Espoon kaupunki - Esbo stad

Esbo är enda nordisk stad i finalen för World Smart City Awards

Dela

Esbo har valts till finalen i den internationella tävlingen om smarta städer tillsammans med städer i Kina och Colombia. Staden är nominerad i tävlingens huvudkategori, för priset World Smart City Awards, på grund av stadens program för utveckling av ledning med verkningsfullhet. Vinnaren offentliggörs i Barcelona 6.11.2024.

Den årligen återkommande internationella tävlingen World Smart City Awards betonar innovativa strategier, idéer och projekt som ska förbättra livskraften, hållbarheten och den ekonomiska lönsamheten i städer.

”I Esbo leder vi med information, data och analys. Utvecklingsprogrammet för ledning med verkningsfullhet har gett oss skärpa att ta fram både en färdplan och praktiska åtgärder. Vi har arbetat målmedvetet och vidtagit riktiga åtgärder i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT. Vi välkomnar detta erkännande med glädje”, säger stadsdirektör Jukka Mäkelä.

Esbo tävlar i finalen med kinesiska Shenzhen och colombianska Santiago de Cali. Till tävlingen inkom 429 förslag från 64 länder. Vinnaren offentliggörs i Barcelona 6.11.2024.

Finalplats tack vare gränsöverskridande utvecklingsprogram

Smart City Expo World Congress, som har ordnats i Barcelona sedan år 2011, är världens ledande evenemang som lägger fokus på städer. Esbo fick en finalplats i huvudkategorin för World Smart City Awards-priset tack vare programmet Espoo's Impact Strategy, det vill säga stadens utvecklingsprogram för ledning med verkningsfullhet.

Esbo har genomfört programmet i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT sedan år 2019.

”Pandemitiden lyfte fram behovet av informationsledning. Då tog vi fram vår första effektkarta på stadssamhällsnivå. Ledning med verkningsfullhet var spetsen i vår tävlingsansökan, men att komma till finalen är ett pris för allt det innovativa utvecklingsarbete som staden utfört för att främja informationsledningen”, konstaterar Piia Wollsten, utvecklingsdirektör för digitala tjänster.

Esbo stads program för ledning med verkningsfullhet genomför resultatenhetsvisa pilotprojekt på utvalda teman samt ett utbildningspaket för utvärdering av verkningsfullhet, som körde i gång för tredje gången hösten 2024. Utbildningen ger deltagarna möjlighet att fördjupa sitt kunnande i systemtänkande och i hur komplexa samhälleliga problem kan hanteras och lösas med hjälp av information. Peter Ylén, som är ledande forskare vid VTT, har fungerat som programmets utbildare.

”Det är ett tecken på ett verkligt föregångarskap att vi är med i tävlingen – som enda nordiska stad. Föregångarskap innebär också mod att utforska nya verksamhetsmodeller, verktyg och synvinklar. Vi nådde en globalt prestigefylld final för smarta städer med ett förvaltningsöverskridande program. Ett varmt tack tillkommer i synnerhet de resultatenheter som har deltagit i pilotprojekten och utvecklingen av programmet”, säger utvecklingschef Anni Orttenvuori-Ganter.

Smart City Expo World Congress strävar efter att stärka städernas beredskap och sprida stadsinnovationer globalt. Evenemangets mål är en bättre framtid för städerna och deras invånare genom att främja sociala innovationer och kartlägga samarbetsmöjligheter.

Kontakter

Länkar

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

LinkedIn

YouTube

X

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye