Oulun yliopisto

Ambulansseihin ja syrjäseuduille apua uudesta kannettavasta teknologiasta – mikroaaltotekniikalla löydetään kallonmurtumia

Jaa

Oulun yliopistossa tutkitaan uutta menetelmää, jossa mikroaaltotekniikkaa käytetään kallonmurtumien havaitsemiseen. Anturia voidaan käyttää myös paranemisen seurantaan. Tavoitteena on tehdä terveydenhuollosta helpommin saatavilla olevaa ja tehokkaampaa.

Nainen hymyilee laboratorioympäristössä pitäen pientä laitetta.
Tutkija Mariella Särestöniemi iloitsee mikroaaltotekniikan mahdollisuuksista terveydenhoidossa Oulun yliopisto/Mikko Törmänen

Mikroaaltotekniikka on tullut avuksi vieridiagnostiikkaan. Sillä tarkoitetaan testejä, jotka tehdään potilaan lähellä, tulokset saadaan nopeasti ja hoitopäätökset voidaan tehdä heti. Perinteiset menetelmät, kuten tietokonetomografia ja röntgensäteily, toimivat hyvin, mutta niissä on myös haittoja. Ne altistavat potilaat säteilylle, ja niitä voi olla vaikea käyttää syrjäisillä alueilla tai hätätilanteissa.

”Tavoitteenamme on tarjota kannettava, turvallinen ja perinteistä kuvantamista täydentävä lähestymistapa erityisesti tilanteissa, joissa nopea diagnoosi on tärkeä”, selvittää tutkijatohtori Mariella Särestöniemi Oulun yliopiston lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksiköstä.

Mikroaaltotekniikalla voidaan täydentää perinteisiä kuvantamistekniikoita. Se käyttää ihmiskudoksen ominaisuuksia poikkeavuuksien, kuten luunmurtumien tunnistamiseen. Tämä edullinen menetelmä käy vieridiagnostiikkaan, koska sitä voidaan soveltaa kannettavissa laitteissa. Näin tarve kuvantamiseen sairaalassa vähenee, erityisesti kun seurataan paranemista.

Biosensorit voivat havaita kallonmurtumia tarkasti. Tämä voi muuttaa ensihoitoa ja mahdollistaa nopean arvioinnin sairaaloiden ulkopuolella. Menetelmää on testattu realistisilla ihmispään malleilla ja erikoisantenneilla. Tulokset osoittavat, että tällä tekniikalla voidaan havaita pieniä, alle 1 mm:n levyisiä murtumia, mikä on läpimurto vieridiagnostiikassa.

Tutkimusartikkeli on julkaistu National Library of Medicine -julkaisussa, DOI: 10.3390/bios14090434     

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mariella Särestöniemi, tutkijatohtori, Oulun yliopisto, mariella.sarestoniemi@oulu.fi, p. 050 4333746
Marja Nousiainen, viestinnän asiantuntija, Oulun yliopisto, marja.nousiainen@oulu.fi, p.050 4678963

Kuvat

Nainen hymyilee laboratorioympäristössä pitäen pientä laitetta.
Tutkija Mariella Särestöniemi iloitsee mikroaaltotekniikan mahdollisuuksista terveydenhoidossa
Oulun yliopisto/Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Presidentti Alexander Stubb tutustui 6G-tutkimukseen ja kehui Oulun yliopiston merkitystä – lippulaivatutkimuksen johtaja Matti Latva-aho: ”Kansainvälisesti merkittävää"23.10.2024 15:24:31 EEST | Tiedote

Oulussa vieraillut Tasavallan presidentti Alexander Stubb kiitteli Oulun yliopistollisen sairaalan avajaisissa pitämässään puheessa myös Oulun yliopistoa. Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelman johtaja, professori Matti Latva-aho pitää vierailua osoituksena uraauurtavan tutkimuksen merkityksestä.

Oulun yliopisto mukana kehittämässä älykästä puettavaa laitetta terveyden ja elintapojen seurantaan21.10.2024 06:45:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopisto on mukana uudessa Euroopan komission rahoittamassa UltraSense-hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää uudenlainen puettava laite terveyden seurantaan. Eri teknologioita yhdistävä venyvä monianturialusta mahdollistaa kehon koostumuksen tarkan analyysin ja yksilöllisen terveysseurannan. Hanke pyrkii edistämään kestävää ja terveellisempää elämäntapaa miljoonille eurooppalaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye