Lohenkalastuksen uusille järjestelyille laajasti ymmärrystä
Lapin ELY-keskuksen sekä Ruotsin ja Suomen osapuolten yhteisesti järjestämä Save the Salmon-seminaari kokosi laajasti eri intressiryhmiä kummastakin valtiosta keskustelemaan Tornionjoen ja Itämeren lohikantojen tilanteesta Muonion Olokselle 23-24.10.2024. Joukossa oli yhteneväinen näkemys siitä, että lohenkalastuksen lisärajoitukset ovat tarpeellisia. Eniten kannatusta eri sidosryhmien välillä saivat toimenpiteet, joilla rajoitettaisiin kalastajakohtaista enimmäissaalista kauden aikana. Eri kalastajaryhmät, matkailuyrittäjät ja kalastusoikeuden haltijat olivat valmiita esittämään omaan toimintaansa vaikuttavia kalastuksen säätelytoimia.
Lapin ELY-keskuksen sekä Ruotsin ja Suomen osapuolten yhteisesti järjestämä Save the Salmon -seminaari kokosi laajasti eri intressiryhmiä kummastakin valtiosta keskustelemaan Tornionjoen ja Itämeren lohikantojen tilanteesta Muonion Olokselle 23 – 24.10.2024. Osallistujat olivat erittäin huolestuneita nopeasti heikentyneestä tilanteesta, ja joukossa oli yhteneväinen näkemys siitä, että lohenkalastuksen lisärajoitukset ovat tarpeellisia.
Eniten kannatusta eri sidosryhmien välillä saivat toimenpiteet, joilla rajoitettaisiin kalastajakohtaista enimmäissaalista kauden aikana. Nopeasti heikentyneiden emokalamäärien vuoksi nähtiin tärkeäksi, että erityisesti suurikokoisia naaraslohia pyrittäisiin säästämään. Lisäksi pakollinen saalisraportointi nähtiin tärkeäksi. Sen sijaan kalastuskauden pituuden rajoittaminen nähtiin erityisesti matkailuelinkeinon ja oppaiden parissa ongelmalliseksi.
”Vapaa-ajankalastuksessa olennaista ei ole saaliin määrä, vaan mahdollisuus päästä joelle kalastamaan ja nauttimaan ympäröivästä luonnosta. Kalastuskauden pituuden rajoittaminen ruuhkauttaa kalastuspaikkoja ja vaikeuttaa palveluiden tarjoamista, ilman varmuutta sen hyödyistä. Siksi ajalliset rajoitukset eivät välttämättä ole paras vaihtoehto, vaan esimerkiksi kalastajakohtaisen saaliin rajoittaminen voi toimia paremmin. Saaliiksi otettujen tai vapautettujen kalojen raportointi myös korostaa jokaisen kalastajien vastuuta yhteisessä asiassa”, totesivat myös kalastuspalveluiden järjestäjät.
Eri kalastajaryhmät, matkailuyrittäjät ja kalastusoikeuden haltijat olivat valmiita esittämään omaan toimintaansa vaikuttavia kalastuksen säätelytoimia
Osa paikalla olijoista oli valmiita myös toimenpiteisiin, joilla kalastusta säädeltäisiin reaktiivisesti kesken kalastuskauden, mikäli jokeen nousevien lohien määrä jää tavoitetasoa pienemmäksi. Tämä vaatisi isompaa muutosta nykyiseen kalastussääntöön. Osallistujat olivat yksimielisiä siitä, että reaktiivisten säätelytoimien yksityiskohdat ja käytännöt tulisi kuitenkin sopia hyvissä ajoin ennen kalastuskauden alkua, jotta yrittäjät, lupamyyjät ja muut toiminnan harjoittajat voivat tiedottaa asiakkaitaan mahdollisista muutoksista ennakkoon. Myös kalastusoikeuden omistajien mahdollisuudet kalastuksen järjestämisessä ja itse lohenkalastuksessa puhuttivat.
”Oli rohkaisevaa huomata, että eri kalastajaryhmät, matkailuyrittäjät ja kalastusoikeuden haltijat olivat valmiita esittämään omaan toimintaansa vaikuttavia kalastuksen säätelytoimia. Tämä antaa kalastushallinnon edustajille hyvät eväät lähteä keskustelemaan ensi vuoden kalastussäännöistä ja yleisemmin kalastuksen järjestämistarpeista”, totesi ELY-keskuksen Pohjois-Suomen kalatalouspäällikkö Jermi Tertsunen.
Tarvitaan lisää vuoropuhelua eri intressiryhmien välille
Seminaariin toisena päivänä kerättiin myös ideoita ja evästeitä laajempaan kalastuksen ja sen järjestämisen kehittämishankkeeseen Tornionjoella ja siihen liittyvillä merialueilla. Yleisenä havaintona todettiin, että eri intressiryhmien välistä keskustelua maiden välillä on toistaiseksi ollut aivan liian vähän, minkä seurauksena perustelut maiden välisiin poikkeaviin käytäntöihin kalastuksen järjestämisessä ovat jääneet epäselviksi.
Seminaariin osallistujat näkivät tilausta yhteisesti toteutettavalle kehityshankkeelle, jonka tarkoituksena on tarkastella ja edistää kalastuksen järjestelyä laajemmalti tulevaisuudessa ja lisätä vuoropuhelua. Hankkeen keskiössä olisi Tornionjoki, mutta tarvetta nähtiin myös muiden tärkeimpien Perämerien jokien ja merialueen huomioimiseksi. Hankevalmistelua tullaan jatkamaan nyt saatujen ajatusten ja toiveiden pohjalta.
ELY-keskuksen ohella tilaisuutta rahoittivat Muonion kunta sekä Tornion-Muonionjoen ja rannikon kalatalousalue.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskus
Kalatalouspäällikkö Jermi Tertsunen
puh. 0295 038 423
jermi.tertsunen@ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Lapilla valoisat kasvunäkymät29.10.2024 11:14:37 EET | Tiedote
Lapin tilanne- ja kehityskuva ovat muuttuneet merkittävästi geopoliittisten muutosten myötä. Vaikutukset heijastuvat monella tapaa kaikkiin Lapin keskeisiin elinkeinoihin ja infratarpeisiin. Lapin elinkeinoelämässä matkailu, mineraalit, metsä ja energia-ala ovat edelleen keskeisiä kasvun vetureita.
Talvinopeudet Lapissa voimaan torstaista 24.10. alkaen23.10.2024 09:11:07 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään Lapin ELY-keskuksen alueella torstaista 24.10.2024 alkaen. Nopeusrajoitusmerkit vaihdetaan torstain ja perjantain aikana. Rajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.
Avustushakuja auki ELY-keskuksissa22.10.2024 09:28:57 EEST | Tiedote
ELY-keskuksissa avautuu 22.10. useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa on avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Hakuajat päättyvät 2.12.
Työttömyyden väheneminen hidastui Lapissa – kehitys jatkui yhä koko maata myönteisempänä22.10.2024 08:27:12 EEST | Tiedote
Syyskuun lopussa Lapissa oli 7 330 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 500. Seutukunnittain alimmat työttömien osuudet työvoimasta olivat Pohjois-Lapin ja Rovaniemen seutukunnissa, korkein osuus oli Itä-Lapissa. Koko maan kehityksestä poiketen pitkäaikaistyöttömyys vähenee Lapissa.
Rajat ylittävä Save the Salmon -seminaari kutsuu keskustelemaan lohikantojen ja lohenkalastuksen tulevaisuudesta Muonion Olokselle 23.-24.10.202411.10.2024 10:59:59 EEST | Tiedote
Lohikantojen heikentynyt tilanne vaatii nopeita, vaikuttavia ja tasapuolisesti eri sidosryhmien hyväksymiä toimenpiteitä. Tämän keskustelun käynnistämiseksi ja ratkaisujen löytämiseksi, Lapin ELY-keskus järjestää yhteistyössä ruotsalaisten ja suomalaisten sidosryhmien kanssa ’Save the Salmon’ -seminaarin 23.–24.10.2024 Muonion Oloksella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme