Ympäristötuen hakeminen nyt metsänhoitoyhdistyksien palveluvalikoimassa
Metsänomistaja voi suojella metsää ja saada siitä korvausta 10 vuoden ympäristötukisopimuksella. Nyt Metsänhoitoyhdistykset tarjoavat kattavan palvelun ympäristötukien hakemiseen.
Metsänomistaja voi saada ympäristötukea erityisen arvokkaisiin elinympäristöihin sekä kohteisiin, jotka eivät kokonsa puolesta täytä Metso-kohteen kriteereitä. Metsänhoitoyhdistykset yhdessä MTK:n kanssa ovat kehittäneet metsänomistajille palvelua mahdollisimman helppoon ympäristötuen hakemiseen.
”Koimme metsänhoitoyhdistyksissä tärkeäksi ottaa kokonaisvaltaisempi rooli metsänomistajan auttamisessa myös ympäristötukien suhteen. Siksi olemme lanseeranneet uuden palvelun, jossa Mhy hoitaa ympäristötuen hakemisen alusta loppuun”, projektiasiantuntija Tiina Salminen Metsänhoitoyhdistysten Palvelutoimistosta kuvaa palvelun roolia.
Kuten monet muut metsänhoitoyhdistyksien palveluista, myös ympäristötuen hakeminen vaatii ainoastaan yhteydenoton omaan metsäasiantuntijaan.
”Yhteydenoton jälkeen Mhy:n metsäasiantuntija arvioi kohteesi tukikelpoisuuden ja mikäli se täyttää ehdot, laatii ympäristötukilaskelman ja rahoitushakemuksen puolestasi ja toimittaa ne Metsäkeskukseen. Tarvittaessa hän laatii myös hoito- ja käyttösuunnitelman kohteelle ja huolehtii työn toteutuksesta”, Salminen tiivistää palvelun sisällön.
Useimmissa tapauksissa metsäkeskuksen metsätoimijalle erikseen maksama korvaus hankkeen läpiviemisestä riittää kattamaan kulut, mutta kaikkien pienialaisimmissa kohteissa kulujen kattaminen voi joissain tilanteissa edellyttää metsänomistajan omaa panostusta.
Ympäristötuki edistää monimuotoisuutta
Metsälaki velvoittaa metsänomistajaa säästämään tietyt arvokkaat luontokohteet. Ympäristötuki kohdentuu erityisesti näihin kohteisiin, mutta tarjoaa mahdollisuuden myös laajentaa suojeltavaa aluetta, jolloin vapaaehtoinen metsien suojelu edistää entistä enemmän lajiston monimuotoisuutta, hiilensidontaa ja vesistöjen puhtautta.
MTK Metsänomistajat-linjan ympäristöasiantuntija Markus Nissinen on toinen uuden palvelun projektivetäjistä ja on vastannut muun muassa metsäasiantuntijoiden koulutuksesta kohteiden tunnistamisessa ja rajauksessa.
”Ympäristötuki on erinomainen työkalu metsänomistajalle erityisten kohteiden suojeluun, koska 10 vuoden sopimuskauden jälkeen maanomistaja päättää kohteen käsittelystä. Ympäristötukisopimuskohteet ovat tutkitusti myös hyvin ekotehokkaita: määräaikaisellakin suojelulla on merkitystä. Uuden palvelun lanseeraus pitää myös huolen, että meillä on tällä hetkellä Suomen kattavin ympäristötukia tekevä asiantuntijaryhmä”, Nissinen summaa uuden palvelun merkitystä.
Palvelun kehitystyö on myös toteuttanut MTK:n, SLC: ja metsänhoitoyhdistysten yhteistä Luonnon monimuotoisuuden tiekarttaa, jossa monimuotoisuus tuodaan entistä vahvemmaksi osaksi koko järjestön toimintaa.
Yhteistyötä palvelumuotoilun ytimessä
Luonnonhoito on ollut osa metsänhoitoyhdistysten vastuullisuutta jo kauan. “Kun teemme työtä maan joka kolkassa, on vastuullinen ja pitkäjänteinen metsäluonnonhoito koettu merkittäväksi osaksi metsänhoitoyhdistysten toimintaa”, kertoo MhyP:n toimitusjohtaja Harri Huupponen. Yhdistyskenttään onkin rekrytoitu viime vuosina luonnonhoidon erityisasiantuntijoita, ja osa yhdistyksistä on tuottanut ympäristötukipalvelua jo aiemmin.
Ympäristötuki-palvelun kehittäminen onkin hyvä osoitus metsänhoitoyhdistyksien ja MTK Metsänomistajat-linjan yhteistyöstä.
”Metsänhoitoyhdistyksillä on ymmärrys metsänomistajan tarpeista, palvelutoimistolla ammattitaitoa palvelumuotoilun saralla ja MTK Metsänomistajat-linjalla substanssiosaaminen niin luonnonhoidon, biodiversiteetin tai vaikkapa puukaupan saralla on omaa luokkaansa. Olisi tyhmää olla yhdistämättä näitä kolmea osaamisaluetta metsänomistajan hyväksi”, Huupponen kuvaa tilannetta. Tulevaisuudessa samaa kehittämiskonseptia hyödynnetään myös muiden palveluiden kehittämisessä ja parantamisessa entistä enemmän.
Lisätietoja
Markus Nissinen
ympäristöasiantuntija, MTK Metsänomistajat
040 573 1131
Harri Huupponen
toimitusjohtaja, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy
044 555 0481
Tiina Salminen
projektiasiantuntija, metsäasiantuntija, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy
040 720 3160
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK:n valtuuskunnan syyskokous 26.–27.11.202420.11.2024 07:54:00 EET | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kutsuu median edustajat seuraamaan valtuuskunnan syyskokousta.
Kutsu Peltokasvifoorumin viljelijäseminaariin 19.11. Turkuun15.11.2024 09:52:08 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Peltokasvifoorumin viljelijäseminaaria 19.11. Turun linnan Bryggman-salissa. Päivän aikana kuulet mm. tuoreimmat näkymät maatalouden toimintaedellytyksistä, rahoituksesta, kasvinjalostuksesta, lannoitemarkkinoista, kasvinjalostuksesta, öljykasvien mahdollisuuksista ja uusista teknologioista.
EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon14.11.2024 14:42:10 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista. Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut. Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.
Nepalin naiskalankasvattajat ja -metsänhoitajat rakentavat kestävää tulevaisuutta – FFD tukee ilmastoviisasta yrittäjyyttä13.11.2024 15:08:29 EET | Artikkeli
Nepalissa naiset ovat nousseet kalanviljelyn ja metsänhoidon uusiksi edelläkävijöiksi, kiitos pitkäaikaisen yhteistyön Food and Forest Development Finlandin (FFD) kanssa. Jo kymmenen vuoden ajan FFD on tukenut paikallisia osuuskuntia ja ryhmiä tarjoten koulutusta ja liiketoimintamahdollisuuksia. Nyt, vuosien kehitystyön jälkeen, naisviljelijät ja metsänhoitajat eivät pelkästään paranna toimeentuloaan, vaan rakentavat myös ilmastoresilienttiä tulevaisuutta omille yhteisöilleen.
Luonto on Suomen tärkein matkailuvaltti – suomalainen elämäntapa ja kulttuuri nousussa8.11.2024 10:55:23 EET | Tiedote
Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä. Luonto mainitaan lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä houkuttelevuustekijänä. Samalla suomalainen elämäntapa ja kulttuuri ovat nousseet keskeiseksi osaksi matkailukokemuksia tuoden erottuvuutta Suomen matkailutarjontaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä, selviää majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille tehdyssä kyselyssä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme