Keski-Suomen ELY-keskus

Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä Kettukangas–Hanhikankaan tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta

Jaa

Tuulivoimahankkeen hankealue sijaitsee Pihtiputaan ja Kinnulan kuntien rajalla. Suunnittelualueelta on noin 10 kilometriä Pihtiputaan keskustaan ja noin 5 kilometriä Kinnulan keskustaan. Sähkönsiirtovaihtoehtojen mukaan hanke voi sijoittua Kinnulan, Halsuan ja/tai Lestijärven kuntien alueille. Hankealueen alustava pinta-ala on noin 164 km2. Tuulivoimala-alueen rakentamista suunnittelee OX2 Finland Oy.

Tuulivoimala käynnissä.
Getty Images

Keski-Suomen ELY-keskus on antanut ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (YVA) annetun lain (252/2017, YVA-laki) mukaisen perustellun päätelmän OX2 Finland Oy:n suunnittelemasta Kettukangas-Hanhikankaan tuulivoimahankkeesta ja sen sähkönsiirrosta. Perustellussa päätelmässä yhteysviranomainen esittää näkemyksensä YVA-selostuksen riittävyydestä ja laadusta sekä hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Hankealue on Kivijärven ja Alvajärven välissä

Hankealue jää kahden järven, Kivijärven ja Alvajärven, väliselle alueelle. Tuulivoimaosayleiskaava-alueen alustava pinta-ala on noin 164 km2, ja maksimissaan tuulivoimalat olisivat 8–12 MW:n (megawatin) tehoisia. Alueelle on suunniteltu enintään 76 voimalaa ja maksimissaan kokonaiskorkeudeltaan 300 metrin korkuista voimalaa. 

Tuulivoimala-alueen liittämisessä sähköverkkoon tarkastellaan kahta 400 kV:n päävaihtoehtoa (SVE1 ja SVE2). Sähkönsiirto on suunniteltu toteutettavaksi ilmajohdolla. SVE1 vaihtoehdossa voimalinja menee Kinnulan Jääjoen liityntäpisteeseen ja SVE2 Halsuan Kanniston sähköasemalle.

Hankealue on arvotettu yhdeksi Keski-Suomen parhaista yhtenäisistä ja luontoarvoiltaan monipuolisimmaksi alueeksi. Nykytilassa hankealue edustaa laajaa yhtenäistä aluetta, jonka arvot perustuvat pitkälti alueen monimuotoiseen luontoon, erämaisuuteen ja luonnonrauhaisuuteen. Muun muassa hankealueelle sijoittuva Seläntauksen Natura-alue on kasvi- ja linnustolajistoltaan luonnonsuojelullisesti erittäin merkittävä erämainen suojelukokonaisuus, joka on myös luontotyyppien ja uhanalaisen lajiston suojelun kannalta valtakunnallisesti arvokas. Hanke sijoittuu alueelle, joka on mm. metsäpeuran ja maakotkan keskeistä esiintymisaluetta.

Hankkeen merkittävät ympäristövaikutukset

Yhteysviranomaisen näkemyksen mukaan selvitykset on laadittu hyvin ja asiantuntevasti, ja yhteysviranomainen on samaa mieltä selvitysten johtopäätöksistä.

Hankkeen merkittäviksi ympäristövaikutuksiksi voidaan todeta vaikutukset luontoon ja Natura 2000 -alueisiin ja niiden suojeluperustelajeihin, maisemaan sekä edelleen ihmisten asumisviihtyisyyteen, hyvinvointiin ja viihtyvyyteen hankkeen vaikutusalueella. Lisäksi hanke aiheuttaa kaavallisen ristiriidan Keski-Suomen voimassa olevan, mutta ei lainvoimaisen maakuntakaava 2040 tavoitteiden kanssa. Maakuntakaavaa 2024 laadittaessa tehtiin useita selvityksiä ja niiden pohjalta Kettukangas-–Hanhikankaan alue poistettiin maakuntakaavasta lukuun ottamatta pientä osaa jo olemassa olevan Hautakankaan tuulivoima-alueen vieressä. Vaikutukset luontoon todettiin kaavan laadinnan yhteydessä merkittäviksi eikä hankealueen todettu siten soveltuvan seudullisesti merkittävälle tuulivoimatuotannolle (raja tarkastelussa 10 voimalaa tai enemmän).

Myönteisiä ilmastovaikutuksia hankkeesta syntyy, kun tuulivoimatuotannolla korvataan muita ilmaan päästöjä tuottavia energiamuotoja. Positiivisia vaikutuksia on myös talouteen ja elinkeinoihin.

Päätelmän lopputulos

Yhteysviranomainen arvioi, ettei suunniteltu hankealue ole lähtökohdiltaan näin laajalle tuulivoimatoiminnalle soveltuva erityisesti luontoarvoihin, maisemaan ja ihmisten elinympäristöön kohdistuvien vaikutusten vuoksi. Nyt laaditut selvitykset ja maakuntakaava 2040:n yhteydessä laaditut selvitykset tukevat toisiaan. Uudelleenarviointia tulee tehdä siten, että hanke täyttää kaavalliset lähtökohdat, ei heikennä Natura-alueiden ja niiden suojeluperustelajien suojelun tasoa eikä aiheuta melu- ja/tai välkehaittaa lähialueen asujille. Lisäksi maisemallinen vaikutus tulisi olemaan merkittävä ja laajalle ulottuva, että sitä tulisi pyrkiä lieventämään.

Lisätietoja 

ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan sekä muut YVA-menettelyn aikana syntyneet asiakirjat ovat luettavissa verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/KettukangasHanhikangastuulivoimahankeYVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye