Yleisradio Oy

Tarinoita Ylestä: Suomenkielinen roolipeli taipuu ruotsiksi SVT:n kokeilulla – yleisökin osallistuu RopeLIVEn tekemiseen

Jaa

Ylen 95-vuotisjuhlien yksittäiseksi ohjelmaksi tarkoitetusta RopeLIVEstä on kasvanut jo useampaan kertaan yleisöä ihastuttanut tuotanto, joka seilaa seuraavaksi myös ruotsalaisten tutustuttavaksi. Yleisö osallistuu aktiivisesti lähetyksen tekemiseen.

RopeLIVE: Finlandsfärjan -tunnus: taustalla laiva merellä, edessä haamu.
RopeLIVEn seuraava lähetys on Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n kanssa yhteistyössä toteutettava Finlandsfärjan, joka sijoittuu nimensä mukaisesti ruotsinlaivalle. Petri Hiltunen, Heidi Anttila, Laura Rahinantti / Yle

Neljän hengen sukulaisporukka lähtee yhdessä risteilylle. Laivamatkan aikana alkaa kuitenkin tapahtua kummia. Onko suuntana sittenkään Tukholma, kun yliluonnolliset voimat ottavat vallan?

Tästä lähtökohdasta alkaa tämän viikon perjantaina 1.11. pelattava suora pöytäroolipelilähetys RopeLIVE: Finlandsfärjan. Kyseessä on palkitun ja rakastetun konseptin seitsemäs seikkailu, joka tehdään tällä kertaa yhteistyössä Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n kanssa. Ruotsinlaiva on ympäristö, johon monella on tunneside ja joka saa molemmissa maissa aikaan reaktioita.

“SVT:n interaktiivinen toimitus on alusta saakka ollut aika täpinöissään tästä konseptista. Tapasimme heitä ja mietimme yhdessä, mikä voisi olla sekä suomalaisia että ruotsalaisia yhdistävä asia, ja ruotsinlaiva on hyvä ja tuttu paikka molemmille. Siihen koukkuun he nappasivat”, RopeLIVEn pelitirehtöörinä toimiva toimittaja Juhani Kenttämaa kertoo.

Koko konsepti on saanut alkunsa Kenttämaan ajatuksesta. Hän on itse pelannut pöytäroolipelejä 1990-luvulta saakka. Viime vuosina kavereiden kanssa pelatessa alkoi vahvistua ajatus siitä, että pelin tiimellyksessä kuultuja tarinoita voisi koostaa podcastiksi. Kenttämaa halusi kuitenkin tuoda mukaan vuorovaikutteisuutta, jota muissa hänen tuntemissaan vastaavissa kansainvälisissä sisällöissä ei ollut.

Jo Radiomafiassa kuultiin aikanaan Lohikäärmepuu-ohjelmaa, jossa pelattiin roolipeliä ja johon kuuntelijat saivat soittaa. Ensimmäinen RopeLIVE-lähetys toteutettiin kuitenkin vuonna 2021 Ylen 95-vuotisjuhlien yhteydessä, ja sen piti jäädä yksittäiseksi radiolähetykseksi, mutta toisin kävi.

“Yle Puhe halusi antaa silloin yleisölle jotain muuta kuin taaksepäin katsomista ja nostalgiaa. Sen aikainen pomoni Anne Haaja innostui ideasta ja näki, että tässä voisi olla jotain. Lopulta lähetys tehtiin kunnon studiossa kameroiden kanssa ja siitä tuli iso juttu. Lähetys oli niin suosittu, että sitä haluttiin lisää ja se sai jatkoa”, Kenttämaa kertoo konseptin alkuajoista.

RopeLIVEä tehdään yhdessä yleisön kanssa

Vuorovaikutteisuus on tärkeä osa RopeLIVEn konseptia. Vuorovaikutteiset sisällöt ja oppiminen -toimituksen tuottaja Jyri Loikkanen on ollut mukana tekemässä RopeLIVEä kolmannesta lähetyksestä lähtien ja kuvailee, miten tuotannon ympärille on muodostunut oma yhteisönsä.

“Roolipelaamisen eetokseen kuuluu luovuus ja yhdessä tekeminen. Pelin tarina luodaan yhdessä. RopeLIVEäkään ei tehdä Pasilan bunkkerissa, vaan yleisö otetaan mahdollisimman paljon mukaan ennen lähetystä ja sen aikana. Siitä olemmekin saaneet kiitosta: tämä on yhdessä tehtyä sisältöä”, Loikkanen kertoo.

Kaksi%20miest%E4%20poseeraa%20kameralle%20roolipelil%E4hetyst%E4%20markkinoivan%20kuvakaaren%20alla.%20Toisella%20miehell%E4%20on%20harmaa%20paita%20ja%20h%E4n%20hymyilee%2C%20toisella%20miehell%E4%20on%20kauhistunut%20ilme%2C%20k%E4det%20ylh%E4%E4ll%E4%20ja%20lippis%20p%E4%E4ss%E4.
Tuottaja Jyri Loikkanen ja pelitirehtööri Juhani Kenttämaa ovat RopeLIVEn voimakaksikko, jolle yleisön osallistuminen lähetyksiin on erityisen tärkeää. Marjo Suvanto / Yle

Yleisö pääsee osallistumaan RopeLIVEn tekemiseen chatin kautta, joka toimii pöytäroolipeleistä kiinnostuneiden kohtaamispaikkana pari kertaa vuodessa.

“Paitsi että siellä annetaan pelaajille toimeksiantoja, siellä puhutaan yleisestikin roolipelaamisesta ja ihmiset tulevat tiettynä iltana sen lähetyksen ja chatin ääreen. Se on ollut tosi jännää”, tuottaja Loikkanen kuvailee.

“Monesti pelin jälkeen, kun menen kotiin, en saa unta moneen tuntiin. Sitten tulee selattua sitä chattia, jossa on keskimäärin tuhansia viestejä. Kyllä siitä tulee tosi hyvä fiilis. On palkitsevaa käydä läpi, mitä ihmiset ovat siellä pölisseet ja millaisiin asioihin he ovat reagoineet”, Kenttämaa sanoo.

Vuorovaikutteisuus on muutenkin paitsi RopeLIVEn sisällöllinen vahvuus, myös tekotavan kannalta suuri etu. Harvaa samanlaista tuotantoa tehdään yhtä paljon yhdessä yleisön kanssa.

“Tässä tuotannossa korostuu yhdessä tekemisen ilo. RopeLIVE on palkittu Suomen ykkösroolipelitapahtumassa Ropeconissa, ja siitä näkee yleisön arvostuksen. He näkevät, että olemme avoimia ja haluamme tehdä tätä yhdessä”, Loikkanen korostaa.

“Varmasti tulee olemaan viihdyttävää”

Perjantain 1.11. RopeLIVE: Finlandsfärjan nähdään yhtä aikaa Suomessa ja Ruotsissa. Ruotsalainen yleisö tuo mukaan oman nyanssinsa, ja esimerkiksi pelin tarinassa ja pelaajien valinnassa on otettu huomioon kahden maan yleisöt.

Peli pelataan suomeksi, mutta Ruotsissa sitä voi seurata tekoälyn tekemän ruotsinkielisen tekstityksen avulla. Kyseessä on SVT:n toteuttama kokeilu.

“Käännös on lähes reaaliaikainen, siinä tulee noin kolmenkymmenen sekunnin lisäviive normaalin tuotannon viiveen päälle. Meillä on ollut nyt palavereita Juhanin ja muiden peliin osallistuvien kanssa, ja olemme nauhoittaneet ne. Nauhoituksilla SVT on opettanut tekoälyä, jotta se ymmärtää välillä aika teknistäkin puhetta”, tuottaja Jyri Loikkanen kuvailee.

“Jos ja kun tulet mukaan, kannattaa tulla sitten ihan täysiä.”

– Juhani Kenttämaa, RopeLIVEn pelitirehtööri

Niille, joille RopeLIVE ei ole vielä tuttu, mutta lähetys alkoi nyt kiinnostaa, on Kenttämaalla selkeä viesti.

“Varmasti tulee olemaan viihdyttävää, mutta varmasti myös jotain täysin ainutlaatuista tarinan ja konseptin suhteen. Jos haluat uppoutua interaktiiviseen tarinaan ja pystyä itse vaikuttamaan siihen, mitä tapahtuu, niin tervetuloa mukaan. Tämä ei ole passiivista median kuluttamista, vaan yhteisöllinen juttu. Jos ja kun tulet mukaan, kannattaa tulla sitten ihan täysiä.”

Tarinoita Ylestä -sarja taustoittaa ja kertoo Ylen monipuolisista osaajista, ohjelmista, kokeiluista ja työarjesta Ylessä. Lue lisää tarinoita Ylestä!

Yle on suomalaisten oma, vuonna 1926 perustettu julkisen palvelun mediayhtiö. Ainutlaatuiseen tehtäväämme kuuluu välittää luotettavaa tietoa, sivistää ja viihdyttää, vahvistaa demokratiaa ja kulttuuria sekä edistää sananvapautta, tasa-arvoa ja yhteenkuuluvuutta. Palvelemme suomalaisia televisiossa, radiossa ja verkossa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri.

Jos et jatkossa halua vastaanottaa Ylen viestinnän lähettämiä tiedotteita, lähetä viesti osoitteeseen yleisradio@yle.fi. Tässä Ylen viestinnän lähettämien tiedotteiden tietosuojaseloste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleisradio Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye