Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Varapuhemies Paula Risikko Isovanhempien päivänä 19.10.2024: Lapsen oikeutta tavata isovanhempiaan on vahvistettava

Jaa

Eduskunnan varapuhemies Paula Risikon mukaan lapsella tulee olla oikeus tavata isovanhempiaan, vaikka perheissä olisi vaikeita elämäntilanteita. Risikon mukaan on useimmiten suuri tragedia kaikille osapuolille, mikäli lapsen ja isovanhempien yhteydet eivät säily. Isovanhempien päivää vietetään Suomessa tänään.

Paula Risikko. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Paula Risikko. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Varapuhemies Paula Risikon mukaan lapsella tulee olla oikeus tavata isovanhempiaan, vaikka perheissä olisi vaikeita elämäntilanteita.

Esimerkiksi Ruotsissa kyseistä oikeutta on tuettu lailla. Ruotsin vanhemmuuslain mukaan lapsen huoltaja vastaa siitä, että lapsen tarve tavata muita erityisen läheisiä henkilöitä, esimerkiksi isovanhempia, turvataan niin pitkälle kuin mahdollista. 

"Suomessakin lainsäädäntöä on kehitetty tähän suuntaan. Lakia lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta uudistettiin vuonna 2019. Uudistuksen osana säädettiin lapsen oikeudesta tavata muuta henkilöä kuin vanhempaansa. Tavoitteena oli turvata lapselle tärkeiden ihmissuhteiden ylläpitäminen. Kun uudistettua lakia on nyt sovellettu, on ilmennyt, että lain tarkoitus ja eduskunnan tahto ei ole täysin toteutunut. Muun muassa lapsen oikeutta tavata isovanhempiaan on tulkittu suppeammin kuin mitä eduskunta esityksen hyväksyessään tarkoitti", toteaa Risikko.

Lain mukaan lapselle voidaan vahvistaa oikeus tavata hänelle erityisen läheistä henkilöä, jonka kanssa hänellä on lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattava vakiintunut suhde.

"Erityisen läheisen henkilön määritelmä laissa on suppea: se kattaa ainoastaan tilanteet, joissa on kyse tosiasiallisesti vanhemmuussuhteeseen verrattavasta suhteesta. Säännöksessä tarkoitetun suhteen syntyminen edellyttää pitkäaikaista ja läheistä kanssakäymistä, tyypillisesti asumista samassa taloudessa lapsen kanssa ja päivittäistä osallistumista lapsen hoitoon ja kasvatukseen tuona aikana. Lapsen ja isovanhempien samassa taloudessa asuminen on nykypäivänä kuitenkin hyvin harvinaista. Tähän myös eduskunta lain käsittelyvaiheessa kiinnitti huomiota", kuvaa Risikko. 

Eduskunnan lakivaliokunta otti mietinnössään laajemman kannan isovanhempien tapaamisoikeuteen seuraavasti: ”Valiokunta kiinnittää huomiota erityisesti esityksen perustelulausumaan lapsen ja tapaamisen vahvistamista haluavan henkilön aiemmasta asumisesta samassa taloudessa. Sijaisvanhempien ja uusperheiden tilanteissa vaatimus on ymmärrettävä, mutta isovanhemmat asuvat nykyisin harvoin lasten kanssa samassa taloudessa, vaikkakin lapsen ja isovanhempien välille on muutoin voinut muodostua erityisen läheinen suhde pitkän ajan kuluessa. Valiokunta katsookin, että erityisen läheisen henkilön määritelmä ei edellytä aiempaa asumista samassa taloudessa, vaikkakin sitä voidaan pitää yhtenä selkeimpänä tapana osoittaa henkilön ja lapsen suhteen erityistä läheisyyttä.”

"Tein vuosina 2020-2022 kaksi kirjallista kysymystä silloiselle oikeusministeri Henrikssonille siitä, miksi eduskunnan tahto ei ole täysin toteutunut määriteltäessä lapsen oikeutta tavata isovanhempiaan. Henriksson lupasi vastauksessaan, että oikeusministeriö tulee tekemään selvityksen lapsenhuoltolain uudistuksen vaikutuksista ja eduskunnan tahdon toteutumisesta. Asia ei silloin edennyt. Hyvä, että oikeusministeri Meri on nyt luvannut käynnistää edellä mainitun selvityksen. On useimmiten suuri tragedia kaikille osapuolille, mikäli lapsen ja isovanhempien yhteydet eivät säily", arvioi Risikko. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye