Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kesätyöntekijän sormi puristui leikkausterien väliin – sakkoja toimitusjohtajalle ja yhtiölle

Jaa

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi satakuntalaisen ikkunavalmistajan toimitusjohtajalle 30 päiväsakon rangaistuksen ja yhtiölle 7 500 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Syytteessä oli myös toinen yhtiön työntekijä, mutta hänen osaltaan syyte hylättiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 22.10.2024.

Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2023 tapahtunut työtapaturma ja sen myötä työsuojelutarkastuksella havaitut työturvallisuuspuutteet. Työtapaturma tapahtui, kun kesätyöntekijä oli leikkaamassa alumiiniprofiilia. Työntekijän sormi oli terien välissä, kun kone teki työliikkeen. Työntekijän sormi puristui leikkausterien väliin.

Puutteita suojauksissa, perehdytyksessä ja vaarojen arvioinnissa

Työsuojelutarkastuksella havaittiin, että työpaikalla oli käytetty stanssauskonetta, josta oli puuttunut siihen tarkoitettu suoja. Lisäksi vaikka puuttuva suoja olisi ollut paikallaan, koneen suojaus ei olisi ollut riittävä. Työpaikalla ei myöskään ollut tehty riittävää vaarojen selvittämistä ja arviointia. 

Käräjäoikeudessa oli sinänsä riidatonta, että koneesta, jota käytettiin, oli puuttunut suoja. Se oli irrotettu huollon yhteydessä eikä sitä ollut sen jälkeen laitettu paikalleen. Lisäksi käräjäoikeus katsoi näytetyn, että vaikka mainittu suoja olisi ollutkin paikallaan, olisi kone silti ollut riittämättömästi suojattu.  

Saadun todistelun perusteella käräjäoikeus katsoi, että konetta työtapaturmatilanteessa käyttänyttä työntekijää ei ollut perehdytetty riittävästi työskentelyyn stanssauskoneella. Työntekijän oli perehdyttänyt toinen työntekijä. Työpaikalla ei ollut varmistuttu ja huolehdittu, että työstä ei aiheudu työntekijälle vaaraa huomioiden työntekijän ikä, käytettävä kone ja tehtävä työ. Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että työpaikalla oli laiminlyöty vaarojen selvittäminen ja arviointi. 

Vastuun jakautumisen osalta käräjäoikeus päätyi siihen, että yhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta, mutta toisen vastaajan osalta syyte hylättiin. Toimitusjohtaja myönsi oikeudessa olevansa kaikkien työntekijöiden esimies. Sen sijaan toinen vastaaja kiisti olevansa esimiesasemassa. Käräjäoikeus katsoi tämän olleen tietoinen siitä, että työntekijä käytti stanssauskonetta. Oikeudenkäynnissä ei kuitenkaan ollut osoitettu, että toiselle vastaajalle olisi delegoitu vastuuta työnjohdollisista esimiestehtävistä. Näin ollen hänen ei voitu katsoa olleen esimiesasemassa eikä näin ollen syyllistyneen työturvallisuusrikokseen. 

Yhteisösakon osalta käräjäoikeus katsoi, että peruste yhteisösakon määräämiselle oli, koska työturvallisuusrikos oli tehty rikoslaissa edellytetyin tavoin yhtiön toiminnassa ja toimitusjohtaja oli toiminut yhtiön puolesta ja sen hyväksi. Yhteisösakon määrää arvioitaessa käräjäoikeus katsoi, että rikos, johon yhtiön toiminnassa on syyllistytty, ei ole rangaistusarvoltaan erityisen korkea. Puutteet olivat koskeneet vain pientä osaa yhtiöstä ja sen henkilöstöstä. Vielä lisäksi käräjäoikeus katsoi, että rikkomukset eivät osoittaneet vakavaa piittaamattomuutta työturvallisuusnormeista. Stanssikoneen turvallisuutta on pyritty jo hankkimisen jälkeen parantamaan ja myös tapahtuneen onnettomuuden jälkeen.

Vaara tulee poistaa ensisijaisesti teknisin keinoin

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa, että työssä käytettävien koneiden ja laitteiden turvallisuudesta on työpaikalla huolehdittava. 

”Koneiden ja laitteiden vaara-alueelle pääsy tulee ensisijaisesti estää teknisillä toimilla. Ainoastaan, jos vaaraa ei voida poistaa teknisillä toimilla, voidaan työvälineen käytön turvallisuus varmistaa muilla tavoin kuten opastuksella tai henkilönsuojaimilla”, Suontausta korostaa.

Satakunnan käräjäoikeuden tuomio 22.10.2024 asiassa R 747/2024/867. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juristi Matti Suontausta
p. 0295 018 152, etunimi.sukunimi@avi.fi 
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Sparkraven på organisationerna och medborgarnas känsla av otrygghet diskuterades i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté25.10.2024 15:15:00 EEST | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde torsdagen den 24 oktober 2024. I myndigheternas gemensamma lägesöversikt framhävdes sparåtgärderna som krävs av organisationerna och följderna detta har för personalresurserna och servicen. Därtill har man sett att ökningen av antalet våldsbrott försämrar medborgarnas trygghetskänsla.

Organisaatioiden säästöpaineet ja kansalaisten turvattomuuden tunne keskusteluttivat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellista valmiustoimikuntaa25.10.2024 15:15:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 24.10.2024. Moniviranomaisyhteistyönä tuotetussa tilannekatsauksessa korostuivat organisaatioihin kohdistuvat säästötoimet ja niiden vaikutukset henkilöstöresursseihin ja palveluihin. Lisäksi väkivaltarikosten kasvu on nähty heikentävän kansalaisten turvallisuuden tunnetta.

Tilläggsersättningar beviljades med anledning av överskriden belastning från Häpönniemi avloppsreningsverk25.10.2024 14:03:54 EEST | Pressmeddelande

Behandlingskapaciteten för Vakka-Suomen Vesis Häpönniemi avloppsreningsverk och belastningen som leds i havsområdet utanför Nystad överskreds flera gånger åren 2013–2019. Vattenverket måste betala sammanlagt nästan 12 000 euro i tilläggsersättningar till strandfastighetsägarna. Samtidigt ska totalt nästan 9 500 euro betalas ut för minskade intäkter från det kommersiella fisket 2011–2019.

Häpönniemen jätevedenpuhdistamon kuormitusylityksistä myönnettiin lisäkorvauksia25.10.2024 14:03:54 EEST | Tiedote

Vakka-Suomen Veden Häpönniemen jätevedenpuhdistamon käsittelykapasiteetti ja Uudenkaupungin edustan merialueelle johdettava kuormitus ylittyivät useasti vuosina 2013–2019. Vesilaitos joutuu maksamaan lisäkorvauksia rantakiinteistöjen omistajille yhteensä lähes 12 000 euroa. Samassa yhteydessä maksettavaksi tulee yhteensä lähes 9 500 euroa kaupallisen kalastuksen tuoton vähenemisestä vuosina 2011–2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye