Nato-jäsenyys avasi tien puolustusalalle – suomalainen Dispelix toimittamaan AR-näyttöteknologiaa ilmailu- ja puolustusalan suuryritys Collins Aerospacelle
Ilmailu- ja puolustusteollisuuden globaaleihin teknologiajohtajiin kuuluva Collins Aerospace on alansa ensimmäinen yhtiö, jonka tuotteisiin Dispelix alkaa toimittaa edistyksellisiä valojohdenäyttökomponentteja. Dispelix uskoo markkinan avautuvan sille vielä entisestään.
Yhtiöllä on parhaillaan käynnissä rahoituskierros kasvusijoituspalvelu Springvestin kanssa.
Lisätyn todellisuuden (AR) teknologioissa on yleisesti nähty paljon mahdollisuuksia puolustus- ja ilmailualalla. Todellista ympäristöä täydentävien digitaalisten sisältöjen on huomattu parantavan tilannetietoisuutta nopeissakin tilanteissa. Kun esimerkiksi lentotiedot tulevat näkyviin silmien eteen tuulilasinäyttöön, lentäjän ei tarvitse katsoa alas ohjaamoon.
AR-teknologialla voidaan myös projisoida suojalasien tai lämpönäkölasien käyttäjän näkökenttään reaaliaikaista dataa, kuten kohteiden etäisyyksiä, ympäristön karttoja tai varoituksia. Tämä parantaa mahdollisuuksia tehdä päätöksiä nopeasti ja tarkasti.
Nyt AR-teknologioiden hyödyntämiseen eri käyttötarkoituksiin on alalla entistäkin paremmat edellytykset, kun AR-laitteiden näyttökomponentteja kehittävä ja toimittava suomalainen Dispelix on solminut toimitussopimuksen yhdysvaltalaisen Collins Aerospacen kanssa. Yhtiöt kertoivat asiasta yhteisessä tiedotteessaan perjantaina 25.10.
Collins Aerospace kuuluu RTX-konserniin, joka on yksi maailman suurimmista ilmailu- ja puolustusalan teknologiayhtiöistä. Konsernissa valmistetaan muun muassa lentokoneiden moottoreita, kyberturvallisuustuotteita, ohjuksia, ilmapuolustusjärjestelmiä, satelliitteja ja drooneja. Koko konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 68,92 miljardia dollaria ja pelkästään Collins Aerospacen liikevaihto 26,2 miljardia dollaria.
Vertailun vuoksi suomalaisen Patrian liikevaihto oli viime vuonna 733 miljoonaa euroa.
Dispelix on puolestaan VTT:n spinoffina 2015 perustettu kaksikäyttöteknologiayhtiö, joka suunnittelee ja valmistuttaa läpinäkyviä optisia näyttöjä eli valojohdenäyttökomponentteja monenlaisiin lisätyn todellisuuden laitteisiin. Yhtiön näyttökomponentit ovat maailman huippua.
Toimitusjohtaja Antti Sunnari kertoo, että sopimus on Dispelixille erittäin merkittävä.
“Kuluttajamarkkina on vasta avautumassa toden teolla lähivuosina, mutta ilmailu- ja puolustusteollisuuden markkina on jo valmis näyttöteknologiaratkaisuillemme. Tämä on tärkeä konkreettinen osoitus siitä.”
Siitä, mihin tuotteisiin ja käytännön sovelluksiin yhteistyö tähtää, ei ole julkista tietoa. Sopimus on tiedotteen mukaan kuitenkin pitkäaikainen, ja sen myötä Dispelixin teknologialla on mahdollisuus päästä globaalisti Collinsin ilmailu- ja puolustusalan asiakaskunnan käyttöön.
“Collins Aerospacen kaltaisilla yrityksillä on mahdollisuus valita käyttöönsä maailman parasta teknologiaa. Ei ole itsestään selvää, että he ovat valinneet työskennellä nimenomaan Dispelixin kanssa ja vieläpä julkistaa tiedon avoimesti”, Sunnari sanoo.
Dispelixillä on ratkaisu AR-laitteiden näyttöteknologiaongelmaan
Valojohdekomponentilla on ratkaiseva merkitys siinä, millainen lopullisesta AR-laitteesta tulee. AR-näyttöteknologioiden ongelmana on ollut tähän asti se, että näyttökomponentit eivät ole täyttäneet yhtä aikaa kaikkia niille asetettuja vaatimuksia: optimaalista kuvanlaatua ja suorituskykyä, keveyttä sekä soveltuvuutta massavalmistukseen. Tällöin myös lopullinen tuote saattaa olla painava, epäesteettinen tai kallis, tai se ei kestä ääriolosuhteita.
Nämä rajoitteet ovat olleet syynä myös sille, että lisätyn todellisuuden teknologioita ei ole tähän asti juurikaan hyödynnetty puolustussektorilla muualla kuin ilmailussa.
Dispelixin avulla kaikki edellä mainitut vaatimukset voidaan kuitenkin saavuttaa tinkimättä yhdestäkään.
Collins Aerospacen Executive Director of Avionics Supply Chain Chris Bruns toteaakin tiedotteessa, että valojohdenäyttöteknologia on todellinen läpimurto ilmailu- ja puolustusalalla.
“Sen avulla voidaan saada aikaan läpinäkyviä AR-näyttöjä, jotka ovat merkittävästi pienempiä, kevyempiä ja kustannustehokkaampia kuin nykyjärjestelmät”, hän sanoo tiedotteessa.
Valojohdekomponentissa valon säteet voivat kulkea muutaman senttimetrin matkalla jopa miljardeja eri reittivaihtoehtoja pitkin. Tästä huolimatta Dispelix pystyy suunnittelemaan valojohdenäyttökomponentteja monenlaisiin laitteisiin ja käyttötarkoituksiin.
Antti Sunnarin mukaan tämä on paitsi tiimin osaamisen myös yhtiön itse kehittämän simulointi- ja optimointiohjelmiston ansiota. Ohjelmisto suorittaa tunnissa simulaation, joka kestäisi perinteisellä säteenjäljityksellä 833 päivää.
Tähän mennessä Dispelixin liikevaihto on koostunut vahvemmin yhtiön ja asiakkaiden yhteisistä kehitysprojekteista. Niissäkin on tähdätty asiakkaiden kaupallisiin tuotteisiin, mutta lähivuosina tavoite on siirtää liiketoiminnan painopiste entistäkin vahvemmin tuotekehityksestä komponenttimyyntiin.
“Collins Aerospacen kanssa tehty toimitussopimus on iso askel myös sitä kohti”, Sunnari kertoo.
Puolustus- ja ilmailualalla on aiemminkin ollut käytössä erilaisia laajennetun todellisuuden ratkaisuja, joihin sisältyvät lisätyn todellisuuden AR-teknologioiden lisäksi esimerkiksi VR-laitteet eli virtuaalitodellisuutta hyödyntävät laitteet.
Suomalaisista yrityksistä esimerkiksi Varjon ammattitason VR-lasit ovat saavuttaneet vankan markkina-aseman ilmailu- ja puolustusteollisuuden yrityksissä koulutus- ja simulaattorikäytössä muun muassa niiden immersiivisyyden ja todentuntuisuuden vuoksi.
Lisätty todellisuus sen sijaan voi parantaa tilannetietoisuutta ja nopeuttaa päätöksentekoa esimerkiksi kentällä.
“Kuten tiedotekin kertoo, yhteinen tavoitteemme on kehittää ratkaisuja, jotka toimivat luotettavasti erittäin vaativissa puolustustehtävissä, joissa on paljon pelissä”, hän sanoo.
Kasvua sekä puolustus- että kuluttajateknologiamarkkinasta
Dispelix on kaksikäyttöteknologiayhtiö, joka toimii sekä kuluttajasegmentissä että ilmailu- ja puolustussektorilla. Puolustusteollisuuden markkina on avautunut yhtiölle Suomen Nato-jäsenyyden myötä.
Pääomasijoitusyhtiö Tesin sijoitusjohtaja Keith Bonnici pitää uutista erinomaisena esimerkkinä siitä, miten suomalainen syväteknologiayhtiö kykenee suunnittelemaan ja valmistamaan maailmanluokan teknologiaa markkinan tarpeisiin.
Tesi kuuluu myös Dispelixin suurimpiin sijoittajiin ja on sijoittanut yhtiöön ensimmäisen kerran jo vuonna 2018.
“Dispelixin kaltaisilla yhtiöillä on vahvaa patentoitua teknologiaa. Myös nyt julkistetun kaltaiset asiakassopimukset tarjoavat sille erinomaiset edellytykset kasvuun ja markkina-aseman vahvistamiseen yhtenä maailman johtavista valojohteiden toimittajista.”
Tulevaisuudessa Dispelixin tavoitteena on saada vahva asema myös kuluttajasektorilla. Asiakassopimukset eivät ole julkisia, mutta niihin kuuluu maailman johtavia teknologiayhtiöitä.
Yhtiön strategiana on, että puolustusteknologia tarjoaa vakaan ja kannattavan perustan, siinä missä kuluttajamarkkina tarjoaa valtavan kasvupotentiaalin pidemmällä aikavälillä. Dispelixin arvion mukaan kuluttajamarkkinan voimakas kasvu käynnistyy, kun yksi tai useampi yhdysvaltalainen edelläkävijäyhtiö lanseeraa AR-lasejaan.
Bonnicin mukaan kaksikäyttöteknologia houkuttelee myös sijoittajia erityisesti siksi, että se avaa useita markkinasegmenttejä ja vähentää yhtiöön kohdistuvia riskejä.
“Yrityksen menestys ei riipu yksinään puolustussektorista, vaan siviilipuolen kaupallinen kysyntä voi tuoda vakautta ja kasvupotentiaalia.”
Hänen mukaansa kaksikäyttöteknologiaan sijoittaminen on houkuttelevaa myös siksi, että monet Nato-maat ja -organisaatiot panostavat vahvasti sellaiseen teknologiaan, joka voi parantaa sekä yhteiskunnan että valtion turvallisuutta.
“Tällöin julkinen ja yksityinen sektori voivat olla strategisesti mukana rahoittamassa kehitystä, mikä antaa yhtiöille entistä paremmat edellytykset pitkäjänteiseen kasvuun.”
Kaikkineen Dispelix tavoittelee yli 20 prosentin markkinaosuutta globaalista AR-valojohdemarkkinasta.
“Yhdessä Collins Aerospacen kanssa Dispelixillä on entistäkin paremmat mahdollisuudet skaalata valojohdeteknologiaansa ja komponenttiliiketoimintaansa ilmailu- ja puolustusalalla”, toimitusjohtaja Sunnari sanoo.
Dispelixiin ovat sijoittaneet kansainvälisistä yhtiöistä mm. 3M ja Atlantic Bridge sekä suomalaisista pääomasijoitusyhtiöistä mm. Lifeline Ventures, Tesi ja VTT Ventures (nyk. Voima Ventures). Dispelixillä on tällä hetkellä käynnissä noin 7,4 miljoonan euron rahoituskierros yhteistyössä kasvusijoituspalvelu Springvestin kanssa. Lisätiedot Springvestin sivuilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aki SoudunsaaritoimitusjohtajaSpringvest Oyj
Puh:040 822 6322aki.soudunsaari@springvest.fiKuvat
Linkit
Springvest Oyj
Springvest Oyj on First North -markkinapaikalle listattu sijoituspalveluyhtiö, joka yhdistää rahoituskierroksilla suomalaiset maailmaa muuttavat kasvuyhtiöt ja korkeaa tuottoa tavoittelevat riskinottokykyiset kasvusijoittajat.
Historiansa aikana Springvest on järjestänyt yli 90 onnistunutta rahoituskierrosta ja välittänyt rahoitusta yli 290 miljoonaa euroa. Tulemme jokaisella kierroksella kohdeyhtiön vähemmistöosakkaaksi, ja portfolioomme kuuluu tällä hetkellä osakkeita noin 40 yhtiöstä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Springvest Oyj
Volare jalostaa ruokahävikistä ravintoa – kauppoihin tulossa pian Volaren proteiinirehulla kasvanutta kotimaista kirjolohta24.9.2024 09:25:29 EEST | Tiedote
Jopa 10 % maailman kasvihuonepäästöistä aiheutuu ruoasta, jota tuotetaan mutta ei syödä. Hävikin hyödyntämisessä on valtava potentiaali, johon suomalainen ruokateknologiayhtiö Volare on tarttunut jalostamalla teollisesta ruokahävikistä hyönteisproteiinia. Tätä proteiinia on jo hyödynnetty suomalaisista ruokakaupoista löytyvistä tuotteissa, kuten lemmikinruuissa. Hyönteisproteiinirehulla kasvatetaan nyt myös kirjolohta. Volare työskentelee maailman suurimpien rehutoimijoiden kanssa ja hakee vauhtia tuotannon skaalaamiseen 7,5 miljoonan euron rahoituskierroksella Springvestin kanssa. Merkittävä osa Volaren tulevan tehtaan tuotannosta on jo myyty.
VR ja XR voivat mullistaa puolustus- ja ilmailualan – suomalaisen Varjon lasit osaksi virallista lentäjäkoulutusta myös Yhdysvalloissa15.8.2024 09:08:24 EEST | Tiedote
Puolustusalan kasvavaa koulutustarvetta ja paisuvia kuluja voidaan ratkoa virtuaalisella ja yhdistetyllä todellisuudella. Varjon Technologiesin ympäristöt ovat käytössä yli 70:ssä ilmailu- ja puolustusalan koulutusohjelmassa. Myös NVIDIAn kanssa yhteistyötä tekevä yhtiö hakee vauhtia kasvuun 8 miljoonan euron rahoituskierroksella Springvestin kanssa.
Muokattu flunssavirus voi olla avuksi pitkälle edenneen syövän hoidossa – suomalaisyhtiöllä lupaavia tutkimustuloksia28.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Pystyykö tutusta flunssaviruksesta muokatulla lääkkeellä hoitamaan syöpää, johon muut hoidot eivät enää tehoa – ja vieläpä ilman vakavia haittavaikutuksia? Lääkekehitysyhtiö TILT Biotherapeuticsin tähänastisten tulosten perusteella näyttää siltä. Tulevan kehitystyön mahdollistamiseksi TILT Biotherapeuticsilla on alkanut 12 miljoonan euron osakeanti yhteistyössä kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.
Solar Foodsin tehdas käynnistynyt – Ilmasta tuotettava proteiini voi olla tulevaisuudessa yhä useampien lautasilla15.4.2024 13:05:00 EEST | Tiedote
Suomessa on otettu askel solumaatalouden hyödyntämiseksi ruoantuotannossa: teknologiayritys Solar Foods on aloittanut ilmasta valmistettavan Solein-proteiinin koetuotannon uudella Factory 01 -tehtaallaan. Tarkoituksena on todistaa, että tuotanto on sovitettavissa teolliseen mittakaavaan. Kasvun vauhdittamiseksi Solar Foodsilla on juuri alkanut suomalaisille sijoittajille suunnattu 8 miljoonan euron osakeanti kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.
Munasarjasyöpä voitaisiin todeta nopeasti gynekologikäynnin jälkeen Uniogenin kehittämän testin avulla29.2.2024 11:19:21 EET | Tiedote
Syöpädiagnoosin saaminen voi vaatia jopa kuukausien tuskallisen odotuksen. Entä jos tuloksen saisi muutamassa tunnissa tai jopa lääkärikäynnin yhteydessä yksinkertaisella verikokeella? Suomalainen terveysteknologiayhtiö Uniogen Oy kehittää menetelmää, joka voi nopeuttaa ja helpottaa eri syöpien diagnosointia. Vauhdittaakseen tuotekehitystyötä Uniogenilla on parhaillaan meneillään 5 miljoonan euron osakeanti kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme