Tulevaisuuden terveydenhuollon ammattilainen taitaa robolukutaidon
Robottilukutaito on tulevaisuuden taito. Tällä hetkellä terveydenhuollon palvelurobotteja käytetään muun muassa opastustehtävissä, etähoidossa, kuntoutuksen apuna ja logistisissa tehtävissä. Terveydenhuollossa sovelletut robotit eivät vaadi vain digilukutaitoa, vaan erityistä robolukutaitoa, jossa robotin kanssa työskentelevä osaa paitsi toimia digitaalisessa ympäristössä, myös lukea laitetta.
Robotit ovat ympäristössään liikkuvia ja ohjelmoituja laitteita, joihin kehitetään yhä lisää älykkäitä ominaisuuksia.
Robolukutaito työelämän taitona nostettiin esiin PROSHADE-hankkeessa ensimmäisen kerran vuonna 2023. Juuri julkaistu tutkimus terveydenhuollon ammattilaisten robolukutaidosta pyrkii juurruttamaan käsitteen nyt myös työelämän käyttöön. Samalla se sukeltaa terveydenhuollon työn erityisyyteen palvelurobottien käyttöympäristönä.
Koulutus on ehdoton edellytys robolukutaitoiselle henkilökunnalle. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että terveydenhuollon esihenkilötaso on kartuttanut huomattavasti enemmän kokemuksia roboteista kuin muut työntekijäryhmät.
– Robotteihin tutustuminen olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää robolukutaidon kehittymiselle. Jos robolukutaitoa ei mahdollisteta käytännön toimilla ja niihin varatuilla resursseilla, ei voida odottaa robolukutaitoista henkilökuntaa, Tampereen yliopiston tutkijatohtori Tuuli Turja sanoo.
Robolukutaito terveydenhuollossa tarkoittaa digitaitojen lisäksi myös eettistä professio-osaamista sekä mahdollisuutta näiden taitojen soveltamiseen, kun käytetään tekoälyllä varustettuja robottisia laitteita osana työtä.
Tampereen yliopiston, Vaasan yliopiston ja Stavangerin yliopiston yhteisessä tutkimusartikkelissa käsitellään robolukutaidon monitahoisuutta etenkin ihmisläheisessä terveydenhoitotyössä.
Julkaisu on tuotettu osana PROSHADE-tutkimuskonsortiota, joka tuottaa tietoa muun muassa tiedonlukutaidon roolista terveydenhuollon vuorovaikutustilanteissa ja päätöksenteossa. Konsortiossa tiedonlukutaito käsitetään sosiaalisena käytäntönä ja kysymyksenä siitä, millä keinoin tieto muodostuu. Tutkimus kohdistuu myös tiedonlukutaidon ja digilukutaidon erityisiin haasteisiin sekä hyviin käytäntöihin terveydenhuollon kohtaamisissa.
Monitieteellinen PROSHADE-tutkimuskonsortio on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston Literacy-ohjelmaa, jota rahoittaa Suomen Akatemia.
Tutkimusartikkeli:
Turja, T., Kork, AA., Ilomäki, S. et al. Care robot literacy: integrating AI ethics and technological literacy in contemporary healthcare AI Ethics (2024).
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Tuuli Turja
tuuli.turja@tuni.fi
050 318 7765
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Vaikea sydäninfarkti lisää myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen riskiä20.11.2024 08:40:00 EET | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Markus Hautamäen väitöstutkimus osoitti yhteyden aiemman sydäninfarktin vaikeusasteen ja myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen välillä. Sydäninfarktin vakavuutta voidaan arvioida suhteellisen helposti GRACE-pisteytyksen avulla. Tutkimuksen perusteella GRACE-pisteytyksen ennustearvoa sydäninfarktin yhteydessä voisi olla mahdollista parantaa.
Laaja yhteistyöhanke kehittää muistisairaiden ihmisten hoitoa ja kohtaamista hoivakodeissa18.11.2024 10:57:47 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Pirkanmaan muistiyhdistyksen yhteistyöhanke lähtee tukemaan muistisairaiden ihmisten hyvää hoitoa ja kohtaamista.
Väitös: Digiyhteiskunnassa tarvitaan lisää tietoisuutta datapohjaisista alustoista, jotka hyödyntävät algoritmeja18.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Akateemisissa ja julkisissa keskusteluissa varoitellaan sosiaalisen median ja hakukoneiden näkymättömistä prosesseista, jotka ovat riski demokratialle ja ihmisoikeuksille. Guna Spuravan väitöskirja peräänkuuluttaa parempaa tietoisuutta siitä, miten datapohjaiset, algoritmien ohjaamat alustat toimivat ja kuinka ne vaikuttavat arkeemme.
Väitös: Kulttuurin arvoa perustellaan sen kyvyllä ratkaista yhteiskunnallisia kriisejä18.11.2024 09:25:50 EET | Tiedote
Taloudesta on tullut merkittävä kulttuurin arvon mittari, johon vetoavat niin poliittiset päättäjät kuin kulttuuri- ja taidealojen toimijat. Taloudellisten vaikutusten lisäksi kulttuurilta ja taiteelta odotetaan ratkaisuja kulloisiinkin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja kriiseihin. Näillä odotuksilla voi olla vaikutuksena siihen, minkälainen kulttuuri nähdään yhteiskunnassa arvokkaaksi. Yhteiskuntatieteiden maisteri Kaisa Murtoniemi tutki väitöskirjassaan 2010-luvulla Suomessa käytyjä kulttuuria koskevia keskusteluja tarkastellakseen kulttuurin arvoa niin sanotussa kilpailukyky-yhteiskunnassa.
Väitös: Kirjallisuuden näkymättömät sankarit nostavat esiin suomentajien ammatillisen toimijuuden ja alan haasteet11.11.2024 09:34:49 EET | Tiedote
FM Anu Heinon väitöstutkimus antaa äänen suomalaisille kirjallisuuden suomentajille ja tuo esiin tämän kulttuurisesti merkittävän, mutta usein melko näkymättömäksi jäävän ammattiryhmän työn ja roolin suomalaisessa kirjallisuuskentässä. Tutkimus keskittyy suomentajien omiin kertomuksiin. Sen keskeinen tavoite on korostaa suomentajien työn merkitystä ja vahvistaa heidän toimijuuttaan omalla alallaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme