Tampereen yliopisto

Tulevaisuuden terveydenhuollon ammattilainen taitaa robolukutaidon

Jaa

Robottilukutaito on tulevaisuuden taito. Tällä hetkellä terveydenhuollon palvelurobotteja käytetään muun muassa opastustehtävissä, etähoidossa, kuntoutuksen apuna ja logistisissa tehtävissä. Terveydenhuollossa sovelletut robotit eivät vaadi vain digilukutaitoa, vaan erityistä robolukutaitoa, jossa robotin kanssa työskentelevä osaa paitsi toimia digitaalisessa ympäristössä, myös lukea laitetta.

Palvelurobotti Pepper esillä tapahtumassa.
Palvelurobotti Pepper (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)

Robotit ovat ympäristössään liikkuvia ja ohjelmoituja laitteita, joihin kehitetään yhä lisää älykkäitä ominaisuuksia.

Robolukutaito työelämän taitona nostettiin esiin PROSHADE-hankkeessa ensimmäisen kerran vuonna 2023. Juuri julkaistu tutkimus terveydenhuollon ammattilaisten robolukutaidosta pyrkii juurruttamaan käsitteen nyt myös työelämän käyttöön. Samalla se sukeltaa terveydenhuollon työn erityisyyteen palvelurobottien käyttöympäristönä. 

Koulutus on ehdoton edellytys robolukutaitoiselle henkilökunnalle. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että terveydenhuollon esihenkilötaso on kartuttanut huomattavasti enemmän kokemuksia roboteista kuin muut työntekijäryhmät.

– Robotteihin tutustuminen olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää robolukutaidon kehittymiselle. Jos robolukutaitoa ei mahdollisteta käytännön toimilla ja niihin varatuilla resursseilla, ei voida odottaa robolukutaitoista henkilökuntaa, Tampereen yliopiston tutkijatohtori Tuuli Turja sanoo.

Robolukutaito terveydenhuollossa tarkoittaa digitaitojen lisäksi myös eettistä professio-osaamista sekä mahdollisuutta näiden taitojen soveltamiseen, kun käytetään tekoälyllä varustettuja robottisia laitteita osana työtä.

Tampereen yliopiston, Vaasan yliopiston ja Stavangerin yliopiston yhteisessä tutkimusartikkelissa käsitellään robolukutaidon monitahoisuutta etenkin ihmisläheisessä terveydenhoitotyössä.

Julkaisu on tuotettu osana PROSHADE-tutkimuskonsortiota, joka tuottaa tietoa muun muassa tiedonlukutaidon roolista terveydenhuollon vuorovaikutustilanteissa ja päätöksenteossa. Konsortiossa tiedonlukutaito käsitetään sosiaalisena käytäntönä ja kysymyksenä siitä, millä keinoin tieto muodostuu. Tutkimus kohdistuu myös tiedonlukutaidon ja digilukutaidon erityisiin haasteisiin sekä hyviin käytäntöihin terveydenhuollon kohtaamisissa.

Monitieteellinen PROSHADE-tutkimuskonsortio on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston Literacy-ohjelmaa, jota rahoittaa Suomen Akatemia.

Tutkimusartikkeli:

Turja, T., Kork, AA., Ilomäki, S. et al. Care robot literacy: integrating AI ethics and technological literacy in contemporary healthcare AI Ethics (2024). 

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Tuuli Turja
tuuli.turja@tuni.fi
050 318 7765

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Teams, toimisto vai sekä että? Monipaikkainen työ vaatii luottamusta ja yhteistyökykyä24.10.2024 15:56:57 EEST | Tiedote

Lähi- ja etätyön eduista ja haitoista käydään kiivasta keskustelua. Teemaa on myös tutkittu: sekä etä- että lähityössä on tuottavuutta ja työhyvinvointia tukevia ja haastavia tekijöitä. Erityisesti tieto- ja asiantuntijatyössä tapojen yhdistäminen näyttää tuottavan parhaita tuloksia. Tutkijoiden mukaan johto ja henkilöstö ovat monipaikkaisesta työstä yksimielisempiä kuin julkisuudessa puhutaan.

Maailman ensimmäinen sähkötön kosketuslevy vie anturiteknologian äärimmäisiin olosuhteisiin24.10.2024 09:40:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet maailman ensimmäisen pehmeän kosketuslevyn, joka tunnistaa kosketuksen voiman, pinta-alan ja sijainnin ilman sähköä. Laite hyödyntää pneumaattisia kanavia, mikä mahdollistaa sen käytön esimerkiksi magneettikuvauslaitteissa ja muissa olosuhteissa, joihin sähköiset laitteet eivät sovellu. Myös pehmeät laitteet, kuten pehmorobotit ja kuntoutuksen apuvälineet, hyötyvät uudesta teknologiasta.

Väitös: Räätälöidyllä testauksella luotettavampia ja tehokkaampia työkoneita22.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Raskaiden työkoneiden tehokkuus perustuu automaatioon ja digitaalisiin ohjausjärjestelmiin. Edistyneen automaation käyttöönottoa on hidastanut automaatioväylän komponenttien luotettavuuden arvioinnin vaikeus. FM Petteri Ojala kehitti väitöskirjassaan testausmenetelmiä ja matemaattisia malleja, joilla voidaan nopeammin ja helpommin arvioida ja ennakoida komponenttien toimintakykyä ja vikaantumista.

Väitös: Tutkimustyöprosessien tarkastelu auttaa ymmärtämään tutkijoiden datavuorovaikutusta21.10.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Tutkijan vuorovaikutus tutkimusaineistojen kanssa, eli datavuorovaikutus, on olennainen osa tutkijoiden työtä. Sitä tulisi ymmärtää paremmin, jotta tutkijoille voidaan suunnitella entistä parempia työkaluja tutkimusaineistojen etsimiseen, keräämiseen ja käyttöön. Väitöstutkimuksessaan FM Laura Korkeamäki tutki datavuorovaikutusta tarkastelemalla tutkijoiden todellisia tutkimustyöprosesseja, niissä tarvittavaa informaatiota sekä fokuksen muodostumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye