Maatilojen muovihanke tavoittelee voittoa EU:n hankekilpailussa
Järvi-Suomessa toteutettu Maatilojen muovit kiertoon -hanke on valittu EU:n hankekilpailun finaaliin. Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) vetämä hanke pureutui maatalouden muovijäteongelmaan.
Maatilojen muovit kiertoon -hanke tavoittelee voittoa EU:n ARIA-kilpailun (Agricultural & Rural Inspiration Awards) finaalissa ympäristönsuojeluhankkeiden sarjassa. Brysselissä joulukuussa järjestettävään finaaliin on seulottu eurooppalaisten maaseudun kehittämishankkeiden parhaimmisto.
Maatilojen muovit kiertoon -hanke on kartoittanut muovijätteen muodostumista Suomen maatiloilla, laatinut ohjeistusta sen käsittelyyn sekä kehittänyt uusia tapoja jätteen keräämiseen ja uusiokäyttöön. Projektipäällikkö Aija Hytönen Jamk:sta toteaa, että kisamenestys oli iloinen yllätys.
– Ainoa harmi on se, että koko hanketiimiä ei voi ottaa mukaan, sillä kaikki toimijat ovat tuoneet tärkeää tietoa kokonaisuuteen. Hankkeen roolina on ollut toimia viljelijän äänenä muovinkierrätyksen kehittämisessä, hän sanoo.
Jamk toteutti Maatilojen muovit kiertoon -hankkeen vuosina 2022–2024 yhteistyössä MTK-Pohjois-Savon ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Hanke sai EU:n maaseuturahoitusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Se toteutettiin Järvi-Suomen ympäristö- ja ilmasto-ohjelman (JÄSMY) mukaisesti, eli myös Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten alueilla.
12 miljoonaa kiloa muovijätettä
Hankkeen tekemässä kartoituksessa selvisi, että muovijätettä muodostuu suomalaisilla maatiloilla noin 12 miljoonaa kiloa vuodessa. Tilat maksavat itse sen keräämisen kustannukset.
Muovia käytetään maataloudessa paljon, koska se on toimiva materiaali mm. nurmirehun säilönnässä, marjojen katteena ja vihannesten hallaharsona. Hytönen muistuttaa, että muovin käyttö vähentää esimerkiksi rehuvarastojen rakentamiskustannuksia sekä torjunta-aineiden ja kasteluveden tarvetta.
Tähän asti Suomesta on kuitenkin puuttunut kustannustehokas ja toimiva maatalousmuovien kierrätysjärjestelmä.
– Tilat ovat kaukana toisistaan, luotettavia muovijätteen vastaanottajia on vain vähän ja logistiikka maksaa. Ketjussa ei ole ollut toimijoita; maatalousmuoveihin erikoistunut Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy aloitti toimintansa vasta viime kesänä, Hytönen taustoittaa.
Maatalousmuovijätteestä kierrätetään nykyisin noin 20 %, mutta hankkeen viljelijöille tekemän kyselyn mukaan jopa 70 % siitä olisi kierrätettävissä. Jäte päätyy enimmäkseen polttoon, vaikka lajiteltuna se soveltuisi hyvin uusiokäyttöön.
– Muovien suurimmat ilmastopäästöt tulevat niiden valmistuksesta, joten kierrättäminen vähentäisi päästöjä tehokkaasti, Hytönen huomauttaa.
Pohjois-Savon pilotin malli toimii yhä
Maatilojen muovit kiertoon -hanke toteutti Pohjois-Savossa viime vuonna pilotin, jossa alueen maatiloilta kerättiin yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa muovijätettä. MTK-Pohjois-Savon johtokunnan varapuheenjohtaja Noora Räsänen kertoo, että pilottiin osallistui lähes 140 maatilaa.
– Pilotissa mukana ollut Savon Nostokuljetus Oy kerää yhä muovijätettä alueen maatiloilta, hän täydentää.
Esimerkiksi puutarhatilan ja nautatilan tarvitsemat muovit ovat keskenään hyvin erilaisia. Hanke tuotti tiloille selkeät ohjeet eri muovilaatujen lajitteluun, varastointiin ja kierrättämiseen.
– Ydinlöydös oli tieto siitä, miten paljon muovijätteen lajittelu ja pakkaaminen kompaktiin muotoon säästää viljelijän rahaa, projektipäällikkö Aija Hytönen huomauttaa.
Lahdessa ja Lappeenrannassa toimiva LAB-ammattikorkeakoulu testasi maatiloilta kerätyn muovijätteen koneellista tunnistamista ja analysoi vuodenaikojen vaikutusta jätteen laatuun. Lisäksi LAB testasi muovijätteen hajottamista kemiallisesti raaka-aineen uudelleenkäyttöä varten.
Finaalissa kolme suomalaishanketta
ARIA-kilpailun finaaliin on valittu yhteensä 24 EU:n maaseuturahoitusta saanutta hanketta eri puolilta Eurooppaa. Maatilojen muovit kiertoon -hankkeen lisäksi finaaliin pääsi kaksi muuta suomalaishanketta: Satakunnassa ja Pirkanmaalla toteutettu Mielen tasapainoa työpaikoille ja Lapissa toteutettu Avoimet miljööt ja aidot elämykset.
Kilpailussa on neljä sarjaa, joissa palkitaan asiantuntijaraadin valitsema voittaja, ja lisäksi yleisö saa äänestää suosikkihankettaan. Äänestys on auki kilpailun verkkosivuilla 1.12.2024 asti.
ARIA-kilpailun tavoitteena on tuoda näkyvyyttä EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutetuille hankkeille. Suomessa EU:n maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja Leader-ryhmät.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aija HytönenprojektipäällikköJamk
Puh:050 535 9421aija.hytonen@jamk.fiNoora Räsänenjohtokunnan varapuheenjohtajaMTK-Pohjois-Savo
Puh:040 154 1234noora.rasanen@mtk.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Toimintaympäristön kehittämisavustuksen haku Pohjois-Pohjamaalla, Kainuussa ja Lapissa käynnistyy 3.2.202531.1.2025 10:29:03 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa avautuu toimintaympäristön kehittämisavustushaku EAKR-rahastosta ajalle 3.2.–31.3.2025. Hakuun on varattu varoja yhteensä 3,6 miljoonaa euroa.
Hailuodon lauttaliikenne sujuu toistaiseksi normaalisti, mutta poikkeustilanteen liikennejärjestelyt ovat valmiit30.1.2025 13:33:15 EET | Tiedote
Hailuodon lauttaliikenne sujuu toistaiseksi normaalisti ja lautta liikennöi tavanomaisen talviliikenteen tapaan kiintojäiden ympäröimässä jäärännissä. Lauttaliikenne saattaa keskeytyä jääolosuhteiden muuttuessa oleellisesti, mutta tilanteeseen on varauduttu ennakolta. Varareittisuunnitelma on valmistunut ja se voidaan ottaa käyttöön nopeasti jääolosuhteiden muuttuessa.
Saaristomeri-ohjelman viestintäkampanja suuntaa huomion maataloudessa tehtäviin ratkaisuihin Saaristomeren hyväksi29.1.2025 09:12:03 EET | Tiedote
Saaristomeri-ohjelman viestintäkampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta Saaristomeren hyväksi tehdyistä toimenpiteistä ja edistää sen tilan parantamista sekä kannustaa eri toimijoita mukaan vesiensuojelutyöhön. Varsinais-Suomen ELY-keskus on valinnut viestintätoimisto Ahjo Communicationsin kumppanikseen toteuttamaan viestintäkampanjaa vuonna 2025.
Turvetuotantoalueiden ennallistamista vauhdittava PUHTI-hanke on käynnistynyt (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)27.1.2025 10:46:52 EET | Tiedote
Yhteistyöllä puhtia turvetuotantoalueiden ennallistamisiin Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa (PUHTI) -hanke on käynnistynyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa. Sen tavoitteena on aktiivisella sidosryhmä- ja viestintätyöllä saattaa yhteen ennallistamisesta kiinnostuneet tahot ja aktivoida sekä viedä eteenpäin potentiaalisia ennallistamishankkeita sekä turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostustoimia. Hanke on rahoitettu Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF).
Jordbrukarna framträder som Östersjöns hjältar27.1.2025 08:26:39 EET | Pressmeddelande
Jordbrukarna har tagit en viktig roll inom skyddet av Östersjön genom att sprida gips på sina åkrar. Ansökan om gipsbehandling av åkrar har åter öppnats. Redan den första dagen kom det in tiotals nya ansökningar.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme