“Pitääkö minun tulla näyttämään, miten niitä lapsia tehdään?” Tahattomasti lapsettomat miehet saavat loukkaavia kommentteja
Lasta toivovat miehet kohtaavat naureskelua ja asiattomia kommentteja. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa, että tahaton lapsettomuus on syvä kriisi myös miehelle. Miehen lapsitoive -keskustelupaneeli 6.11.2024 tuo esille erilaisia lapsettomuuskokemuksia. Paneelissa ovat mukana Ville Niinistö, Niko Uusi-Simola, Mio Kivelä ja Tuomas Keski-Kuha.
“Pitääkö minun tulla näyttämään, miten niitä lapsia tehdään?” “Tullaan talkooapuun.” ”Oot sä joku tuhkamuna vai?” “Isäsikin osasi naida.”
“Paikallaolijat tiesivät, että en voi saada lapsia. Silti yksi heistä onnitteli erästä isäksi tulevaa sanoen ´Menit miehen työn tekemään´.”
“Sen voin hyväksyä, että olet homo, mutta se, että saisit lapsia ei ole normaalia.”
“Ehkä se keskenmeno oli vinkki jostain!”
“Aika harvoista asioista annetaan erilaisia seksivinkkejä ihan tosissaan ajatuksella, että älä stressaa. ´Olkaa koko ilta siinä alasti, niin lähtee se turha jännitys, niin kyl se kato sieltä´.”
“Eihän se nyt niin vaikeaa ole, itsekin nukahdin yhdynnän aikana ja lapsi siitä tuli.”
“Aika monesti kuulee miesten puhuvan porukoissa, että eihän se ole ku panee vaan. Letkeää huumoria.”
“No mutta onhan teillä kissat!” “Pitääkö niitä räkänokkia hankkia?”
Tahattomasti lapsettomat miehet saavat läheisiltä, puolitutuilta ja somessa vähätteleviä, naureskelevia ja loukkaavia kommentteja. Joskus lausahdus on tahattomasti kömpelö, joskus vitsiksi verhoiltu piikittely ja joskus tarkoituksellisesti ilkeä. Yllä olevat lainaukset ovat Lapsettomien yhdistys Simpukan someseuraajien kuulemia.
Ymmärtämättömiä neuvoja
Lapsettomien yhdistys Simpukan varapuheenjohtaja Pyry Young kohtasi vähätteleviä kommentteja kipuillessaan elämäntilanteesta johtuvan lapsettomuuden kanssa.
“Sellaisia klassisia heittoja, kuten ´eihän miehillä ole kiire´ ja ´olet vasta 35, että kyllä vielä ehdit´, tuli paljon. Olin halunnut lapsia nuoresta asti. Kun se oma ´haaveaikataulu´ oli jo mennyt, niin ihmisten mielipiteet asiasta satuttivat, koska se oli tosiaan vaan heidän näkemyksensä aiheesta.”
Hänelle selvisi vuonna 2020, että hänen siemennesteessään ei ollut lainkaan siittiöitä.
“Kun oma hedelmällisyysongelmani tuli ilmi, niin kuulin muun muassa ohjeita, että ´ainahan voi adoptoida´, ´hoitojen kautta sitten vaan´ ja että ´no elämään voi saada muutakin merkitystä kuin vanhemmuus ja se on ihan yhtä hyvää´. Mitään todella asiatonta en onneksi ole saanut kuulla, mutta tällaista varmaankin hyvää tarkoittavaa, joka oli tietämätöntä ja siksi tökeröä. Meidän tapauksessamme hoidot tuottivat tulosta”, Young sanoo.
Vähättelyä ammattilaisilta
Tahattomasti lapsettomat miehet kohtaavat toisinaan vähättelyä myös ammattilaisilta. Lapsettomien yhdistys Simpukan someseuraaja kertoi kokemuksestaan näin:
“Olimme minun harvinaissairauteeni liittyvällä lääkärikäynnillä. Kerroin lääkärille, että matkassani mukana oli meidän viimeinen terve alkiomme eli pakastealkionsiirto oli tehty edellisenä päivänä. Lääkäri kysyi aviomieheltäni minun läsnäollessani, että ´Kuka tätä lasta hoitaisi, jos nyt sellaisen sattuisitte hedelmöityshoidoilla saamaan?´. Aviomieheni nosti kätensä ylös ja vastasi, että hän, koska hän on tämän lapsen isä ja hoitaa lasta yhdenvertaisesti lapsen äidin kanssa. Lääkäri jatkoi, että `Sehän on ihan kiva mutta kyllähän lastenhoitovastuu aina yleensä äideille kasaantuu´. Samassa yhteydessä meiltä kysyttiin, että miksi jatkamme hedelmöityshoitoja. jos se on kerran niin vaikeaa. Tilanne oli todella kylmä ja karu. Tällaista kyseenalaistamista sekä kohtaamattomuutta jouduimme ottamaan vastaan.”
Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savion mukaan on pöyristyttävää, jos ammattilaiset vähättelevät miehen roolia tulevana vanhempana. Toive lapsesta ja vanhemmuus ovat usein yhtä suuria kummallakin vanhemmalla. Mies ei ole vain mukana kulkeva sivuhahmo.
Savio pitää huolestuttavana sitä, että kaikilla ammattilaisilla ei ole riittävästi ymmärrystä tahattoman lapsettomuuden kokemuksesta ja esimerkiksi psykososiaalisen tuen tarpeesta osana lapsettomuuden hoitopolkua. Lapsettomuushoidoissa ja keskenmenon tapahtuessa ei aina huomioida miehen kokemusta, läsnäoloa ja surua.
“Lapsettomuushoidoissa miehen rooli ei lopu siemennestenäytteen antamiseen. Parin ollessa hoidoissa kummallakin on lapsitoive, suru lapsettomuudesta ja raskas kokemus hoidoista. Myös puoliso tarvitsee tietoa, tukea ja huomioimista.”
100 000 lapsetonta miestä
Miesten lapsettomuus on harvemmin vapaaehtoisesti valittua. Sen sijaan sitä määrittelee usein elämäntilanne, kuten kumppanin puute.
Tahaton lapsettomuus on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä. Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden.
Väestöliiton vuonna 2015 julkaiseman arvion mukaan voidaan puhua yli 100 000:sta lapsettomuutta kokevasta miehestä. Tilastokeskuksen mukaan puolet 35-vuotiaista miehistä ja kolmannes naisista on lapsettomia. Entistä useampi jää tulevaisuudessa lapsettomaksi.
Savion mukaan avoin puhe miesten lapsitoiveesta, hedelmällisyydestä, lapsettomuushoidoista ja lapsiperheellistymisen esteistä tuovat ilmiötä näkyvämmäksi.
“Kumppanin raskaaksi tekeminen saatetaan liittää julkisessa keskustelussa maskuliinisuuteen ja miehisyyteen. Kolmasosassa tapauksista lapsettomuuden syy on miehessä, joten hedelmällisyyshaasteet ovat hyvin yleisiä. Niissä ei ole mitään hävettävää. Mitä enemmän on avointa, hyväksyvää ja normalisoivaa puhetta, sitä tutummaksi lapsettomuuden kokemus tulee suurelle yleisölle ja lapsettomuuden tabuilmiö pienenee.”
Miesten viikko 4.–10.11.2024
Lapsettomien yhdistys Simpukka tuo miesten lapsitoiveen esille miesten viikolla 4.–10.11.2024. Miesten viikon lopussa sunnuntaina 10.11. vietetään isänpäivää. Tahattomasti lapsettomalle isänpäivä voi kirvoittaa kipeitä tunteita ja kokemuksen ulkopuolisuudesta. Simpukka muistuttaa, että isyys ei ole itsestäänselvyys.
Kumppanuusvanhemmuus tutuksi -verkkoluento
Simpukka järjestää miesten viikolla Kumppanuusvanhemmuus tutuksi -verkkoluennon Zoomissa tiistaina 5.11.2024 kello 18. Verkkoluento järjestetään yhdessä Sateenkaariperheet ry:n kanssa.
Lue lisää: Kumppanuusvanhemmuus tutuksi -verkkoluento.
Miehen lapsitoive -keskustelupaneeli - mukana Ville Niinistö
Simpukka järjestää miesten viikolla Miehen lapsitoive -keskustelupaneelin Zoomissa keskiviikkona 6.11.2024 kello 18. Paneelissa keskustellaan tahattoman lapsettomuuden kokemuksista ja lapsitoiveesta. Keskustelemassa ovat useita keskenmenoja puolisonsa kanssa kokenut Ville Niinistö, transmies Mio Kivelä, kumppanuusvanhempi Niko Uusi-Simola sekä lahjasoluhoidoilla lapsiperheellistynyt Tuomas Keski-Kuha.
Paneelin yhteydessä järjestetään miesten vertaiskeskustelu kello 19 alkaen. Vertaiskeskustelua ohjaa Simpukan varapuheenjohtaja Pyry Young.
Lue lisää: Miehen lapsitoive -keskustelupaneeli.
Kumpaankin tilaisuuteen on vapaa pääsy eikä niihin tarvitse ilmoittautua. Osallistumislinkit löytyvät Simpukan verkkosivuilta. Tapahtumiin mahtuu 9o osallistujaa saapumisjärjestyksessä.
Haastattelupyynnöt
Simpukka välittää pyynnöstä haastattelupyyntöjä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Piia SavioToiminnanjohtajaLapsettomien yhdistys Simpukka ry
Tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vaikuttaminen, vertaistuki ja edunvalvonta.
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Kun machomies astuu huoneeseen, kaikki naiset tulevat raskaaksi - onko lisääntymiskyvytön mies muiden silmissä vähemmän mies?8.11.2024 10:41:43 EET | Tiedote
Miehen lapsitoive ja tahaton lapsettomuus ovat yhteiskunnassa yhä huonosti tunnistettuja. Yhdenvertaisen lapsitoiveen mahdollistamisen eteen tarvitaan asennemuutos, miehen lapsettomuussurun ja tuen tarpeen huomioiminen sekä sijaissynnytyksen salliminen. Lapsettomien yhdistys Simpukan paneelissa 6.11.2024 keskustelivat Ville Niinistö, Niko Uusi-Simola, Mio Kivelä ja Tuomas Keski-Kuha.
Pohjoismaiset lapsettomuusjärjestöt ovat huolissaan syntyvyydestä: “Nuoret eivät tiedä tarpeeksi hedelmällisyydestä”15.10.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Pohjoismaiset lapsettomuusjärjestöt The Nordic Fertily Network -yhteistyöverkostosta ovat huolissaan syntyvyydestä ja nuorten hedelmällisyystiedosta. Lapsettomien yhdistys Simpukka toivoo hedelmällisyystiedon lisäämistä peruskoulun ja toisen asteen opetussuunnitelmaan. Nuoret tarvitsevat tietoa hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä.
Keskenmenojen puutteellinen hoito voi johtaa lapsitoiveesta luopumiseen8.10.2024 10:14:58 EEST | Tiedote
Keskenmenosta aiheutuva suru, pelko ja puutteellinen hoito ja kohtaaminen terveydenhuollossa voivat johtaa lapsitoiveesta luopumiseen. Lapsettomien yhdistys Simpukan kyselyraportin mukaan keskenmenosta aiheutuvat hyvinvointihaitat vaikuttavat jopa vuosia keskenmenon jälkeen. Tiistaina 15.10.2024 vietettävä keskenmenon kokeneiden päivä antaa äänen keskenmenon kokeneille.
Oletko saanut sijaissynnytyksellä lapsen? Kerro Simpukalle kokemuksistasi14.8.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka kerää kyselylomakkeella tietoja sijaissynnytysjärjestelyissä olleilta. Järjestö ajaa ei-kaupallisen sijaissynnytyksen sääntelyä Suomeen. Vastaukset auttavat saamaan kokonaiskuvan sijaissynnytysjärjestelyistä.
Sateenkaarimiesten lapsitoivetta ei saa ohittaa – sijaissynnytyksen laillistamiselle laajaa kannatusta Suomessa17.6.2024 09:29:51 EEST | Tiedote
Ei-kaupallinen sijaissynnytys ei ole Suomessa vieläkään laillista, vaikka sääntelyn tarve on todettu jo yli vuosikymmenen kestäneessä selvittelyssä. Sijaissynnytyksen salliminen saa kannatusta niin asiantuntijoilta, puolueilta kuin kansalaisiltakin. Edunvalvojat toivovat, että sateenkaarimiesten lapsitoiveet otettaisiin vihdoin vakavasti ja sijaissynnytys sallittaisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme