ELY-keskukset

Valkoposkihanhien poismuutto etenee hitaasti

Jaa

Lämpimät vastatuulet ovat pitäneet viikon aikana viimeisiä valkoposkihanhia aloillaan. Suurin alueellinen kerääntymä havaittiin lauantaina 19.10. Orimattilan Kurunkulmassa, jossa arvioitiin olevan 70 000 lepäilevää ja ruokailevaa valkoposkihanhea. Suurin paikkakohtainen muutto havaittiin tiistaina 22.10. Tammisaaren Gullössa, jossa laskettiin 6 200 muuttavaa valkoposkihanhea.

Pohjois-Karjalassa valkoposkihanhet siirtyvät usein loppusyksyllä lähemmäksi teitä ja pihapiirejä hakien ilmeisesti turvaa kotkilta ja kanahaukoilta. Valkoposkihanhia Liperissä tiistaina 22.10.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pohjois-Karjalassa valkoposkihanhet siirtyvät usein loppusyksyllä lähemmäksi teitä ja pihapiirejä hakien ilmeisesti turvaa kotkilta ja kanahaukoilta. Valkoposkihanhia Liperissä tiistaina 22.10.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Kuluneen jakson lämpimät vastatuulet ovat pitäneet viimeisiä valkoposkihanhia aloillaan. Isoja muuttoja ei ole havaittu, mutta havaintojen sekä GPS-lähetinhanhien sijaintitietojen perusteella on tapahtunut muuttoa lounaaseen päin. Eteläisessä Suomessa on edelleen kymmeniätuhansia lepäileviä ja ruokailevia valkoposkihanhia, vaikka pääjoukot ovat jo ohittaneet Suomen.

Lepäilevien ja ruokailevien valkoposkihanhien määrät ovat paikoin edelleen suuria Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. Esimerkiksi lauantaina 19.10. Orimattilan Kurunkulmassa arvioitiin olevan 70 000 lepäilevää valkoposkihanhea. Muut suurimmat paikkakohtaiset havainnot tehtiin torstain ja lauantain välisenä aikana. Esimerkiksi torstaina 17.10. Lapinjärven Lapinniityssä sekä Pukkilan Kantelessa havaittiin 50 000 lepäilevää valkoposkihanhea. Pukkilan Kantelessa tehtiin sama havainto myös perjantaina 18.10. Lauantaina 19.10. Janakkalan Hakamäessä havaittiin 55 000 lepäilevää valkoposkihanhea. Pohjois-Karjalassa viivyttelee arvion mukaan enää 20 000–30 000 valkoposkihanhea.

Suurin paikkakohtainen muutto havaittiin BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan sunnuntaina 20.10. Tammisaaren Gullössa, jossa laskettiin 6 200 lounaaseen matkaavaa valkoposkihanhea.

GPS-lähetinhanhien sijainnit

GPS-lähetinhanhien tilanne on muuttunut edellisen tiedotteen jälkeen, sillä noin puolet viikontakaisista GPS-lähetinhanhista on poistunut Suomesta. Keskiviikkoaamuna 23.10. suomalaistutkimuksen GPS-lähetinhanhista 6 oli Ruotsissa, Saksassa ja Virossa 2, Tanskassa ja Suomessa 1. Suomessa sijaitseva GPS-lähetinhanhi on Lapinjärvellä. Lisäksi 7 GPS-lähetinhanhea on paikannusten perusteella yhä Venäjällä, vaikka todellisuudessa lienevät jo Suomessa tai kauempana lännessä.

Saksalaistutkimuksen GPS-lähetinhanhista saadaan edelleen parempi käsitys kuin suomalaistutkimuksesta. 26 toimivasta GPS-lähetinhanhesta 6 on Ruotsissa, Saksassa ja Virossa 5, 3 Tanskassa ja 7 Suomessa. Suomessa GPS-lähetinhanhet ovat sijoittuneet Etelä-Suomen alueelle. GPS-lähetinhanhista 2 on Lapinjärvellä sekä 1 Hauholla, Pornaisissa, Porvoossa, Pukkilassa sekä Riihimäellä. Linnut eivät tosin noudata kunta- tai maakuntarajoja, vaan lentävät lepäilyvesien ja parhaiden ruokailupeltojen välillä pitkiäkin matkoja.

Mutta miltä vaikuttaa säätila lähiaikoina, Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen?

”Pitkien sääennusteiden perusteella leuto etelän ja lännen välinen virtaus jatkuu seuraavan viikon ajan. Vasta tiistaina 29.10. ennusteissa on epävarmoja merkkejä kylmenemisestä. Niinpä lämpötila pysyy Etelä-Suomessa plussan puolella lähes aina öisinkin, jolloin ruoho ja oras viheriöivät, eikä valkoposkihanhilla ole kiirettä lähteä muutolle. Joinakin päivinä vastatuuli on sen verran heikkoa ja näkyvyys kauniissa säässä hyvä, että hanhia voi toki lähteäkin muuttamaan, jos ne niin haluavat.”

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoitti ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jari Kontiokorpi (muuton eteneminen)
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 144

Joni Kivimäki
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252

Kuvat

Pohjois-Karjalassa valkoposkihanhet siirtyvät usein loppusyksyllä lähemmäksi teitä ja pihapiirejä hakien ilmeisesti turvaa kotkilta ja kanahaukoilta. Valkoposkihanhia Liperissä tiistaina 22.10.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pohjois-Karjalassa valkoposkihanhet siirtyvät usein loppusyksyllä lähemmäksi teitä ja pihapiirejä hakien ilmeisesti turvaa kotkilta ja kanahaukoilta. Valkoposkihanhia Liperissä tiistaina 22.10.2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Funderar du på att avstå från olje- eller naturgasuppvärmning? Agera nu, för snart är det sista chansen att ansöka om understöd28.10.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande

NTM-centralen beviljar ännu understöd till ägare av egnahems- och parhus som avstår från olje- eller naturgasuppvärmning. Ansökan om de populära understöden avslutas dock senast under nästa vår. De renoveringar som beviljats understöd ska vara slutförda senast den 31.8.2025, så det lönar sig att börja planera projektet och ansöka om understöd nu. NTM-centralen kommer att meddela det exakta slutdatumet för ansökan i början av 2025.

Harkitsetko öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumista? Toimi nyt, sillä pian on viimeiset hetket hakea avustusta28.10.2024 08:00:00 EET | Tiedote

ELY-keskus myöntää vielä toistaiseksi avustuksia öljy- tai maakaasulämmityksestä luopuville omakoti- ja paritalojen omistajille. Suosittujen avustusten haku kuitenkin päättyy viimeistään ensi kevään aikana. Avustettavien remonttien on oltava valmiita viimeistään 31.8.2025, joten hankkeen suunnittelu ja avustuksen hakeminen kannattaa käynnistää nyt. ELY-keskus tiedottaa haun tarkasta päättymisajasta vuoden 2025 alkupuolella.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset tulevat voimaan tällä viikolla (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)24.10.2024 11:12:30 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset talvikaudella 2024–2025 otetaan käyttöön viikolla 43. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueella rajoitukset asetetaan Väyläviraston ohjeen mukaisessa laajuudessa perjantaihin 25.10.2024 mennessä. Merkit vaihdetaan koko maassa tiistaihin 29.10.2024 mennessä siten, että pääasiallinen vaihtopäivä on perjantai 25.10.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye