HUS

Naistenklinikalle avautuu marraskuussa uusi synnytysyksikkö Aallokko

Jaa

Naistenklinikan peruskorjattuihin tiloihin avautuu 25.11.2024 uusi Synnytysyksikkö Aallokko. Synnytysyksikön suunnittelussa on huomioitu synnyttäjien toiveet pehmeästä ja luonnonmukaisesta synnytyskokemuksesta.

Synnytyshuone, Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka.
Synnytyshuone, Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka Matti Snellman HUS

Naistenklinikan tiloihin avautuu 25. marraskuuta Synnytysyksikkö Aallokko. Uusi synnytysyksikkö tarjoaa pehmeän ja perhemyönteisen ympäristön synnyttäjille, joilla ei ole ennakkoon todettuja riskitekijöitä. Viihtyisissä tiloissa on kuusi synnytyshuonetta ja kaksi ammehuonetta synnyttäjiä varten.

Synnytyshuoneiden suunnittelussa on huomioitu synnyttäjien toiveet lempeästä ja luonnonmukaisesta synnytyskokemuksesta. Kätilöillä on monipuoliset mahdollisuudet tukea synnyttäjää synnytyksen aikana. Ammeiden lisäksi käytössä on monia muita rentoutus- ja kivunlievitysmenetelmiä, kuten joogaliinoja ja hermostimulaatioon perustuvia TENS-laitteita.

”Synnyttäjien toiveiden kunnioittaminen on meille tärkeää. Kätilöidemme tehtävänä on vahvistaa synnyttäjän luottamusta oman kehonsa toimintaan ja tukea hänen omaa hallinnan tunnettaan. Rakennamme luottamusta jo uudistuneen etävalmennuksen aikana”, kertoo osastonhoitaja Marjo Lyyra.

Yksilölliset tarpeet huomioivaa hoitoa kaikille synnyttäjille

Naistenklinikalla tavoitteena on lämmin ja yksilölliset tarpeet huomioiva synnytyskokemus kaikille synnyttäjille – saapumisesta kotiutumiseen saakka. Jatkossa kokonaisuuteen kuuluu kaksi toisiaan täydentävää synnytysyksikköä: Aallokko ja Luotsi. Vuonna 2017 käyttöön otetussa Luotsissa hoidetaan edelleen myös koko Uudenmaan alueen riskisynnyttäjät ja hyvin ennenaikaiset synnytykset. Molempiin hakeudutaan soittamalla synnyttäjien puhelinpalveluun, p. 09 471 71500.

”Uusissa nimissä on haettu inspiraatiota synnytyksen luonnonvoimasta. Ammattilaisemme toimivat synnyttäjän tukena supistusten ja tunteiden aalloilla sekä luotsaavat perheen turvallisesti satamaan. Valinnassa huomioitiin myös Naistenklinikan merellinen sijainti sekä rakennuksen osat A ja L, jotta navigointi yksiköihin olisi sujuvaa”, ylihoitaja Satu Polkko kertoo.

Kaikki synnytykseen liittyvät toiminnot muuttavat peruskorjauksen myötä vierekkäin Naistenklinikan sisääntulokerrokseen. Synnytyshuoneiden lisäksi uudistettuihin tiloihin avautuu synnytyspelkokätilön vastaanotto sekä huoneita synnytyksen käynnistystä ja seurantaa varten. Seurantahuoneesta siirrytään varsinaiseen synnytyshuoneeseen joustavasti synnyttäjän tilanteen mukaan.

Synnytyksen jälkeen hyväkuntoisen perheen matka voi jatkua tien toiselle puolelle Perhepesähotelliin, tai he voivat voinnin salliessa lähteä kotiin jopa suoraan synnytyssalista. Jos synnyttäjä tai vauva tarvitsee enemmän huolenpitoa, on peruskorjauksen jälkeen laajentuneilla synnyttäneiden osastoilla hyvin tilaa. Perhemyönteisyyttä on edistetty uudistetuissa tiloissa kasvattamalla perhehuoneiden määrää.

Peruskorjauksessa tilat uusittiin kauttaaltaan

Synnytystoiminnan lisäksi Naistenklinikan uudistettuihin tiloihin muuttavat Haartmanin sairaalan tiloissa toimineet naistentautien vastaanotot. Muihin kerroksiin avautuu uusia osastopaikkoja synnyttäneille ja naistentautien potilaille. Tilat otetaan käyttöön vaiheittain marras-joulukuun aikana. Samalla Naistenklinikan sisäpihalle avautuu lisää asiakaspysäköintipaikkoja.

Naistenklinikka on Meilahden vanhin sairaalarakennus. Vuonna 2022 alkaneessa mittavassa peruskorjauksessa rakennuksen Uuden lastensairaalan puoleinen A-osa on uudistettu kauttaaltaan. Peruskorjauksessa on kunnioitettu suojeltua, 90-vuotiasta sairaalarakennusta. Tilojen ja toiminnan suunnittelussa on ollut mukana sekä yksiköiden työntekijöitä että kokemusasiantuntijoita.

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marjo Lyyra, osastonhoitaja,
Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka
p. +358504286841

Satu Polkko, ylihoitaja
Synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linja, Naistentaudit ja synnytykset, HUS
p. +358504272323

Aydin Tekay, ylilääkäri, linjajohtaja
Synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linja, Naistentaudit ja synnytykset, HUS
p. +358504449917

Kuvat

Synnytyshuone, Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka.
Synnytyshuone, Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka
Matti Snellman HUS
Lataa
Ammehuone, Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka
Ammehuone, Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka
Matti Snellman HUS
Lataa
Synnytyshuone, Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka
Synnytyshuone, Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka
Matti Snellman HUS
Lataa
Ammehuone, Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka
Ammehuone, Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka
Matti Snellman HUS
Lataa
Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka
Synnytysyksikkö Aallokko, Naistenklinikka
Matti Snellman HUS
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Tiukka laki romahdutti yliopistosairaaloiden tutkimusten määrän22.10.2024 13:50:45 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveystietojen toissijaista käyttöä säätävä laki on aiheuttanut lähes 50 prosentin laskun terveydenhuollon rekistereitä hyödyntävissä tutkimuksissa vain kolmessa vuodessa. Lakiin kaavaillaan nyt muutoksia. Tutkijat näkevät, että Suomella on mahdollisuus olla esimerkki muille EU-maille muuttamalla tiukkaa lakia niin, että tietosuoja säilyisi, mutta tutkimuksen tekeminen ja kansainvälinen yhteistyö helpottuisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye