Business Finland

”Suomessa ei olla vielä hyödynnetty YK:ta tärkeänä kauppakumppanina”

Jaa

Suomalaisyritykset myyvät YK:lle tuotteita vielä varsin vähän verrattuna muihin Pohjoismaihin. Vuonna 2023 Suomi myi palveluita Yhdistyneille kansakunnille 5,4 miljoonalla dollarilla ja tuotteita 3,8 miljoonalla dollarilla. Kolme suurinta kategoriaa maamme myynnissä olivat lääketieteelliset laitteet ja tarvikkeet, hallinto- ja johtamispalvelut sekä maatalous-, kalastus- ja metsätalouspalvelut.

Marjukka Holopainen-Rainio
Marjukka Holopainen-Rainio Susanna Lehto

– Suomessa ei olla vielä hyödynnetty YK:ta tärkeänä kauppakumppanina. Myyntimme YK:lle ei valitettavasti ole yltänyt Ruotsin, Norjan ja Tanskan tasolle, sanoo YK-hankintojen asiantuntija Marjukka Holopainen-Rainio Business Finlandista.   

Holopainen-Rainion mukaan esimerkiksi Tanska on myynyt jo usean vuoden ajan yli miljardilla dollarilla, ja sijoittunut YK:lle kymmenen parhaiten myyvän maan joukkoon. Toisin kuin Tanskassa, Suomessa ei ole YK:n hankintakeskuksia. Kööpenhaminassa on 11 YK:n hankintoja hoitavaa organisaatiota. Siellä on myös maailman suurin humanitaaristen tarvikkeiden varasto, UNICEF Global Supply and Logistics Hub. 

Suomi tuplasi myyntinsä YK:lle 15 miljoonaan dollariin koronan aikaan muiden Pohjoismaiden yltäessä jopa satoihin miljooniin dollareihin. Holopainen-Rainio haastaa sekä yrityksiä että valtionhallintoa miettimään voisiko YK olla meillekin strategisesti tärkeä kumppani, johon satsata resursseja. Esimerkiksi Suomeen voitaisiin hyvinkin rakentaa yksi YK:n hankintakeskus. 

YK on maailman suurimpia tavaroiden ja palveluiden ostajia 

YK tekee hankintoja vuosittain 25–30 miljardin dollarin arvosta. Business Finland listaa YK:n viimeisimmän, vuoden 2023 tilastoraportin keskeiset hankintasektorit;

  • terveys: 4,8 miljardia dollaria

  • rakentaminen, tekniikka ja tiede: 3,5 miljardia dollaria  

  • elintarvikkeet ja maatalous: 2,7 miljardia dollaria.  

YK koostuu noin sadasta erilaisesta organisaatiosta, virastosta, ohjelmasta ja rahastosta, joilla on oma hankintatapansa. Kolme suurinta hankkijaa ovat UNICEF (Yhdistyneiden kansakuntien lastenrahasto): 5,2 miljardia dollaria, WFP (Maailman ruokaohjelma): 4,5 miljardia dollaria ja YK:n sihteeristö (YK:n hallinnollinen elin): 2,9 miljardia dollaria. YK:n valintoja ohjaavat läpinäkyvyys, ja tasa-arvoisuus ja kestävä kehitys.  

Kylmälaitevalmistaja Porkka on myynyt YK:lle jo pitkään ja vakiinnuttanut yhteistyönsä järjestön kanssa.  

– Toimitamme YK-järjestöille lämpötilasäädeltyjen rokotteiden säilytykseen suunniteltuja kylmä- ja pakastevarastoja. Järjestöt arvostavat erityisesti yritysten vastuullisuutta sekä kykyä toimittaa kestäviä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Kaupankäynti järjestöjen kanssa on pitkäjänteistä mutta palkitsevaa, vaikka kova kansainvälinen kilpailu onkin aina läsnä, sanoo Petri Hiilloste, Porkan myyntijohtaja. 

Luotisuojaliivivalmistaja Sioen Ballistics Oy on toimittanut YK:n organisaatioille suojavarusteita jo vuosia.  

– YK:n työntekijät joutuvat toimimaan usein kriisialueilla hankalissa ja vaarallisissakin tehtävissä. Sioen Ballisticsin ballistiset liivit varmistavat turvallisemman työskentelyn ja että kaikki työntekijät palaavat turvallisesti kotiin. YK:n kanssa toimiminen on merkityksellistä kriisialueiden heikossa asemassa olevien auttamista, sanoo Mikko Häikiö, Sioen Ballistics Oy toimitusjohtaja. 

– Näiden lisäksi YK on hankkinut suomalaisilta yrityksiltä esimerkiksi logistisia palveluita kuten lentoja, erilaisia pakkaustuotteita ja konsulttipalveluita, tiivistää Holopainen-Rainio.   

Suomalaiset YK:n hankintakoneistossa:   

Tarjouskilpailut löytyvät YK:n omasta portaalista eli United Nations Global Marketplacesta (UNGM).  

Suomalaisten yritysten kiinnostus YK:n hankintoihin on kasvanut merkittävästi, mikä näkyy rekisteröitymisissä hankintaportaaliin. Rekisteröityminen on pakollista kaikille YK:n tavaroiden ja palveluiden tarjoajille sekä toimittajille. Business Finland on yritysten tukena hankintakuvioiden ymmärtämisessä. 

Vuosina 2015–2020 YK:n hankintaportaalissa oli alle 400 suomalaista yritystä rekisteröityneenä, mutta vuonna 2023 luku on noussut jo lähes 700:aan. Suurin osa rekisteröityneistä suomalaisyrityksistä on pieniä ja keskisuuria. Luvussa ovat mukana myös erilaiset tutkimus-, koulutus- ja asiantuntijaorganisaatiot.  

www.businessfinland.fi/yk-hankinnat  

Huomenna vietetään maailmanlaajuista YK:n päivää. YK on järjestö, jonka tehtävänä on ylläpitää rauhaa ja järjestystä ajatuksena, että ketään ei jätetä yksin. Siihen kuuluu 193 jäsentä eli melkein kaikki maailman tunnustetut maat. Yhdistyneiden Kansakuntien päivä juhlistaa YK:n peruskirjan vuoden 1945 vuosipäivää eli sen virallista perustamista 79 vuotta sitten.  

Yhteyshenkilöt

Marjukka Holopainen-Rainio 
Business Finland 
+358 50 5710 038 
marjukka.holopainen-rainio@businessfinland.fi 

Petri Hiilloste 
Head of Sales, Export 
Porkka Finland Oy 
+358 40 867 5700 
petri.hiilloste@porkka.com 

Mikko Häikiö 
Toimitusjohtaja 
Sioen Ballistics Oy 
+358 40 520 4414 
mikko.haikio@sioen.com 

Viestintä: 
Maija Hakkarainen 
Business Finland 
+358 50 5577 739 
maija.hakkarainen@businessfinland.fi

Kuvat

Lataa
Business Finland
Business Finland
Lataa

Linkit

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Visit Finlandin muutosneuvottelut päättyivät11.10.2024 14:11:55 EEST | Tiedote

Business Finland on saanut päätökseen Suomeen suuntautuvaa kansainvälistä matkailua edistävää Visit Finlandia koskeneet muutosneuvottelut, joiden seurauksena päätetään 11 työsuhdetta. Syynä neuvotteluihin oli valtion budjetin leikkaukset, joiden vuoksi Visit Finlandin rahoitus käytännössä puolittuu vuonna 2025. Suomen kansainvälisen matkailun edistäminen on Visit Finlandin lakisääteinen tehtävä.

Business Finlandin rooli kasvun vauhdittajana laajenemassa suurten puhtaiden teollisten investointien tukiohjelmien myötä18.9.2024 08:00:02 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallituksen ilmastopolitiikan yhtenä painopisteenä on päästöjä vähentävien ja hiiltä talteen ottavien ratkaisujen kiihtyvä kehitys teollisuudessa ja energiantuotannossa. Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö valmistelevat lainsäädäntöä, jolla otettaisiin käyttöön investointiavustus ja verohyvitys suurille puhtaille teollisille investoinneille. Business Finland vastaisi tukiohjelmien hallinnoinnista eli esimerkiksi tuen myöntämisestä ja sen käytön seurannasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye