Yksinäinen susi -lautapeli lisää tietoa suurpedoista ja tutkii nuorten mielipiteitä
Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämän tiedepohjaisen lautapelin avulla tutkitaan nuorten mielipiteitä suurpedoista ja lisätään tietoa luonnonvaraisista eläimistä ja luonnon monimuotoisuuden merkityksestä. Kutsu osallistua pelaamalla tutkimukseen on lähetetty 276 kouluun eri puolilla Suomea.

Tieteeseen perustuva peli viestii villieläinten ja luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä kaikille, erityisesti nuoremmille sukupolville. Peli on osa tutkimusta, jossa arvioidaan pelin tehokkuutta luontokasvatuksessa ja kartoitetaan 5.–9. luokkalaisten oppilaiden mielipiteitä suurpedoista kyselylomakkeilla ennen ja jälkeen pelin. Samalla saadaan arvokasta tietoa lautapelien käytöstä opetustyökaluna. Vastaavaa tutkimusta lasten ja nuorten asenteista ei ole Suomessa tehty.
Yksinäinen susi -lautapeliä pelattiin viime keväänä ensimmäistä kertaa lasten ja nuorten kanssa Ylikiimingin koulussa. Tänä syksynä tutkijat ovat lähettäneet kutsuja osallistua pelaamiseen kaikkiaan 276 kouluun 21 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Peli ohjeineen lähetetään tutkimukseen halukkaille kouluille lainaksi ja palautetaan pelijakson jälkeen tutkijoille.
”Pelillistämisen on havaittu toimivan hyvin opetuksessa, ja tässä pelissä seurataan suden vuotta vuodenaikojen vaihtuessa. Olemme panostaneet pelin visuaalisuuteen ja toiminnallisuuteen, ja siinä saa suden lailla ulvoa. Pelaaminen on toisinaan äänekästä, mistä koululaiset tuntuvat erityisesti pitävän", väitöskirjatutkija Dominika Bujnakova sanoo.
Pelin päähenkilö on nuori susi, joka kulkee suomalaisessa maisemassa ja kohtaa erilaisia olemassaolon haasteita. Susi (Canis lupus) on valittu päähenkilöksi, koska se on tärkeä luonnon monimuotoisuudelle ja ekosysteemin terveelle toiminnalle. Suurpetoina susiin suhtaudutaan kuitenkin eri puolilla maailmaa eri tavoin.
Peli on luotu tutkitun tiedon avulla kuvaamaan ihmisen ja suden monimutkaista suhdetta sekä ristiriitoja, joita susien läsnäolo voi aiheuttaa.
Tutkijat ovat lähettäneet kutsuja kouluihin Oulussa, Turussa, Kokkolassa, Jyväskylässä, Kotkassa, Hämeenlinnassa, Salossa, Tampereella, Kuhmossa, Lieksassa, Lappeenrannassa, Kuusamossa, Mikkelissä, Iisalmessa, Rovaniemellä, Limingassa, Iissä, Vaasassa, Lahdessa ja Helsingissä. Kaikki pelistä kiinnostuneet koulut ovat tervetulleita mukaan.
Yksinäinen susi -lautapelin ovat kehittäneet väitöskirjatutkijat Dominika Bujnakova ja Ekaterina Karabanina Oulun yliopistosta ja sen on kuvittanut lastenkirjojen kuvituksesta tunnettu taiteilija Anna Pankratova.
Lisätietoja englanniksi The Sci-Com Board Game
Facebookissa The Lone Wolf board game ja Instagramissa thelonewolf_boardgame
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöskirjatutkijat Ekaterina Karabanina, p. 050 4753056, ekaterina.karabanina@oulu.fi ja Dominika Bujnakova, p. 050 4415479, dominika.bujnakova@oulu.fi
Väitöstutkimuksen ohjaaja, yliopistotutkija Laura Kvist, p. 050 3504818, laura.kvist@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Korkeakoulujen ja lukioiden välisen yhteistyön odotukset korkealla mutta eivät aina kohtaa9.4.2025 06:47:00 EEST | Tiedote
Filosofian maisteri Joni Rajala on väitöskirjatutkimuksessaan tarkastellut oppilaitosten kiinnostusta osallistua vuoden 2018 voimaan astuneen lukiolain velvoittamaan yhteistyöhön sekä oppilaitosten yhteistyölle asettamia tavoitteita.
Moniammatillinen hoito voi vähentää alaselkäpotilaiden sairauspoissaoloja ilman lisäkustannuksia9.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Fysioterapeuttien roolia selkäpotilaiden hoidossa voidaan vahvistaa ja sairauspoissaoloja vähentää uudenlaisella hoitomallilla.
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme