Ammattikorkeakoulut luovat elinvoimaa koko Suomeen – Arene julkaisee alue- ja kuntavaalitavoitteensa
Ammattikorkeakouluilla on kriittinen merkitys koko Suomen elinvoiman takaajina. Ne kouluttavat työmarkkinoille korkeakoulutettuja osaajia, tekevät työelämää hyvin palvelevaa soveltavaa tutkimusta ja kehittämistä sekä edistävät koulutusperäistä maahanmuuttoa. Ammattikorkeakoulujen kyvykkyys ja rooli alueiden elinvoimalle ja talouskasvulle on tunnistettava nykyistä paremmin niin kansallisella kuin alueellisella tasolla. Ammattikorkeakoulujen alue- ja kuntavaalien teemat ovat ammattikorkeakoulujen omistajapolitiikka, niiden kotiuttaman EU-rahoituksen merkitys, hyvinvointialueiden kehittäminen, koulutusperäinen maahanmuutto sekä opiskelija-asuntojen saatavuus.
Ammattikorkeakoulut kouluttavat noin kaksi kolmasosaa kaikista Suomen uusista korkeakoulutetuista. Ammattikorkeakoulutetut myös jäävät usein opiskelumaakuntaansa, sillä noin 2/3 kaikista ammattikorkeakouluista valmistuneista työllistyy opiskelumaakuntaansa. Soveltavassa tutkimus- ja kehittämistoiminnassa ammattikorkeakoulut ovat euromääräisesti yli kaksinkertaistaneet toimintansa viimeisen kymmenen vuoden aikana.
- Ammattikorkeakoulujen merkitys alueilla on aivan kriittinen. Kunnat ovat edelleen omistajina 16 ammattikorkeakoulussa. Kuntien kannattaa ottaa nyt aktiivinen, arvostava ja kunnianhimoinen omistajuuden ote ammattikorkeakouluihin saadakseen parhaan hyödyn. Yhdessä alueen toimijoiden kanssa tehty omistajastrategia olisi hyvä väline ammattikorkeakoulutuksen ja niiden tutkimuksen kehittämisessä - alueen elinvoiman ja kehittämisen vahvistamiseksi, toteaa Arene toiminnanjohtaja Ida Mielityinen.
Ammattikorkeakouluilla on kasvava rooli myös eurooppalaisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksen kotiuttajina yhdessä alueiden yritysten, korkeakoulujen ja muiden toimijoiden kanssa. Nykyisin yli puolet ammattikorkeakoulujen ulkoisesta TKI-rahoituksesta tulee EU:n rakennerahastoista. Tämän ohella ammattikorkeakoulut tavoittelevat yhä aktiivisemmin EU:n kilpailtua TKI-rahoitusta eri erillisohjelmista kuten Horisontti Eurooppa –puiteohjelmasta.
- EU:n tutkimuksen puiteohjelman sekä rakennerahastojen luonne ovat todennäköisesti muuttumassa merkittävästikin seuraavalla rahoituskaudella. Alue- ja kuntapäättäjien onkin nyt tärkeää olla hereillä ja vaikuttaa siihen, ettei työelämää palvelevan soveltavan tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitus vähene, Mielityinen toivoo.
Hyvinvointialueiden työvoimapulan ratkaisu edellyttää yhteistyötä
Hyvinvointialueiden työvoimapulan ja tuottavuusongelmien ratkaiseminen edellyttää uusien osaajien kouluttamista ja toimintamallien kehittämistä terveys- ja hyvinvointipalveluihin. Ammattikorkeakoulut kouluttavat valtaosan hyvinvointialueiden korkeakoulutetusta henkilöstöstä. Haasteeksi on nyt muodostumassa harjoittelupaikkojen puute niin kotimaisille kuin kansainvälisille opiskelijoille.
Kaikkien yhteistyöalueiden on sitouduttava ammattikorkeakoulujen kanssa tehtävään kumppanuuteen TKIO-sopimuksin, joilla vahvistetaan ammattikorkeakoulujen osallistumista myös hyvinvointialueiden toimintaa uudistavaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan.
Koulutusperäinen maahanmuutto edellyttää toimia myös kunnilta ja hyvinvointialueilta
Ammattikorkeakouluilla on merkittävä rooli koulutusperäisessä maahanmuutossa. Viime vuonna ammattikorkeakouluihin tuli lähes 7 000 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa, joista valtaosa on halukkaita työllistymään Suomeen. Työllistyminen ja kotoutuminen edellyttävät kuitenkin, että työelämä ja palvelujärjestelmä ovat valmiita vastaanottamaan uudet asukkaat.
Isoksi haasteeksi on muodostumassa myös opiskelija-asuntojen puute. Opiskelijamäärien kasvaessa kohtuuhintaisen opiskelija-asumisen kysyntä kasvaa merkittävästi tulevina vuosina. Kuntien ja opiskelija-asuntosäätiöiden on varmistettava, että asuntoja rakennetaan kysyntää vastaavaksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ida MielityinenToiminnajohtajaAmmattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Puh:0505940731ida.mielityinen@arene.fiLiitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Lisäleikkaukset ammattikorkeakouluista olisivat täysin kohtalokkaita koulutuksen laadulle26.3.2025 10:59:23 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta leikattiin heti hallituskauden alussa merkittävästi. Ammattikorkeakoulujen tilanne on erityisen tukala, sillä niiden rahoitusta on leikattu rajusti jo aiemmin. Reaalinen perusrahoitus on laskenut vuodesta 2011 yli 200 miljoonalla eurolla ja samaan aikaan tutkintotavoitteet ovat lähes kaksinkertaistuneet.
Laaja joukko järjestöjä: Suomen talouden kasvu vaatii lisää korkeakoulutettuja osaajia28.2.2025 12:03:43 EET | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihessä on kova paine löytää toimia talouskasvun vahvistamiseksi Suomelle. Järjestöt toteavat yhteiskannanotossaan, että koulutustason nosto on yksi ilmiselvä keino kasvun vauhdittamiseksi, jota tulisi pikaisesti hyödyntää. Järjestöt vaativat, että koulutus- ja osaamistason nostamiseksi muodostetaan hallituskaudet ylittävä, pitkäjänteinen suunnitelma, jolla sitoudutaan vahvistamaan pysyvästi koulutuksen rahoitusta ja resursseja.
Suomen talouskasvu ja tuottavuus pysähtyvät ilman lisäpanostuk-sia korkeakoulutukseen – ammattikorkeakouluilla on erityinen rooli Suomen osaamistason nostajana14.2.2025 09:51:55 EET | Tiedote
Suomi tarvitsee nopeita toimia kasvun ja tuottavuuden parantamiseksi. Panostukset osaamispääomaan lisäävät tutkitusti kasvua, työllisyyttä ja tuottavuutta. Ammattikorkeakoulujen tutkintotavoitteita nostetiin 20 prosenttia vuosille 2025–2028 vaikka samaan aikaan rahoitusta on leikattu. Puoliväliriihessä tulee vahvistaa ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta. Tämä edistää myös yksityisen sektorin kasvumahdollisuuksia. T&K-rahoitusta tulee kanavoida suoraan ammattikorkeakouluille parlamentaarisen vahvan tahdon mukaisesti. Pelkkä hankerahoitus ei mahdollista ammattikorkeakoulujen T&K-toiminnan kehittämistä ja uusien yritysten tukemista tutkimuksessa, kehittämisessä ja kasvussa. Kasvu ja hyvinvointi syntyvät vain korkealla osaamisella. Sitä tuotetaan kustannustehokkaimmin korkeakouluissa tutkimuksella ja koulutuksella.
Järjestöt: Pysyvän oleskeluluvan muutosten koskettava myös AMK-tutkinnon suorittaneita6.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet kansainväliset osaajat jäämässä eriarvioiseen asemaan ulkomaalaislain uudistuksessa.
Eduskunnan TAKKI-verkosto: Suomi tarvitsee parlamentaarisen sitoumuksen koulutus- ja osaamistason nostamiseksi3.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Korkeakoulutettujen määrä maassamme on jäänyt auttamattomasti jälkeen keskeisistä kilpailijamaistamme. Suomi on sitoutunut koulutuspoliittisessa selonteossa ja hallitusohjelmassa koulutustason nostoon. Korkeakoulujen tutkintotavoitteita nostettiin taas merkittävästi seuraavalle sopimuskaudelle tavoitteen saavuttamiseksi. Tavoitteiden toteuttaminen ei kuitenkaan ole nyt kestävällä pohjalla. Suomi tarvitsee koulutus- ja osaamistason nostoon parlamentaarisen sitoutumisen ja suunnitelman T&K-rahoituslain tapaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme