ELY-keskukset

Talvirajoituksiin siirrytään Itä-Suomen teillä 28.10.2024 alkaen

Jaa

Talven ja pimeyden tulon myötä nopeusrajoituksia alennetaan liikkujien turvallisuuden vuoksi koko maassa. Rajoituksien vaihto aloitetaan maanantaina 28.10.2024 ja ne vaihdetaan 29.10.2024 mennessä. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.

Routainen maantiekuva.
Talvirajoitusten vaihto aloitetaan tulevana maanantaina ja ne on vaihdettu tiistaihin mennessä. Pohjois-Savon ELY-keskus

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Osassa teitä saa ajaa 100 km/h läpi talven.

100 kilometriä tunnissa nopeusrajoituksia jää talveksi voimaan yhteensä 294 kilometrin matkalle: Etelä-Savoon 103 km, Pohjois-Savoon 85 km ja Pohjois-Karjalaan 106 km. Näistä noin 140 km on korkealuokkaisia teitä, joissa vastakkaiset ajosuunnat on erotettu välikaistalla tai keskikaiteella.

Muilla ympärivuotiseksi jäävillä 100 km/h -talvinopeusosuuksilla tiet ovat kohtuullisen leveitä ja niillä on hyvät näkemät. Liikennemäärät näillä osuuksilla ovat alle 3 000 ajoneuvoa vuorokaudessa ja päällysteen kunto on hyvä.

Niillä nopeusrajoitukseltaan 100 km/h -teillä, jotka eivät täytä em. vaatimuksia, on talvi- ja pimeänajan nopeusrajoitus 80 km/h.

Vuorela–Siilinjärvi-välisellä moottoritieosuudella 120 km/h -rajoitus alenee talvikaudeksi 100 km/h:ssa. Lisäksi 80 km/h muutetaan eräillä mutkaisilla ja kapeilla teillä talveksi 70 km/h:ssa.

Tiejaksot, joilla on talvella 100 km/h -nopeusrajoitus

 Itä-Suomessa on tulevana talvikautena 100 km/h -rajoitus seuraavilla tieosuuksilla:

  • Valtatie 5 välillä Koirakivi – Lahnaniemi
  • Valtatie 5 välillä Mikkeli-Juva
  • Valtatie 5 välillä Joroinen - Varkauden portti
  • Valtatie 5 välillä Humalajoki - Kellolahti
  • Valtatie 5 välillä Kellolahti - Vuorela, muuttuva rajoitus
  • Valtatie 5 välillä Vuorela - Siilinjärvi
  • Valtatie 5 välillä Karvasalmi - Mäntylahti
  • Valtatie 5 Iisalmen ohikulkutie
  • Valtatie 6 Juuka – Aronsalmi
  • Valtatie 6 Valtimo - Maanselkä (POP Ely:n raja)
  • Valtatie 6 Niittylahti - Repokallio
  • Valtatie 9 välillä Ylämylly - Joensuu
  • Valtatie 23 Alakylän, Kypäräjärven ja Sarkamäki-Mustinsalo kohdilla, keskikaiteelliset ohituskaistat
  • Kantatie 72 välillä Hiirola - Lamminmäki
  • Kantatie 73 välillä Lieksa - Kuikka 
  • Kantatie 88 välillä Pyhälänmäki – Isomäki

Kuljettajan on aina sovitettava nopeutensa olosuhteiden mukaan

Huonoilla keleillä on usein syytä käyttää merkeillä osoitettua alhaisempaa ajonopeutta. Liikennesäännöt velvoittavat kuljettajaa ottamaan huomioon sekä oman että muiden tienkäyttäjien turvallisuuden. Nopeuden alentaminen antaa yllättävissä tilanteissa lisää aikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa. Sen lisäksi nopeuden lasku vaikuttaa edullisesti polttoaineen ja päällysteiden kulumiseen sekä vähentää päästöjä ja liikennemelua.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset pienentävät onnettomuusriskiä, joka muuten kohoaisi pimeällä kaksinkertaiseksi ja liukkaalla moninkertaiseksi verrattuna päivänvalossa ja sulalla kelillä ajamiseen. On arvioitu, että talvikauden nopeusrajoitukset säästävät vuosittain usean ihmisen hengen ja kymmeniä loukkaantumisia.

Varaudu talvikeleihin, vaihda renkaat ajoissa

Tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11–31.3. välisenä aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna-Kaisa Eskelinenliikenneturvallisuusasiantuntija

Puh:02955026077

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Funderar du på att avstå från olje- eller naturgasuppvärmning? Agera nu, för snart är det sista chansen att ansöka om understöd28.10.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande

NTM-centralen beviljar ännu understöd till ägare av egnahems- och parhus som avstår från olje- eller naturgasuppvärmning. Ansökan om de populära understöden avslutas dock senast under nästa vår. De renoveringar som beviljats understöd ska vara slutförda senast den 31.8.2025, så det lönar sig att börja planera projektet och ansöka om understöd nu. NTM-centralen kommer att meddela det exakta slutdatumet för ansökan i början av 2025.

Harkitsetko öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumista? Toimi nyt, sillä pian on viimeiset hetket hakea avustusta28.10.2024 08:00:00 EET | Tiedote

ELY-keskus myöntää vielä toistaiseksi avustuksia öljy- tai maakaasulämmityksestä luopuville omakoti- ja paritalojen omistajille. Suosittujen avustusten haku kuitenkin päättyy viimeistään ensi kevään aikana. Avustettavien remonttien on oltava valmiita viimeistään 31.8.2025, joten hankkeen suunnittelu ja avustuksen hakeminen kannattaa käynnistää nyt. ELY-keskus tiedottaa haun tarkasta päättymisajasta vuoden 2025 alkupuolella.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset tulevat voimaan tällä viikolla (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)24.10.2024 11:12:30 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset talvikaudella 2024–2025 otetaan käyttöön viikolla 43. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueella rajoitukset asetetaan Väyläviraston ohjeen mukaisessa laajuudessa perjantaihin 25.10.2024 mennessä. Merkit vaihdetaan koko maassa tiistaihin 29.10.2024 mennessä siten, että pääasiallinen vaihtopäivä on perjantai 25.10.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye