neuvolakäynnin yhteydessä kaikille 1.8.2024 jälkeen syntyneille.
RS-virus on vastasyntyneiden ja pienten lasten yleisin alahengitystieinfektioiden aiheuttaja. Pienillä imeväisillä RS-virus aiheuttaa uloshengitysvaikeutta. Osa tartunnan saaneista joutuu sairaalahoitoon, mikä korostuu RSV-epidemian aikana. RSV-epidemiat ajoittuvat usein vuodenvaihteen molemmin puolin.
RSV-kaudella 2024–2025 tietyille ryhmille imeväisiä annetaan pitkäkestoista RSV-vasta-ainetta (nirsevimabi) RSV-infektion ja -taudin ehkäisemiseksi (Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston ja Kansallisen lääkeneuvottelukunnan suositus).
Nirsevimabin suojatehosta RSV:n aiheuttamia alahengitystieinfektioita ja niistä johtuvia sairaalahoitoja vastaan on hyvä näyttö (Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito näytönastekatsaus). Tutkimuksissa nirsevimabin turvallisuus on ollut hyvä eikä laajassa seurannassa ei ole tullut esille turvallisuusriskejä. Yliherkkyysreaktiot ovat olleet harvinaisia. Valmiste on ollut käytössä talven 2023–2024 aikana useissa maissa, joissa se on estänyt 80–90 % RSV:n aiheuttamista sairaalahoidoista.
Asiakkaalle maksuton vasta-aine annetaan yhtenä kertapistoksena reisilihakseen. Vasta-aine antaa suojaa vähintään 5 kuukauden ajan eli RSV-epidemian ajan.
RSV-vasta-aine annetaan pienille vauvoille ja riskiryhmään kuuluville alle 1-vuotiaille
Keusotessa vasta-aine annetaan pääsääntöisesti 2 kk neuvolakäynnin yhteydessä kaikille 1.8.2024 jälkeen syntyneille. Vasta-aine pyritään antamaan loka-joulukuussa ennen RSV-epidemiaa. HUSin synnytyssairaalat antavat vasta-aineen kaikille vastasyntyneille.
RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille vasta-aine annetaan joko Keusoten lastenneuvolakäynnin yhteydessä loka-joulukuussa tai HUSin sairaaloiden pop up -rokotuspisteellä marraskuussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula Hiljanen, tartuntataudeista vastaava lääkäri
p. 050 4970 989
paula.hiljanen@keusote.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Aluehallituksen kokouksessa talousarvioluonnos: Tulevat vuodet näyttävät haasteellisilta14.11.2024 08:35:57 EET | Tiedote
Aluehallituksen kokouksessa 12.11.24 käsiteltiin iltakouluasiana hyvinvointialueen taloussuunnitelman luonnosta vuosille 2025–2027.
Keusote on mukana valmistelemassa uusia työ- ja elinkeinopalveluita sekä kotoutumispalveluita12.11.2024 10:59:22 EET | Tiedote
Suomessa uudistetaan parhaillaan työ- ja elinkeinopalveluita sekä kotoutumispalveluita. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on mukana valmistelemassa uudistuksia Keski-Uudenmaan alueella. Uusien lakien mukaisia palveluita luodaan parhaillaan.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue tehostaa asiakasvirtojen hallintaa uudella innovaatiolla12.11.2024 08:19:33 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Keusote, on ottanut ensimmäisenä hyvinvointialueena käyttöön suomalaisen innovaation, jolla autetaan hyvinvointialueen asiakkaita löytämään oikeat asiointikanavat Keusote.fi-verkkosivustolla. Tavoitteena on muun muassa parantaa asiakaskokemusta ja lisätä digitaalisten asiointikanavien käyttöastetta silloin, kun se on mahdollista.
Keusotessa annettu yli 53 000 kausirokotusannosta11.11.2024 11:30:45 EET | Tiedote
Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut, ja riskiryhmäläiset ehtivät hyvin ottamaan rokotteen ennen epidemiakauden alkua. Rokotusaikoja on Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) hyvin saatavilla loppuvuodelle.
Sujuvaa yhteydensaantia perusterveydenhuoltoon parannetaan omatiimimallilla ja digiasioinnilla1.11.2024 16:20:25 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) henkilöstön veto- ja pitovoiman parantuminen nousee esiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksessä. Parannusta puolestaan tarvitaan palvelujen saatavuuteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme