Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarvioesityksessä panostetaan palvelujen saatavuuteen

Jaa

Hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarviossa panostetaan erityisesti perustason palvelujen saatavuuteen. Talouden tasapainotusta esitetään jatkettavaksi noin 30 miljoonalla eurolla.

Hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahnin esitys vuoden 2025 talousarvioksi sisältää tärkeitä panostuksia perustason palvelujen saatavuuteen. Digitaalisen asioinnin käyttöönoton myötä länsiuusimaalaiset saavat vuonna 2025 käyttöönsä sujuvat viestipalvelut muun muassa terveysasemalle, neuvolaan ja sosiaalipalveluihin. Terveysasemien hoidon jatkuvuutta kohennetaan laajentamalla ammatinharjoittajamallia.  

”Asukkaat kokevat nopean palveluihin pääsyn ja sujuvan yhteydenoton kaikkein tärkeimmiksi kehityskohteiksi hyvinvointialueella”, kertoo hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahn.  

Merkittävä panostus on myös vuonna 2025 alkava yhtenäisten asiakas- ja potilastietojärjestelmien käyttöönotto. Lisäksi opiskeluhuollon psykologeja lisätään, mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuutta parannetaan ja ikääntyneiden asumispalvelujen paikkamäärää varaudutaan kasvattamaan. Uudet Otaniemen paloasema ja Niittykummun hammashoitola avataan. Raaseporin kaksikielisen osaamiskeskittymän toiminnalla tuetaan hyvinvointialueen ruotsinkielisiä palveluja.  

Kustannustasoon tavoitellaan 30 miljoonan euron pysyvää vähennystä 

Samanaikaisesti kun perustason palveluihin panostetaan, on talouden tasokorjausta jatkettava. Talousarvioesityksessä tavoitteena on yhteensä 30 miljoonan euron pysyvä kustannustason lasku vuonna 2025. Määrä on noin puolet vuoden 2024 talouden tasapainotuksesta. 

Merkittävimmät talouden tasapainottamisen toimenpiteet liittyvät toimintatuottojen kasvattamiseen, henkilöstömenojen vähentämiseen vuokrahenkilöstössä ja tuotantotapa- ja palvelurakennemuutoksiin. Esityksessä asiakasmaksuja korotetaan palveluissa lakisääteiselle enimmäistasolle, rekrytointeja kohdennetaan tukemaan toiminnan ja palvelujen kehittämistä, ja kalliita ostopalveluja korvataan omalla palvelutuotannolla. 

Kustannuksia lisäävät vuonna 2025 erityisesti yleissitovat henkilöstön palkankorotukset, ostopalvelujen hintojen nousu ja erikoissairaanhoidon kustannusten kasvu.  

Ylijäämäisellä tuloksella katetaan aiempien vuosien alijäämiä 

Vuosina 2023 ja 2024 syntynyt alijäämä täytyy hyvinvointialuelain mukaisesti kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä. Siksi hyvinvointialueen tulee tehdä vuosina 2025 ja 2026 ylijäämäinen tulos.  

Talousarvioesityksessä tulos vuodelle 2025 on 80 miljoonaa euroa ylijäämäinen, jotta alijäämät saataisiin katettua vuoden 2026 loppuun mennessä. Tulokseen vaikuttaa ensimmäistä kertaa myös hyvinvointialuerahoitukseen liittyvä jälkikäteistarkistus, joka määräytyy vuoden 2023 hyvinvointialueiden yhteenlasketun alijäämän perusteella.  

Talousarvioesityksen käsittely jatkuu marras-joulukuussa 

Aluehallitus merkitsee talousarvioesityksen tiedoksi kokouksessaan 28.10. Aluevaltuuston neuvottelutoimikunta neuvottelee talousarvioesityksestä marraskuun aikana. Aluevaltuuston on määrä päättää vuoden 2025 talousarviosta ja vuosien 2025–2027 taloussuunnitelmasta joulukuussa. 

”Meillä on kyky toimeenpanna tarvittavat uudistukset. Uskon, että meillä on hyvät edellytykset onnistua palvelujen uudistamisessa. Olemme alueena edelläkävijä, josta otetaan mallia”, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen johtaja Sanna Svahn sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

x: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Verkkosivut: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdesstyrelsen inleder samarbetsförhandlingar på grund av ändringar i verksamheten10.10.2024 14:53:34 EEST | Tiedote

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att inleda samarbetsförhandlingar på ekonomiska grunder och produktionsgrunder. Förhandlingarna gäller hela personalen. I samarbetsförhandlingarna strävar man inte efter en minskning av antalet anställda. Däremot kan det i och med förnyandet av tjänsterna ske förändringar i verksamheten, verksamhetsställen, arbetsplatser och uppgifter i en del av organisationen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye