Painonhallinta tärkeää jo raskautta suunniteltaessa
Äidin lihavuus lisää raskaudenaikaisia terveysongelmia ja uhkaa syntyvän lapsen hyvinvointia. Joka viides suomalainen nainen on merkittävästi ylipainoinen raskauden alkaessa.
Helsingin yliopiston ja HUS:n tutkimusryhmä havaitsi, että aineenvaihdunnallisia häiriöitä alkaa esiintyä jo alkuraskaudessa.
– Siksi painonhallintaan tulisi tarjota apua mahdollisimman varhain, mieluiten jo ennen kuin raskaus alkaa, toteaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sormunen-Harju.
THL:n Syntymärekisterin mukaan joka viides suomalainen nainen on merkittävästi ylipainoinen raskauden alkaessa. Äidin lihavuus lisää useiden raskaushäiriöiden, kuten raskausdiabeteksen, raskausmyrkytyksen, kohonneen verenpaineen ja sikiön liikakasvun riskiä. Synnytys voidaan joutua käynnistämään ennenaikaisesti tai lapsi on autettava ulos imukupilla tai keisarinleikkauksella. Myös pitkän aikavälin komplikaatioita, kuten tyypin 2 diabetesta sekä sydän- ja verisuonisairauksia esiintyy enemmän ylipainoisilla äideillä ja heidän lapsillaan.
Raskausdiabeteksen riski kasvaa toisessa raskaudessa
Laajimmassa, äidin toista raskautta edeltäneen painoindeksin ja raskausdiabeteksen sekä verenpainesairauksien yhteyttä koskeneessa tutkimuksessa analysoitiin noin 50 000 naisen terveystiedot ensimmäisessä ja toisessa raskaudessa. Tällöin havaittiin, että raskaushäiriöiden riski kasvoi kaikilla naisilla painoindeksin noustessa, mutta raskausdiabeteksen riski oli toisessa raskaudessa huomattavasti korkeampi, jos häiriö oli esiintynyt jo ensimmäisen raskauden aikana.
Tutkimuksessa näkyi selkeä yhteys äidin ylipainon ja metabolisten eli aineenvaihduntahäiriöiden välillä. Normaalipainoisiin naisiin verrattuna ylipainoisilla oli muun muassa vähemmän HDL-kolesterolia eli ns. hyvää kolesterolia, mutta enemmän insuliiniresistenssiä, joka saattaa johtaa tyypin 2 diabetekseen sekä matala-asteista tulehdusta. Äidin metaboliset häiriöt näkyivät usein myös vastasyntyneen lapsen verinäytteessä.
Tutkimus paljastaa varhaiset aineenvaihdunnalliset häiriöt
– Ylipainoisten äitien aineenvaihdunnalliset häiriöt ilmenivät useimmiten jo raskauden alussa ennen kuin raskausdiabetesta oli edes diagnosoitu. Riskissä olevien naisten tunnistaminen mahdollistaa tukitoimien oikean kohdentamisen. Tällöin jo pelkästään elintapoja korjaamalla voidaan lievissä tapauksissa saada tuloksia aikaan, ja vaikeampia pystytään hoitamaan lääkinnällisin keinoin, Heidi Sormunen-Harju toteaa.
Helsingin yliopiston ja HUS:n tutkimusryhmän äskettäin valmistuneessa tutkimuksessa on kartoitettu suomalaisten äitien ja vastasyntyneiden lasten terveydentilaa laajasti ja useista näkökulmista. Tutkimus koostuu useista osatöistä, joiden tulokset on julkaistu kansainvälisissä lääkärilehdissä.
Tutkimusryhmässä työskennellyt naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sormunen-Harju väittelee 1.11.2024 Helsingin yliopistossa. Hänen väitöstutkimuksensa tarkastelee äidin lihavuuden yhteyttä raskaushäiriöihin, äidin metabolista profiilia eli aineenvaihdunnallista tilaa raskauden aikana sekä lapsen napaveren metabolista profiilia äidin lihavuuden yhteydessä. Erityistä huomiota hän kiinnittää raskausdiabetekseen, joka on yleistynyt tällä vuosituhannella nopeasti. Raskausdiabeteksen tiedetään vaikuttavan syntyvän lapsen terveyteen ja hyvinvointiin. Äidin itsensä se saattaa altistaa kakkostyypin diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.
Väitöstilaisuutta voi seurata myös stiriiminä, ja väitöskirjaan voi tutustua täällä.
Lisätietoja: heidi.sormunen-harju@hus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Rikoslakiin kirjatut rikokset lisääntyivät viime vuonna seitsemällä prosentilla, henkirikoksissa selvää laskua4.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Erityisesti ryöstö- ja pahoinpitelyrikokset lisääntyivät vuonna 2023 edellisvuodesta, ilmenee Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tuoreesta julkaisusta.
Arvot heijastuvat varsinkin korkeakoulutettujen eurooppalaisten äänestyskäyttäytymiseen2.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Uusi Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa arvojen ja äänestyskäyttäytymisen välisen yhteyden. Arvojen yhteys puolueen näkemyksiin on vahvempi sosiaalisten ja kulttuuristen kuin taloudellisten kysymysten kohdalla.
Nuoria ja lapsiperheitä koskeva poliittinen puhe on muuttunut pahoinvointipainiksi 2000-luvulla29.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Lapsia, nuoria ja lapsiperheitä koskevissa eduskuntaesityksissä on yhä enemmän poliittista signalointia eli arvojen ja intressien esiintuomista. Tällainen poliittinen puhe on muuttunut huolen- ja pelonsekaiseksi reaalimaailman negatiivisten tapahtumakulkujen ruotimiseksi ja kriittissävytteiseksi poliittiseksi vastakkainasetteluksi.
Esihistoriallisen ajan metsästäjä-keräilijät kuulivat kallioon maalattujen hirvien puhuvan25.11.2024 09:54:11 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat suorittivat akustisia impulssivastemittauksia 37 kalliomaalauskohteen edustalla ja havaitsivat, että samat kallioseinämät, joihin on maalattu hirvien, ihmisten ja veneiden kuvia, heijastavat myös tehokkaasti ääntä.
Lintujen talviruokintapaikkojen määrät vähenevät20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan entistä harvempi suomalainen ruokkii lintuja. Suurimmat syyt ruokinnan vähenemiseen ovat havainnot rotista ja taloyhtiöiden tiukentuneet säännöt. Yksittäisillä ruokintapaikoilla linnuille tarjotaan kuitenkin entistä enemmän ja monipuolisempaa ruokaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme