Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ympäristötuen hakeminen nyt metsänhoitoyhdistyksien palveluvalikoimassa

Jaa

Metsänomistaja voi suojella metsää ja saada siitä korvausta 10 vuoden ympäristötukisopimuksella. Nyt Metsänhoitoyhdistykset tarjoavat kattavan palvelun ympäristötukien hakemiseen.  

Kuva: Panu Kukkonen
Kuva: Panu Kukkonen

Metsänomistaja voi saada ympäristötukea erityisen arvokkaisiin elinympäristöihin sekä kohteisiin, jotka eivät kokonsa puolesta täytä Metso-kohteen kriteereitä. Metsänhoitoyhdistykset yhdessä MTK:n kanssa ovat kehittäneet metsänomistajille palvelua mahdollisimman helppoon ympäristötuen hakemiseen. 

”Koimme metsänhoitoyhdistyksissä tärkeäksi ottaa kokonaisvaltaisempi rooli metsänomistajan auttamisessa myös ympäristötukien suhteen. Siksi olemme lanseeranneet uuden palvelun, jossa Mhy hoitaa ympäristötuen hakemisen alusta loppuun”, projektiasiantuntija Tiina Salminen Metsänhoitoyhdistysten Palvelutoimistosta kuvaa palvelun roolia. 

Kuten monet muut metsänhoitoyhdistyksien palveluista, myös ympäristötuen hakeminen vaatii ainoastaan yhteydenoton omaan metsäasiantuntijaan. 

”Yhteydenoton jälkeen Mhy:n metsäasiantuntija arvioi kohteesi tukikelpoisuuden ja mikäli se täyttää ehdot, laatii ympäristötukilaskelman ja rahoitushakemuksen puolestasi ja toimittaa ne Metsäkeskukseen. Tarvittaessa hän laatii myös hoito- ja käyttösuunnitelman kohteelle ja huolehtii työn toteutuksesta”, Salminen tiivistää palvelun sisällön. 

Useimmissa tapauksissa metsäkeskuksen metsätoimijalle erikseen maksama korvaus hankkeen läpiviemisestä riittää kattamaan kulut, mutta kaikkien pienialaisimmissa kohteissa kulujen kattaminen voi joissain tilanteissa edellyttää metsänomistajan omaa panostusta. 

Ympäristötuki edistää monimuotoisuutta 

Metsälaki velvoittaa metsänomistajaa säästämään tietyt arvokkaat luontokohteet. Ympäristötuki kohdentuu erityisesti näihin kohteisiin, mutta tarjoaa mahdollisuuden myös laajentaa suojeltavaa aluetta, jolloin vapaaehtoinen metsien suojelu edistää entistä enemmän lajiston monimuotoisuutta, hiilensidontaa ja vesistöjen puhtautta. 

MTK Metsänomistajat-linjan ympäristöasiantuntija Markus Nissinen on toinen uuden palvelun projektivetäjistä ja on vastannut muun muassa metsäasiantuntijoiden koulutuksesta kohteiden tunnistamisessa ja rajauksessa. 

”Ympäristötuki on erinomainen työkalu metsänomistajalle erityisten kohteiden suojeluun, koska 10 vuoden sopimuskauden jälkeen maanomistaja päättää kohteen käsittelystä. Ympäristötukisopimuskohteet ovat tutkitusti myös hyvin ekotehokkaita: määräaikaisellakin suojelulla on merkitystä. Uuden palvelun lanseeraus pitää myös huolen, että meillä on tällä hetkellä Suomen kattavin ympäristötukia tekevä asiantuntijaryhmä”, Nissinen summaa uuden palvelun merkitystä. 

Palvelun kehitystyö on myös toteuttanut MTK:n, SLC: ja metsänhoitoyhdistysten yhteistä Luonnon monimuotoisuuden tiekarttaa, jossa monimuotoisuus tuodaan entistä vahvemmaksi osaksi koko järjestön toimintaa.  

Yhteistyötä palvelumuotoilun ytimessä 

Luonnonhoito on ollut osa metsänhoitoyhdistysten vastuullisuutta jo kauan. “Kun teemme työtä maan joka kolkassa, on vastuullinen ja pitkäjänteinen metsäluonnonhoito koettu merkittäväksi osaksi metsänhoitoyhdistysten toimintaa”, kertoo MhyP:n toimitusjohtaja Harri Huupponen. Yhdistyskenttään onkin rekrytoitu viime vuosina luonnonhoidon erityisasiantuntijoita, ja osa yhdistyksistä on tuottanut ympäristötukipalvelua jo aiemmin.  

Ympäristötuki-palvelun kehittäminen onkin hyvä osoitus metsänhoitoyhdistyksien ja MTK Metsänomistajat-linjan yhteistyöstä.  

”Metsänhoitoyhdistyksillä on ymmärrys metsänomistajan tarpeista, palvelutoimistolla ammattitaitoa palvelumuotoilun saralla ja MTK Metsänomistajat-linjalla substanssiosaaminen niin luonnonhoidon, biodiversiteetin tai vaikkapa puukaupan saralla on omaa luokkaansa. Olisi tyhmää olla yhdistämättä näitä kolmea osaamisaluetta metsänomistajan hyväksi”, Huupponen kuvaa tilannetta. Tulevaisuudessa samaa kehittämiskonseptia hyödynnetään myös muiden palveluiden kehittämisessä ja parantamisessa entistä enemmän. 

Lisätietoja 

Markus Nissinen 

ympäristöasiantuntija, MTK Metsänomistajat 

markus.nissinen@mtk.fi 

040 573 1131 

Harri Huupponen 

toimitusjohtaja, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy 

harri.huupponen@mhy.fi 

044 555 0481 

Tiina Salminen 

projektiasiantuntija, metsäasiantuntija, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy 

tiina.salminen@mhy.fi 

040 720 3160 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote

Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote

Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye