Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Familjevård för äldre startar i Österbotten - informationstillfällen i november

Dela

I Österbotten utvecklas familjevården för äldre för att de ska kunna erbjudas stöd och omsorg hemma. Familjevården ger mening i både den vårdbehövandes och vårdarens liv.

Äldre man sitter och yngre man putsar bordet.

Familjevård för äldre erbjuds i nästan alla välfärdsområden i Finland och startas nu i Österbotten. Till en början prövas familjevården som avlösning för närståendevårdare. 

– Familjevårdaren åker hem till vårdtagaren för att ta hand om denne under en överenskommen tidsperiod. Tidigare har avlastningen ordnats t.ex. på intervallvårdsenheter, men nu vill vi erbjuda möjligheten att få vård i hemmet även under närståendevårdarens ledighet, säger Stina Nyman, servicehandledare. 

Familjevårdaren utför inga sjukvårds- eller medicinska uppgifter, utan koncentrerar sig på att hjälpa till med hygien, påklädning och matlagning, beroende på situationen. Familjevårdaren fungerar liksom en närståendevårdare när närståendevårdaren är ledig.  

– Arbetsuppgifterna beror på den vårdbehövandes tillstånd och vardag, säger Nyman. 

Familjevårdaren är en hjälte i vardagen 

Det krävs ingen vårdutbildning eller arbetserfarenhet inom vården. Vem som helst som är myndig kan anmäla intresse för uppgiften. Familjevårdare betalas ett arvode. 

– Det är bra att vara intresserad av äldre och deras angelägenheter. Såväl pensionärer som studerande kan fungera som familjevårdare inom ramen för sina egna möjligheter och resurser, säger servicehandledare Nina Koskela

Familjevårdens styrkor är varaktiga relationer, kontinuitet och hemmet som livsmiljö enligt Familjevårdsförbundets webbplats. Familjevårdaren är därför en slags vardagshjälte. 

– En närståendevårdare kan ta ledigt med lägre tröskel, eftersom hen kan lita på att den närstående blir väl omhändertagen i sitt eget hem och inte behöver använda tid för att förflytta sig, säger Koskela. 

Förberedande utbildning för att kunna arbeta med äldre 

Välfärdsområdet anordnar en förberedande utbildning för blivande familjevårdare för att förbereda dem för arbetet som familjevårdare. 

– Det blir åtta utbildningsträffar på vardagskvällar. Vi planerar att ordna träffar varannan vecka och under veckorna däremellan har vi hemuppgifter som en del av utbildningen, berättar Koskela. 

Det första utbildningstillfället ordnas i början av 2025 och de nya familjevårdarna kan börja arbeta på våren. Målet är att hitta familjevårdare och vårdbehövande som bor nära varandra. 

– Vi försöker även ta vårdarens och den vårdbehövandes intresseområden i beaktande. Familjevårdaren kan även påverka hur många timmar hen vill arbeta och hur sjuka vårdbehövande hen vill vårda, förklarar Nyman. 

Mer information om familjevården på informationstillfällen 

Mer information om familjevården ges på informationstillfällen som hålls i november. 

– Vi hoppas att alla som är ens lite intresserade av familjevård deltar i våra informationstillfällen. Genom att delta i informationstillfälle binder man sig inte till något, utan man får sedan i lugn och ro fundera över om man kan tänka sig att bli familjevårdare, uppmuntrar Koskela. 

Två informationstillfällen ordnas på distans medan tre är fysiska närvaromöten. De informationstillfällen som ordnas på plats kräver ingen förhandsanmälan. Alla tillställningar hålls kl. 16.30-17.30. 

  • 12.11 Vasa centralsjukhus, Byggnad Y3, auditoriet Örnen, Sandviksgatan 2-4, 65100 Vasa 

  • 18.11 Malmska sjukhuset, Otto-salen, Kållbyvägen 7, 68600 Jakobstad 

  • 20.11. Närpes servicecenter (Gula Paviljongen) - G-ingången, Kyrkvägen 6, 64200 Närpes 

Alla informationstillfällen är tvåspråkiga. Dessutom ordnas ett svenskspråkigt och ett finskspråkigt distanstillfälle via Teams. Dessa distanstillfällen kräver en förhandsanmälan dit en länk skickas per e-post till dem som anmält sig. 

  • 25.11 distanstillfälle på finska via Teams 

  • 26.11 distanstillfälle på svenska via Teams 

Anmäl dig till distanstillfället med hjälp formuläret.

Om du inte kan delta i något av informationstillfällen men är intresserad av familjevård kan du skicka e-post till nina.koskela@ovph.fi eller stina.nyman@ovph.fi. Uppge inte dina personuppgifter i meddelandet. 

Familjevård för äldre utvecklas som en del av det EU-finansierade Prima Botnia-projektet inom Österbottens välfärdsområde. 

Kontakter

Kommunikationsenheten - Viestintäyksikkö

Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

kommunikation@ovph.fi

Bilder

Två kvinnor.
Stina Nyman och Nina Koskela
Ladda ned bild

Följ Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Invånarna kan nu ta ställning till ändringarna i välfärdsområdets servicenät21.10.2024 15:51:39 EEST | Pressmeddelande

Ändringar föreslås i välfärdsområdets servicenät. Den bakomliggande orsaken till förslagen är dels behovet att minska verksamhetskostnaderna för att de ska motsvara den statliga finansieringen, dels behovet av att få personalen att räcka till. Konsekvenserna av de föreslagna ändringarna har bedömts. Tjänsterna ersätts med nya, lättare tjänster eller flyttas till nya adresser. Förändringsförslagen presenterades den 21 oktober för välfärdsområdesstyrelsen som tar beslut om dem den 25 november. Du kan nu besvara en enkät och ta ställning till förslagen.

Asukkaat voivat nyt ottaa kantaa hyvinvointialueen palveluverkon muutoksiin21.10.2024 15:50:33 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueen palveluverkkoon esitetään muutoksia. Ehdotusten taustalla on sekä tarve pienentää toiminnan kuluja vastaamaan valtion rahoitusta, että henkilöstön riittävyys. Ehdotetuista muutoksista on tehty vaikutusten arvioinnit. Palvelut korvataan uusilla, kevyemmillä palveluilla tai palvelut siirtyvät uuteen osoitteeseen. Muutosehdotukset on esitelty aluehallitukselle 21.10. ja aluehallitus päättää niistä 25.11. Voit nyt vastata kyselyyn ja ottaa kantaa ehdotuksiin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye